Dán filmnapok a Művész moziban

2021. március 17., szerda, Magazin

Első alkalommal szerveztek dán filmnapokat a sepsiszentgyörgyi Művész moziban, és bár eredetileg csütörtökig tartott volna a sorozat, a nagy érdeklődésre való tekintettel a programot meghosszabbítják március 25-ig. Aki látott már dán filmeket, bizonyára örömmel fogadta ezt a hat filmből álló sorozatot, akinek még nem sikerült bejutnia, a következő héten még lesz lehetősége a filmek megtekintésére.

  • Jelenet a Még egy kört mindenkinek című filmből
    Jelenet a Még egy kört mindenkinek című filmből

Dánia nagy múltra visszatekintő filmes hagyománnyal rendelkezik, a Nordisk Film Kompagni a múlt század elején a világ második legnagyobb filmgyártó cége volt a Pathé után. Mindaz azonban, ami a dán filmművészet mai, immár sokadik aranykorához vezetett, a kilencvenes évek Dogma-filmjeivel kezdődött, és elsősorban Lars von Trier és Thomas Vinterberg rendezéseihez kötődik. Utóbbinak két újabb filmjét is láthatják az érdeklődők a Művész moziban: a tavaly készült Még egy kört mindenkinek (Druk) és a 2016-os A kommuna című alkotásokat.

A Még egy kört mindenkinek egy ötven körüli történelemtanárról és barátai­ról szól, akik üresnek és kiégettnek érzik az életüket, és egy pszichiáter rendhagyó elméletét követve elhatározzák, hogy úgy próbálnak megszabadulni állandósult szorongásaiktól, boldogabbá válni és jobban helytállni a munkahelyi és családi életben, hogy a véralkoholszintjüket folyamatosan 0,5 ezrelék körüli értéken tartják. A „tudományos kísérletet” első eredményei nagyon biztatóak, azonban lassan kicsúszik kezükből az irányítás.

A kommuna című film a hetvenes években játszódik, és arról szól, hogy egy középkorú házaspár örököl egy hatalmas családi házat, ami azonban fenntarthatatlan lenne számukra, ezért egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntenek, hogy barátaikat, ismerőseiket is beköltöztetik. Kommunát alapítanak tehát, amelyben kezdetben mindenki jól érzi magát, csakhogy a férfi viszonyt kezd egy fiatal lánnyal, s ahogy az idő múlik, mindenki egyre nehezebben viseli ezt az új helyzetet.

A Szívek királynője című film hősnője két kislányával és orvos férjével egy elegáns erdőszéli házban él, látszólag tökéletes összhangban és jómódban, azonban a férfinak van egy korábbi házasságából származó tinédzser fia is, aki egy időre hozzájuk költözik. A nő elismert ügyvéd, akinek szakterülete a gyermekek és fiatal felnőttek védelme, talán ezért is sikerül közel kerülnie problémás mostohafiához. Aztán egy éjszaka bemegy a srác szobájába. Amikor kínossá válik számára a viszony, igyekszik szabadulni belőle, de ezzel talán még többet kockáztat…

Az Egy veszedelmes viszony történelmi dráma, mely megtörtént eseményeken alapul. A 18. századi Dániában uralkodó, labilis idegállapotú VII. Keresztély felfogadja udvari orvosának a német Johann Friedrich Struensee doktort, döntésével azonban saját házasságát és az egész királyságot veszélyezteti, mert a fiatal királynő beleszeret az orvosba. Struensee lassan, de biztosan teljhatalomhoz jut az uralkodó mellett, és a háttérben az egész ország irányítását ő veszi át. A mellőzött és egyre jobban elégedetlenkedő elöljárók azonban összeesküvést szerveznek az udvari orvos ellen.

