Mi, hol, mikor?

2021. március 22., hétfő, Mi, hol, mikor?

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház műsorán: 23-án, kedden és 24-én, szerdán 19 órától a nagyteremben (színpadra épített nézőtérrel) Radu Afrim: Amikor telihold ragyog a turkáló felett (rendező: Radu Afrim); 28-án, vasárnap 19 órától a Műsor – 5. rész vetített előadás (online vetítés: a 4. rész 24-én és 31-én 19 órától); 27-én, szombaton, a színházi világnapon 19 órától a kamarateremben Pintér Béla: Kaisers TV, Ungarn (rendező: Porogi Dorka); 31-én, szerdán 19 órától a kamarateremben Henrik Ibsen: A társadalom támaszai (rendező: Botos Bálint).

AZ M STUDIO MOZGÁSSZÍNHÁZ Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban 28-án, vasárnap 19 órától a Pam param című produkcióját játssza (koncepció-koreográfia: Andrea Gavriliu).

Tánc
A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES Táncsétány című előadását március 29-én, hétfőn 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban játssza. Koreográfusok: Orza Călin, Melles Endre, Furik Rita, Tekeres Gizella. Jegyeket a központi jegyirodában lehet vásárolni (nyitvatartási rend: hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 9–13 óráig).

Kiállítás
SZÉKELYFÖLDI NÉPI MESTERSÉGEK. A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében március 23-án, kedden 18 órától megnyitják a Székelyföldi népi mesterségek című kiállítást Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Erdővidék Múzeuma közös szervezésében. A megnyitó a múzeum Facebook-oldalán követhető. A kiállítást megnyitja dr. Kinda István néprajzkutató, a Székely Nemzeti Múzeum főmuzeológusa. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus. A járványügyi megszorítások miatt a személyes részvétel korlátozott. A teremben munkanapokon 9–15 óráig egyénileg vagy párban, illetve legtöbb ötszemélyes csoportokban látogatható a kiállítás.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán: kedden 16.45-től Scooby (románul beszélő), 17 órától Nagypapa-hadművelet (magyarul beszélő), 19 órától Szívek királynője (román felirattal), 19.30-tól A bűnös (román felirattal); szerdán 16.45-tól Scooby (magyarul beszélő), 17 órától 10 nap anyu nélkül (magyarul beszélő), 18.30-tól Éden (román felirattal), 19 órától Még egy kört mindenkinek (román felirattal); csütörtökön 17 órától Lassie hazatér (magyarul beszélő) és Az igazság (román felirattal), 19 órától Portré a lángoló fiatal lányról (román felirattal), 19.15-től Szótlan szív (román felirattal).  Pénztárnyitvatartás és telefonos helyfoglalás 15–21 óráig, telefon: 0787 526 102. Honlap: arta.cityplex.ro.

Hitvilág
A TEOLÓGIA MINDENKINEK képzésen a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai református templomban ma 18 órától kerekasztal-beszélgetésre kerül sor. Meghívott vendégek a Volt Politikai Foglyok Szövetségének tagjai: Török József, Puskás Attila, Váncsa Árpád és Zsók László. Az előadás és beszélgetés témája: Bizonyságtétel a túlélésről – 1956 Erdélyben és következményei.
JEGYESKURZUS. Akik házasságot szeretnének kötni ebben az esztendőben, várják a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánián a hétfőnként 19 órától szervezett jegyeskurzusra.

Zene
KAMARAZENE. Ma 18 órától rendkívüli kamarazene-hangverseny lesz Sepsiszentgyörgyön az Árkosi Kulturális Központban, a hatályban lévő egészségügyi előírások betartásával. Fellépnek a brassói egyetem zenetanárai: Alina Nauncef (hegedű) és Anca Preda (zongora). Műsoron Edvard Grieg-művek. Jegyeket előre is lehet vásárolni a központ Olt utca 6. szám alatti székhelyén 9–15 óráig (telefon: 0267 373 651). Egy jegy ára 10 lej.

