Csíki Sándor emlékéreEmbersége nem ismert határt

2021. március 19., péntek, Nyílttér

Elhunyt Csíki Sándor, számomra az az utolsó testnevelő tanár, aki átélte a nagy Világégést, rendszerek, politikai pártok, nemzetek felvirágzását és hanyatlását. Talán Erdővidékről hozta magával azt az erőt, mely ebben segítette.

Végiggondolva a háború utáni időszakot a szentgyörgyi sportéletben, Sanyi bácsi, Bogdán Antal, Fekete Gábor, Román Vilmos, Kovács Rózsika, Lázár Mihály, Stefán Dezső és Stefán Magda nélkül nehezen tudom azt elképzelni. Tanári, fiatalságot nevelő pedagógiai tevékenységük sok-sok generációnak adott tartást. Ezeknek a tanároknak a tevékenysége szorosan kötődött a teljesítménysporthoz is. Az iskolában kifejtett áldozatos munkájuk volt az alapja azoknak a sporteredményeknek, amelyeket a sepsiszentgyörgyi sportolók a későbbi években elértek. Az ő kezük alól kerültek ki Sepsiszentgyörgy későbbi sikeres testnevelői, edzői is.

Sanyi bácsi túlélő volt. Sportszerű életmódja sok nehézségen segítette át az életben. Megadatott neki, hogy kollégáit, több tanítványát túlélje, és mindvégig derűs, érdeklődő ember legyen. A sportpályákon harcolt népe dicsőségéért, bár érték atrocitások, soha nem hallottam, hogy valakit nemzetisége miatt megalázott, megsértett volna. Sanyi bácsi hivatást váltott és sportgyógyászként fejezte be életét, de mindig pedagógus maradt, Sepsiszentgyörgy minden gondját-baját tudta, és embersége nem ismert határt. Nagyon sok embernek van, amit köszönnie Sanyi bácsinak. Egykori tanítványaként derűs diákkoromat szeretném megköszönni neki. Nyugodj csendesen, Nagy Öreg.

Váncsa Albert nyugdíjas tanár

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 883
szavazógép
2021-03-19: Nyílttér - :

Az Apáczai-díj varázsa

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége múlt évi kiértékelőjén az elnökség kiemelte a szervezet által alapított és tavaly kilencedik alkalommal kiosztott Apáczai-díj értékét azáltal, hogy a beküldött pályamunkák egyfajta lenyomatát képezik a hazai magyar pedagógusok kutatómunkájának. Az RMPSZ Tudományos Tanácsának elnökeként állíthatom, hogy az utóbbi években a szövetség egyik legélőbb, leglátványosabb tevékenysége az Apáczai-díj pályázatára beérkezett munkák értékelése, elbírálása.
2021-03-19: Elhalálozás - :

Elhalálozás