Újabb különleges műtét a megyei kórházban

2021. március 19., péntek, Közélet

Világviszonylatban is ritka műtétet hajtottak végre a napokban a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban. A különleges sebészeti beavatkozás több szempontból premiernek számít, egyebek mellett azért is, mert most először dolgoztak együtt a brassói valamint a megyeszékhelyi kórház orvosai. A csapatmunkának köszönhetően egy 53 éves asszony lábait mentették meg az amputálástól – hangzott el az eset kapcsán tartott pénteki sajtótájékoztatón.

  • A beavatkozást végző csapat
    A beavatkozást végző csapat

András-Nagy Róbert kórházmenedzser elöljáróban ismertette, a különleges beavatkozást az országban eddig mindössze két alkalommal végezték el - a világon is csupán félszáz esetben -, Sepsiszentgyörgyön pedig első ízben, s mindez Sorin Baloș brassói szívsebész és kollégája, Györbíró László sepsiszentgyörgyi érsebész együttműködése révén vált lehetővé. A megyei kórház menedzsere hangsúlyozta, rendkívül büszke kollégáira, a munkájukat segítő teljes csapatra, akik a jelenlegi körülmények között is elhivatottan dolgoznak.

Az orvosok jelezték, olyan megoldást kellett találniuk, amely révén optimálisan biztosítható a Hargita megyei páciens lábainak vérellátása. Az érsebész rámutatott: egy átlagos esetben, ilyenkor a hasi aortából látják el a két lábat, ám az adott helyzetben ezt nem lehetett kivitelezni, így távolabbról kellett „hozni” a vért. A beavatkozást taglaló közleményben ismertették: „az új eljárás keretében a szívből a vér kifelé áramlását biztosító aortához - a szívhez nagyjából 4 cm közelségben - csatoltak egy mesterséges eret. Ez Németországból érkezett, és gond nélkül képes elegendő vért juttatni a végtagokba, hosszú éveken át. Az eret 40 centiméter utat megtéve juttatták el a két comb ütőereihez, amelyek lágyék tájon találhatóak. A műtét nem volt veszélytelen, elsősorban a vérnyomás ingadozása, illetve a szívműködés megzavarása jelenthetett veszélyt a végkimenet szempontjából” - mutatnak rá a közleményben. Dr. Györbíró László művészetként értékelte aneszteziológus kollégái, dr. Buzsi Janka és dr. Costache Cătălin kulcsfontosságú munkáját: különböző gyógyszerek adagolásával stabilan tudták tartani a beteg vérnyomását és egyenletes szívműködését, ennek nyomán a két és fél órás műtét zavartalanul zajlott.

 

Györbíró László és Sorin Baloș a Hargita megyei pácienssel

 

A végeredmény kapcsán a kórház ismertette, a lábadozó beteg mindkét lába meleg, tehát megfelelő mennyiségű vér jut el hozzájuk. Megjegyezték, van, mit kipihennie a páciensnek, mert az összetett beavatkozás során felnyitották a mellkasát, testének jobb oldalán levezették az eret, illetve lágyéktájban két bemetszésen át bevezették combütőérbe. A szakemberek egyébként elégedettek a beteg műtét utáni állapotával, ha minden jól alakul, hétfőn haza is engedik. Úgy becsülik, amennyiben nem adódik más egészségügyi problémája, az asszony hosszú élet elé nézhet.

A brassói megyei kórház orvosa, aki két évtizedes tapasztalattal rendelkezik a szívsebészet szakterületén, úgy fogalmazott, megtiszteltetés volt kollégájával sikeresen végrehajtani a rendkívüli műtétet, s elismerően szólt a kórház által biztosított feltételekről, a munkatársak elhivatottságáról egyaránt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-03-19: Belföld - :

Közel a sárga zónához

A stratégiai kommunikációs törzs mai jelentése szerint az elmúlt huszonnégy órában 5593 újabb koronavírus-fertőzéses esetet azonosítottak országszerte, ebből 38-at Kovászna megyében.
2021-03-20: Belföld - :

Nagyon nagy a nyomás a kórházakon

16,24 százalékos pozitivitással a péntek délelőtt - szombat délelőtti időszakban elvégzett 37 532 teszt eredményeként 6096 újabb koronavírus-fertőzéses esetre derült fény, Háromszékről ezúttal a hét legkisebb számú új esetét jelentették: 19-et.