Díjazták Horvát Lili filmrendezőt

2021. március 18., csütörtök, Magazin

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjéért a legjobb rendezőnek járó díjat kapta Dublinban, Írország rangos nemzetközi filmfesztiválján – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) tegnap.

  • Horvát Lili filmrendező. Fotó: wmn.hu
    Horvát Lili filmrendező. Fotó: wmn.hu

A járvány miatt idén online rendezték meg Írország nemzetközi filmfesztiválját, a tizenkét napig tartó rendezvény felvonultatta a nemzetközi és az ír filmtermés javát, a díjazottakat a hétvégén hozták nyilvánosságra. A filmkritikusok zsűrije a legjobb rendezés díját Horvát Lilinek ítélte a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című romantikus drámáért.

A valóság és képzelet határán játszódó szerelmes film továbbra is versenyben van a „függetlenek Oscar-díjaként” számontartott Independent Spirit Awardért, amelynek nyertesét április végén jelentik be. Az NFI támogatásával készült alkotás több sikert aratott már, Varsótól Chicagóig díjazták a filmfesztiválok, és január végén az amerikai bemutató alkalmával nagy lelkesedéssel fogadták az Egyesült Államok film­kritikusai. Legutóbb az International Cinephile Society (ICS) válogatta be a legjobb 2020-as művészi teljesítmények közé. A 120 filmes szakembert tömörítő szervezet a legjobb eredeti filmzene díjával Keresztes Gábort tüntette ki.

Horvát Lili alkotásában Márta (Stork Natasa), a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen szerelmével (Bodó Viktor). Ám hiába vár a Szabadság híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt. A romantikus dráma Csernátony Dóra, Miskolczi Péter és Horvát Lili produkciójában, a Poste Restante gyártásában készült, a film operatőre Maly Róbert volt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 637
szavazógép
2021-03-18: Magazin - :

Elhunyt Gyulai Líviusz grafikusművész

Életének 84. évében elhunyt a baróti származású Gyulai Líviusz grafikusművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA. A Kossuth-díjas grafikusművészt, a magyar grafika „nagy generációjának” egyik képviselőjét kedd délelőtt érte halál.
2021-03-18: Család - :

A férfivá válás próbái

Mai társadalmunk számos problémája vezethető vissza a férfiakat beavató szertartások hiányára. Mert már alig van olyan rítus, amely a serdülőkort a férfikortól elválasztja. A mai férfiak egy része nem viselkedik férfiként, és ennek lehet oka az, hogy hiányoztak az életükből a beavatás erőpróbái.