Mi, hol, mikor?

2021. március 17., szerda, Mi, hol, mikor?

Bábszínház
A SEPSISZENTGYÖRGYI CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ a március 17–20. közötti időszakban A fák titkos szíve című előadását játssza (rendező: Páll-Gecse Ákos). Az 5 év fölötti nézőknek szóló 45 perces előadás ma és csütörtökön 11 órától, pénteken és szombaton 18 órától tekinthető meg a Cimborák Bábszínház stúdiótermében. A fehér macskahercegnő című bábjáték a bábszínház stúdiótermében március 21-én, vasárnap, a bábszínház világnapján 11 és 18 órától látható. Jegyek foglalása, további információk a 0755 335 400-as telefonszámon Csüdöm Eszternél.

Apróhirdetések, gyászjelentők
Értesítjük hirdető ügyfeleinket, hogy a Háromszék nyomtatott változatában az apróhirdetést, a gyászjelentőt, a részvétnyilvánítást és a megemlékezést online, bankkártyás fizetéssel is elfogadjuk. Az új rendszer a következőképpen érhető el: a www.3szek.ro honlapon kattintson az Online apróhirdetések menüre/bannerre, töltse ki a megfelelő mezőket a hirdetés szövegével, válassza ki a megjelenés dátumát – ismétlődő hirdetés esetén a dátumokat –, és a lap alján kattintson a „Megrendelés küldése a korrektúrához” gombra. Kollégáink a megadott e-mail-címre visszaküldik a javított szöveget, azt ellenőrizze, majd a „Megrendelem” gombra kattintva bankkártyával fizetheti ki a visszaigazolt összeget.
Apróhirdetési, illetve reklámirodánk a megszokott program szerint, hétfőtől csütörtökig naponta 9–16, pénteken 9–14 óráig tart nyitva. Online apróhirdetési szolgáltatásunk nyitvatartási rendtől függetlenül bármikor igénybe vehető, a következő napra megrendelt hirdetést azonban legkésőbb 18 óráig kérjük feltenni és kifizetni.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház műsorán: ma 19 órától a nagyteremben Pintér Béla: A sütemények királynője (rendező: Pálffy Tibor); ma 19 órától a Műsor 3. online vetítése; 19-én, pénteken és 20-án, szombaton 19 órától a nagyteremben (színpadra épített nézőtérrel) Amikor telihold ragyog a turkáló felett (rendező: Radu Afrim).
SZÉKELY GÓBÉK. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Székely Góbék megismétlik Maszkos kalamajka című előadásukat Sepsiszentgyörgyön március 20-án, szombaton 19 órától a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében. Jegyek elővételben kaphatóak ma 16–18 óráig a Treff utazási irodában és előadás előtt egy órával a helyszínen. Érdeklődni a 0745 589 214-es és a 0746 208 811-es telefonon lehet.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán: ma 17 órától Nagypapa-hadművelet (magyarul beszélő) és A kommuna (román felirattal), 18.45-től Szívek királynője (román felirattal), 19 órától Portré a lángoló fiatal lányról (román felirattal); csütörtökön 16.45-től Scooby (magyarul beszélő), 17 órától Még egy kört mindenkinek (román felirattal), 18.30-tól Éden (román felirattal), 19.15-től Második esély (román felirattal).

Zene
OPERETTGÁLA. A kolozsvári Operettissimo Társulat legújabb előadása, a Mi, muzsikus lelkek március 19-én, pénteken 18 és 20 órától a Kovásznai Művelődési Központban tekinthető meg. Helyfoglalás péntekig 8–16 óráig a Városi Művelődési Ház jegypénztáránál vagy a 0744 364 250-es telefonszámon. A jegyek ára egységesen 30 lej.

Hitvilág
TRIDUUM. A sepsiszentgyörgyi Szent József-templom búcsúját pénteken tartják. Az esti, 18 órakor kezdődő búcsús szentmisét Kovács Gergely érsek celebrálja papi segédlettel, és egyben megnyitja a család évét. A búcsút megelőző három nap: ma, szerdán és csütörtökön 18 órától szentmisék és előkészítő szentbeszédek lesznek, amelyeket ft. Sajgó Balázs, a Caritas lelki igazgatója tart.
KRISZTUS KIRÁLY-TEMPLOM. Minden szerdán 7.15-kor a reggeli dicséretet és 17.45-kor az esti dicséretet közösen imádkozzák a zsolozsmából a sepsiszentgyörgyi Gyár utcai templomban.
HÉTVÉGE JEGYESEKNEK. Imecsfalván március 20-án és 21-én jegyes hétvégét szerveznek. A program 9 órától 18 óráig tart. Azokat a fiatal párokat várják, akik ebben az évben szeretnének házasságot kötni vagy nemrég kötöttek házasságot. Érdeklődni, jelentkezni a 0742 698 166-os telefonszámon lehet.

