Kiállítás BarótonRajzon elevenedik meg pompázatos népviseletünk

2021. március 19., péntek, Kultúra

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a székely­udvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Székelyföldi népviseletek Haáz Ferenc Rezső képein című kiállítása Székelyudvarhely, Csíkszereda és Gyergyószentmiklós után múlt péntektől Baróton látható.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A múlt század harmincas-negyvenes évei­ben készített ceruzarajzok és akvarellek a homoródalmási, peteki, székelymuzsnai, kecseti, gyulakutai-siklódi, kisfaludi, lövétei, gyimesfelsőloki csángó, lövéri román, bátosi szász, gyergyóvidéki, csíkvidéki és felsőrákosi női és férfi viseleteket ábrázolják.

Hoffmann Edit, Erdővidék Múzeumának muzeológusa megnyitóbeszédében elsőként a kiállítás rendhagyó helyválasztására tért ki – a református templom kerítésére rögzítették a székelyudvarhelyi Balázs Ödön és a marosvásárhelyi Tordai Ede fotográfusok által készített reprodukciókat –, mondván, ily módon nemcsak a múzeumot látogatók, hanem minden erre sétáló városlakó érdeklődését is sikerül felkelteniük.

A kiállítás kapcsolódik a március 15-i ünnephez is, hiszen népviseletünk a nemzeti tudat egyik kifejezője – mondotta Hoffmann Edit. „A nemzeti tudat a nemzeti, jó értelemben vett külön értékek újrafelismeréséhez is vezetett. A viseletek biza nemcsak a korosztályok megkülönböztetését tették nyilvánvalóvá, hanem a hovatartozást is. Egy-egy viselet felöltésével a viselő vállalta a bizonyos vidékhez való tartozását is, lévén, hogy a vidék jellegzetes szabású, díszítésű viseletét öltötte magára” – fogalmazott.

P. Buzogány Árpád, a Forrásközpont munkatársa elmondta: céljuk az volt, hogy megmutassák, milyen pompázatos, gazdag és változatos a ma már kiveszőben levő, csak ünnepekkor magunkra öltött népi viseletünk. Haáz Rezső részletgazdag, hiteles képi ábrázolása jobban megmutatja azt, mint bármelyik fénykép. „Ha már annyit hivatkozunk hagyományainkra, illő, hogy ismerjük is azt, amiről beszélünk, és ne délibábos, romantikus eltúlzások kerüljenek be a köztudatba”– mondotta a művelődésszervező.

(A rendhagyó kiállítást április derekáig lehet megtekinteni.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1501
szavazógép
2021-03-20: Kultúra - :

Forradalom. Járvány. Szabadság. (Ünnepi tárlat Kézdivásárhelyen)

Az elmúlt egy évben sok minden megváltozott körülöttünk. Megváltozott a különböző kulturális intézmények és közönségük kapcsolata, megváltozott az alkotótól a befogadóhoz vezető út. Megváltoztak a művészetet befogadó szokásaink, online térbe került át minden, aminek az a következménye, hogy bárki hozzáférhet bármihez. A művészet elvesztette az exkluzivitását.
2021-03-19: Nyílttér - :

Az Apáczai-díj varázsa

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége múlt évi kiértékelőjén az elnökség kiemelte a szervezet által alapított és tavaly kilencedik alkalommal kiosztott Apáczai-díj értékét azáltal, hogy a beküldött pályamunkák egyfajta lenyomatát képezik a hazai magyar pedagógusok kutatómunkájának. Az RMPSZ Tudományos Tanácsának elnökeként állíthatom, hogy az utóbbi években a szövetség egyik legélőbb, leglátványosabb tevékenysége az Apáczai-díj pályázatára beérkezett munkák értékelése, elbírálása.