Korlátozások a megyeszékhelyen

2021. március 22., hétfő, Közélet

Meghaladta a három ezreléket a fertőzési mutató értéke Sepsiszentgyörgyön, illetve további négy háromszéki közigazgatási egységben, így a megyei készenléti bizottság hétfői döntése értelmében március 23-tól az érintett térségekben számos korlátozás lép érvénybe. A következő két hétben nem működhetnek a kulturális intézmények, de a vendéglátóegységek belterei sem látogathatóak.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Sepsiszentgyörgy önkormányzata hétfő délután közleményében ismertette, az elmúlt 14 napban a koronavírusos megbetegedések aránya a megyeszékhelyen 3,09 ezrelék, ami 198 aktív esetet jelent városszinten. A megyei készenléti bizottság döntése értelmében a város vörös besorolás alá kerül, ennek nyomán pedig március 23-tól kezdődően legkevesebb két hétre bezárnak a városban az előadásokat és koncerteket szervező kulturális intézmények, a Művész Mozi és a játéktermek, az éttermek és bárok pedig csak a teraszokon fogadhatják a vendégeket – ismertették.

Ami a tanintézményeket illeti, az önkormányzat közölte: Sepsiszentgyörgyön a tanügyi intézmények továbbra is nyitva maradnak, az óvodások és az elemi iskolások fizikai jelenlétével zajlik az oktatás, a középiskolás és líceumi végzős diákok esetében pedig csak az osztályközösség fele vesz részt fizikailag a tanórákon. A többi diák (öt-hetedik, illetve kilenc-tizenegyedik osztályosok) számára továbbra is az online térben tartják meg a tanórákat.

A megyei készenléti bizottság határozata alapján – a fent említett korlátozások mellett – nem lehet összejöveteleket, évfordulós ünnepségeket, partikat szervezni sem nyilvános, sem pedig magánterületeken, a sportversenyeken nézők nem vehetnek részt, a szabadban végzett sporttevékenységeken legtöbb tíz személy részvétele engedélyezett. Egyházi rendezvényeken csak a helybéliek jelenhetnek meg, a járványügyi előírások szigorú betartása mellett. Keresztelők vagy esküvő alkalmából nem tarthatók összejövetelek, ünnepségek vendéglők, bárok, kultúrházak, stb. zárt és nyílt tereiben, és korlátozzák a köztéri csoportosulásokat is: szabadban legfennebb hat, nem egy családból származó személy közlekedhet csoportban. A cégek, közintézmények számára a hatóságok azt ajánlják, ahol tehetik, szervezzék át a munkavégzést: dolgozzanak otthonról, esetleg váltásokban, hogy elkerülhető legyen a tömeg kialakulása.

Magas a koronavírusos megbetegedések aránya – több mint három ezrelék – Sepsisbükszádon, Kommandón, Dobollón és Maksán is, így a készenléti bizottság hétfői döntése értelmében a következő két hétben itt is a vörös forgatókönyv, illetve a már említett korlátozások érvényesek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-03-22: Belföld - :

Már csak öt megye zöld

A vasárnaponként szokásos kevesebb – ezúttal 13 552 – teszt elvégzése után 3743 új koronavírus-fertőzést jelentettek hétfőn az országból, Háromszékről azonban egyet sem. Ezzel a járvány kezdete óta ismert esetek száma 858-cal 900 000 fölé emelkedett, ebből pillanatnyilag 808 754 a gyógyultaké, és 22 268 az áldozatoké.
2021-03-23: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kiállítás
SZÉKELYFÖLDI NÉPI MESTERSÉGEK. A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 18 órától megnyitják a Székelyföldi népi mesterségek című kiállítást Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Erdővidék Múzeuma közös szervezésében. A megnyitó a múzeum Facebook-oldalán követhető. A kiállítást megnyitja dr. Kinda István néprajzkutató, a Székely Nemzeti Múzeum főmuzeológusa. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus. A járványügyi megszorítások miatt a személyes részvétel korlátozott. A teremben munkanapokon 9–15 óráig egyénileg vagy párban, illetve legtöbb ötszemélyes csoportokban látogatható a kiállítás.