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6 órától Napindító gondolatok, 6.15-től Zsolozsma – reggeli dicséret, 6.40-től Ferenc pápa gondolatai a családokról, 6.45-től Ébredjen a Mária Rádióval! 7.05-től ima a hivatásokért, 9 órától Görgényi Tünde stúdióvezető fogadja az imaszándékokat, 9.20-tól Fájdalmas rózsafüzér, 12 órától Úrangyala, 12.05-től Zsolozsma – napközi imaóra. Honlap: mariarardio.ro.

Megjelent
A Korunk márciusi számának témája: Magyar migránsok, magyar emigránsok (18–20. század). A történelmi Magyarország végső etnikai arculatát a török kiűzése utáni évtizedekben nyerte el, amikor jelentős sváb, román és délszláv lakosság érkezett az országba. A későbbiekben hozzájuk csatlakozott a főleg keletről érkező zsidóság. A 19. században érdemi bevándorlásról nem beszélhetünk. Annál jelentősebb volt a gazdaságilag motivált kivándorlás, amelynek első számú célpontjává az Egyesült Államok vált. A kivándorlók kisebb része visszatért, többségük azonban örökre az Újvilágban maradt. A 20. században be- és kivándorlásnak egyaránt tanúi lehettünk. A trianoni békediktátum következtében közel félmillió magyar érkezett a maradékországba az elcsatolt területekről. Az országot politikai okokból elhagyó kivándorlók (emigránsok) száma ugyan nagyságrendekkel kisebb volt, ám szellemi-művészi szempontból mégis nagy veszteséget jelentett. A második világháború alatt elpusztult mintegy félmillió zsidó, majd kitelepítettek 150 ezer németet. Jelentős volt a politikai okokból távozó jobboldali, majd a demokratikus beállítottságú személyek száma is. A szomszédos országokból ugyanakkor megint százezres nagyságrendben érkeztek magyarok. 1956 után ismét mintegy 200 ezer magyar, köztük nagyon sok fiatal hagyta el az országot. Az 1980-as évek második felében főleg erdélyi magyarok érkeztek az országba, azóta pedig a Délvidékről és Kárpátaljáról is.

Röviden
IVÓVÍZ. Sepsiszentgyörgyön csütörtökön 8–16 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás a Hóvirág utcában (a Vadász és Bartók Béla utca közötti szakaszon) és a Bartók Béla utcában. A szolgáltatás újraindítása után a víz elszíneződésére lehet számítani.
INDUL A LOMTALANÍTÁS. Újraindította lomtalanítási akcióját a Tega Rt. a háromszéki falvakban: ma Málnáson és Málnásfürdőn, csütörtökön Bodokon gyűjtik a szelektív hulladékot. A lomtalanítási programban 5 kg leadott üvegért 0,5 liter sör jár, az elektronikai hulladék ellenértékét továbbra is levonják a számlából, a bútorokat, fölöslegessé vált abroncsokat, egyéb limlomot ingyenesen szállítják el.
JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos online formában végzi szerkesztőségünkben az ingyenes jogi tanácsadást. A jogorvoslásra váró ügyek leírását és a kérdést a hpress@3szek.ro e-mail-címre várjuk, a levél tárgyához kérjük beírni azt, hogy Jogi tanácsadás. Kérdéseiket postacímünkre is eljuttathatják: 520003 Sepsiszentgyörgy, Mihai Viteazul tér 2. szám.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Adonis (0267 324 903, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 724
szavazógép
2021-03-17: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2021-03-17: Magazin - :

A Mank kapta a legtöbb jelölést az Oscar-díjra

David Fincher Mank című filmje kapta a legtöbb, tíz Oscar-díj-jelölést az idén . Az amerikai filmakadémia hétfői Los Angeles-i bejelentése szerint az Oscar-esélyesek között szerepel a legjobb színésznő kategóriában Vanessa Kirby is Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjében nyújtott alakításáért. A dokumentumfilmek Oscar-díjára jelölték a Colectiv című román produkciót, amely a legjobb nemzetközi film kategóriában is ott van a jelöltek között.