Megjelent
A Székelyföld márciusi számában verssel jelentkezik Király László, Lackfi János, Bozsik Péter, Fellinger Károly, Kántor Zsolt, Boda Edit, Cseh Katalin, Ady András, Debreceny György. Prózát publikál Oravecz Imre, Medgyesi Emese, Bartusz-Dobosi László, Nagy Dániel, Száraz Pál. Ferenczes István Farkas Árpád költőről, a lap nemrég elhunyt külső munkatársáról írt nekrológot. A Literata Hungarica rovatban Lövétei Lázár László A „fekvőrendőr”-Petőfi című írása olvasható, a Vox Populiban András Hanga A 2019-es romániai elnökválasztás második fordulója a Székelyföldön címmel közöl elemzést. Halász Péter „Mondanám is, nem is, igazán átallom…” címmel Balázs Lajos Cérna és tű című kötete kapcsán értekezik a paraszti világ szerelmi kultúrájáról. A lapszám közli a 2020-as Szárhegyi Írótábor fontosabb előadásainak szerkesztett változatát: Markó Béla: Honnan jövünk? Fiatal irodalom a rendszerváltás előtt; Egyed Emese: Új, versengő lapvilág; Sánta Miriám: Ebből a Szempontból; Tamás Dénes: Az Éneklő Borz nyomában; Codău Annamária: Egy légkörteremtési kísérlet: az Árnyékhatár; Demeter Zsuzsa: „Ha nem vettünk részt a trójai háborúban, ne akarjunk Homérosz kritikusai lenni”; Zsidó Ferenc: Jelenség és kortünet. Kritikát Borsodi L. László közöl Bozsik Péter Behódolt tartomány című kötetéről, Biró Mónika Anita pedig Olga Tokarczuk Hajtsad ekédet a holtak csontjain át című könyvéről. A lapszámot Nicu Barb alkotásai illusztrálják. A Székelyföld megvásárolható a H–Press lapárudáiban, könyvesboltokban, előfizethető a postán vagy banki átutalással. Honlap: szekelyfoldfolyoirat.ro.

VIII. Savaria Filmszemle
A Savaria Filmakadémia Egyesület és a Szombathelyi Médiaközpont 2021-ben is meghirdeti a Savaria Filmszemlét a következő kategóriákban: film- és fotóművészet, színházművészet, irodalom. Elsősorban rövid és egész estés dokumentumfilmeket, valamint ismeretterjesztő filmeket várnak. Beküldési határidő: április 16., péntek. A filmek feltöltésének határideje: április 30.
A VIII. Savaria Filmszemlére a savariafilmszemle.hu internetes oldalon a pályázati űrlap helyes kitöltésével lehet nevezni. Levelezési e-mail-cím: savariafilmszemle@gmail.com.

Képernyő
RTV1. Heti krónika – a legfontosabb hírek háttérrovata. ♦ Kocsis Előd alapvetően figuratív szobrász, de a geometrikus forma, az absztrakció is része a nagyvonalú, monumentalitásra törekvő, gazdag formakincsű művészetének. 1987-ben áttelepedett családjával Budapestre, ahol nemrég B. Nagy Veronika és Sánta Ádám forgatott róla portréfilmet.

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 13 órától Szeretetláng rózsafüzér, 13.20-tól Zenés köszöntő, 14.40-től Görgényi Tünde stúdió­vezető fogadja az imaszándékokat, 15 órától Irgalmasság rózsafüzére, 17 órától Keresztút, 18 órától szentmise Nagyváradról, 18.50-től A hét plébániája Gábor Annával, 19 órától Úrangyala, 19.30-tól műsorismertető, 19.40-től Zsolozsma – esti dicséret, 21.15-től Béke rózsafüzére, 21.25-től Effata, nyílj meg! – Görgényi Tünde műsora, 22 órától Zsolozsma – kompletórium. Honlap: mariarardio.ro.

Röviden
LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Kőröspatakon és Kálnokon, kedden Árkoson gyűjti a szelektív hulladékot. A lomtalanítási programban 5 kg leadott üvegért 0,5 liter sör jár, az elektronikai hulladék ellenértékét továbbra is levonják a számlából, a bútorokat, fölöslegessé vált abroncsokat, egyéb tárgyakat ingyenesen szállítják el.
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat szakembereihez hétköznapokon 19–23 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com e-mail-címen érhető el.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszent­györgyön ma 20–8 óráig a Stadion utcai Szemerja (0267 313 942, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben (telefon: 0267 708 465) egész héten 9–12 óráig fogadják a sürgősségi eseteket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 358
szavazógép
2021-03-22: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2021-03-22: Sport - :

Incze két, Axente egy meccset vívott Budapesten (Birkózás)

A megyeszékhelyi Sepsi-SIC sportolói közül Incze Kriszta (62 kg) két, míg Cătălina Axente (76 kg) egy meccset vívott Budapesten a BOK-csarnokbeli buborékban megrendezett birkózók európai olimpiai kvalifikációs tornáján. Sajnos, lányaink ezúttal lemaradtak az ötkarikás kvótáról, ám május 6–9. között a Szófiában sorra kerülő világkvalifikációs versenyen ismét harcolhatnak egy-egy tokiói repülőjegyért.