Változások a vásárolt termékek jótállásában /X/

2021. március 15., hétfő, Pénz, piac, vállalkozás

Mindenki tudja, hogy a vásárlása során rendkívül fontos, hogy milyen jótállási lehetőségek állnak rendelkezésére. Két termék közötti választás esetén eddig fontos szempont lehetett a rá vonatkozó jótállás, valamint garancia mértéke, hiszen ezek szolgálnak biztosítékul, amikor valamilyen váratlan és nem a vásárló által okozott probléma merül fel a vásárolt holmi használata közben.

A 2021-ben vásárolt termékek jótállási háttere megváltozott, ami fontos információ mind a vásárlók, mind az eladók számára - hívta fel a figyelmet a Perfekt Zrt. szakmai blogjában.

Mi is pontosan a jótállás?

Nos, a garancia fogalma tulajdonképpen nem jogi fogalom, hanem köznyelvi, s többnyire a jótállást szokták érteni alatta. Számtalan tartós fogyasztási cikk esetén köteles az eladó a jótállást biztosítani, a termékek konkrét listájáról pedig kormányrendeletben rendelkeznek. Bruttó 10.000 forintnyi vételár alatt nincs kötelező jótállás. A legrövidebb jótállási idő a vásárlástól számított 1 év. 

A kötelező jótállás új szabályai

Három különböző értékkategóriát határoztak meg, s ezekhez szintén szabályozott jótállási idők tartoznak. A legalacsonyabb értékkategória 10.000 forinttól 100.000 forintig terjed, a jótállást pedig 1 évre kell garantálni. A 100.001 Ft - 250.000 Ft közé eső, a vonatkozó rendeletben felsorolt tartós fogyasztási cikkek jótállási ideje 2 év. Amennyiben ennél nagyobb vételárat kell fizetni a megvásárolt termékért, úgy 3 év jótállási időt szükséges biztosítani.

A különféle járműveket kivéve, amelybe az elektromos rollertől kezdve a személygépkocsin keresztül az utánfutóig sok minden beletartozik, a jótállással értékesített termékek esetében amennyiben a megvásárolt termék a jótállási időn belül meghibásodik és nem javítható, úgy kötelesek a cseréjét biztosítani, illetve - amennyiben ez valamilyen okból kifolyólag nem lehetséges - a kifizetett vételárat vissza kell téríteni a vásárló részére.

Javításra vonatkozó információk

Továbbra is lehetőleg 15 napon belül ki kell javítani a meghibásodott cikket, amennyiben ez nem lehetséges, arról a vásárlót kötelesek tájékoztatni. Amennyiben 30 napon keresztül sem lett kijavítva a hibás termék, akkor 8 napon belül egy újra kell kicserélni. Ha pedig már a harmadik javítás után is újra meghibásodás történik, akkor már mindenképpen újra kell cserélni a hibás cikket. Valamint attól a naptól kezdve, hogy a terméket javításra átadták a szerviznek, az eredeti jótállási idő áll ismét a vásárló rendelkezésére.

Abban az esetben, ha a vásárláshoz képest a fogyasztási cikk később kerül használatba, a jótállási idő kezdete akkor is a vásárlás, illetve átvétel napjától számolódik.

A jótálláshoz szükséges jótállási jegy nem csak papíron, hanem elektronikus úton is rendelkezésre bocsátható. A termék csomagolása nélkül is érvényesíthető a jótállási igény. Amennyiben az eladó nem rendeltetésszerű használatban látja a termék meghibásodásának okát, akkor szakvéleményt kell kérnie, ennek bizonyításához. (X)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2021-03-16: Autóvilág–Technika - :

Milyen tanúsítványt érdemes használnod a weboldaladnál? /X/

Vajon tényleg csak egy “s” betűn múlik minden, ha már ott a “http” után az “s”, akkor minden rendben van, biztonságos az oldal? Minden SSL tanúsítvány garanciát jelent a biztonságra? Miért jó ez nekem? Csak szakember tudja beállítani?
2021-03-16: Szabadidő - :

Különleges dekorációs kellék a tavaszi ünnepekre /X/

A tavasz ünnepeinek fő dekorációs eleme a virág, minél több van belőle, annál jobb. A téli szürkeség után berobbanó tavaszi meleg és napfény erősödésével párhuzamosan érezzük a késztetést, hogy a természet újraéledésével otthonunkat is színekbe és virágos dekorációkba öltöztessük.