A bűnös című film valójában egy délután alatt játszódik és egyetlen szereplőre épül, mégis felejthetetlen. Egy felfüggesztett rendőr, aki éppen készenléti diszpécserként dolgozik, egy nő segélyhívását fogadja, akiről hamarosan kiderül, hogy elrabolták. Amikor a hívás hirtelen megszakad, elkezdődik a hajsza az emberrabló után. Kevés a nyom, amelyen elindulhat a hatóság, a diszpécser azonban személyes küldetésének tekinti, hogy az ügy végére járjon. Versenyt fut az idővel a nő kiszabadításáért, de hamarosan rájön, hogy egy sokkal súlyosabb bűncselekmény áll az ügy hátterében.

A filmnapok egyik legmegrázóbb alkotása a Második esély című mozi, melynek története meglehetősen irreális, mégis olyan igényességgel készült, hogy akaratlanul is hatása alá kerül az ember. Egy fiatal rendőr boldogan él feleségével és pár hónapos fiával, amikor egy ellen­őrzés alkalmával egy drogos pár lakásán embertelen körülmények között élő kisbabát talál. Hasztalan próbál segíteni rajta. Aztán az élete tragikus fordulatot vesz, egy éjszaka meghal a gyermeke. Végső kétségbeesésében és az őrület határán lévő felesége hatására arra szánja el magát, hogy kicseréli a két kisbabát. Látszólag minden a tervek szerint halad, de a lelkiismeretét nem tudja elnyomni, és lassan minden összeomlik körülötte.

A fenti rövid ismertetők akár riasztóak is lehetnek az igényesebb filmek kedvelőinek, azonban valójában nem a történet a legfontosabb ezekben az alkotásokban, hanem az a művészi-dramaturgiai-technikai igényesség, amellyel készültek. Szakmai díjaik hosszú sora is ezt bizonyítja.

Lázár-Prezsmer Endre, a Művész mozi programfelelőse örömmel mondta lapunknak, hogy nagy érdeklődés övezi a Dán Filmnapokat, Brassóból és Csíkszeredából is többen látogatták ezeket a filmeket, és mivel a járványhelyzet miatt csak harmincszázalékos kihasználtsággal működnek a termek, többen is lemaradtak a vetítésekről. Ezért döntöttek úgy, hogy meghosszabbítják a programot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 636
szavazógép
2021-03-17: Magazin - :

A Mank kapta a legtöbb jelölést az Oscar-díjra

David Fincher Mank című filmje kapta a legtöbb, tíz Oscar-díj-jelölést az idén . Az amerikai filmakadémia hétfői Los Angeles-i bejelentése szerint az Oscar-esélyesek között szerepel a legjobb színésznő kategóriában Vanessa Kirby is Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjében nyújtott alakításáért. A dokumentumfilmek Oscar-díjára jelölték a Colectiv című román produkciót, amely a legjobb nemzetközi film kategóriában is ott van a jelöltek között.
2021-03-17: Riport - Fekete Réka:

Életmentő lehet a célzott onkológiai kezelés (Határon túli együttműködés)

A magyarhermányi származású, Sepsiszentgyörgyön élő, hatvanhárom éves Pető Gyula az első székelyföldi daganatos beteg, aki ügyvédi eljárás útján érvényt tudott szerezni annak a jogosultságának, hogy az Oncompass Medicine magyar rákkutató cégnél végzett molekuláris diagnosztika alapján megállapított célzott terápiában részesülhessen, amit a hazai egészségbiztosítási pénztár fizet. A bírósági döntés nyomán március 5-én kapta meg a havi több ezer euró értékű első adag ingyenes gyógyszert. Egy hónappal korábban Peták István, az Oncompass Medicine egyik alapítója, tudományos igazgatója átvette az Európai Bizottság innovációért és kutatásért felelős európai biztosától az Oncompass orvosi biotechnológiai vállalkozásnak ítélt, a Jövő Unikornisa-díjat, amivel a  Digitaleurope európai szövetség versenyén a legígéretesebb európai technológiai vállalkozást díjazzák. Pető Gyula esete a határon túli orvosi együttműködés egyik sikeres története, amiről lapunk a virtuális térben szervezett találkozón kért tájékoztatást az érintettektől.