Gazdafórum, gyümölcsfametszési bemutatók

2021. március 23., kedd, Gazdakör

Közel húsz gazda részvételével szervezett gazdafórumot a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete Bodokon. A múlt heti eseményen főként fiatal gazdák voltak jelen, különböző ágazatokból: szarvasmarha-tenyésztők, szántóföldi növényter­mesztők, méhész, zöldségtermesztő, lucernatermesztésre szakosodott gazda.

  • Könczei Csaba képviselő válaszolt a gazdák kérdéseire
    Könczei Csaba képviselő válaszolt a gazdák kérdéseire

Az összejövetelen részt vett Könczei Csaba parlamenti képviselő, Kozma Béla megyei agrárigazgató és Jákó Tibor, a szarvasmarha-tenyésztők megyei egyesületének elnöke.

A gazdák kérdéseire válaszolva Könczei a traktorok forgalomba írásának helyzetéről, a sertéstartás korlátozásáról, szövetkezetek létesítésének lehetőségéről, öntözőrendszerek kialakításának perspektíváiról beszélt. Április végén jár le az a törvényileg megszabott hat hónap, mely alatt kivételes módon törzskönyvezhetőek lettek volna a jelenlegi szennyezési normáknak meg nem felelő traktorok, azonban nem készült el az alkalmazási módszertan, ezért a gazdák nem élhettek a lehetőséggel. A napokban egy újabb törvényjavaslatot fogadtak el, mely lehetőséget ad a szennyezési normáknak meg nem felelő traktorok azonosítására és bejegyzésére. A törvényt elküldték az államelnöknek kihirdetésre, így hamarosan megoldható lesz a sárga számtáblák jogszerű kiadása, a traktorokat lehet műszakiztatni, biztosítani – magyarázta Könczei. A háztáji sertéstartás korlátozására vonatkozó jogszabálytervezet végképp elesett, nem fog hatályba lépni – közölte a jó hírt a képviselő.

Bokor Gábor agrárszakember a közeljövőben kiírásra kerülő támogatásokról, az állandó gyepek biotermelésre való átállításáról, gyógy- és fűszernövények termesztési lehetőségeiről, gyümölcsösök létesítéséről, valamint a talajelemzés fontosságáról, folyamatáról számolt be vetített képes előadásában. Hangsúlyozta: mindebben a témakörben – és másokban is – a falugazdász-hálózat szakemberei egyéni vagy csoportos tanácsadással is a gazdák rendelkezésére állnak. Azonnali eredmény is született: egy közel húsz hektáron lucernát termelő gazda konkrét segítséget kért a biotermelésre való átállás ügyintézéséhez.

Ma több helyszínen szervez agráreseményt az SZGE. Gyümölcsfametszési bemutatókon az érdeklődők Hatos György kertészmérnöktől leshetik el az alapvető metszési tudnivalókat. Az eseményre Barátoson fél tizenegykor a paplak gyümölcsöskertjében, Bodokon fél kettőtől Deák Sándor gyümölcsösében, a focipálya mellett, Mikóújfaluban fél négytől Kicsi Csaba gyümölcsösében, a 408. házszám alatt kerül sor. (Szentkereszty)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 355
szavazógép
2021-03-23: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Tavaszi nap-éj egyenlőség Maksán

Mifelénk, így az Óriáspince alatti településeken is kínlódni látszottak látogatásunk idején a tavaszi nap-éj egyenlőség égi jelenségei. No ugye, hogy a farkas nem eszi meg a telet, de amilyen szeleburdinak mutatkozik március vége, már mi is hinni akarjuk, hogy Sándor, József és Benedek hoz egy kis meleget – mondták a kapuk előtt álló maksaiak sállal a nyakukon, sapkával fejükön. Nyugtalankodtak, mert a gyümölcsfák ágait nyesni kéne, permetezni, nedves a talaj, de kertészkedni sok helyen még nem lehet, ilyent még nem értünk meg, hogy a márciusi hó leszaggassa a vezetékeket.
2021-03-23: Gazdakör - Bokor Gábor:

Nyereséges a mangalicatenyésztés

Hullámzó a mangalicatenyésztés iránti érdeklődés. Vannak időszakok, amikor mindenki mangalicával akar foglalkozni, máskor lanyhul az érdeklődés. Pedig megéri foglalkozni ezzel az őshonosnak számító fajtával: a tartása egyszerű, kevés emberi munkára van szükség, nem igényes, tenyész- vagy vágóállatként jól értékesíthető, a húsából készült termékek keresettek, a vevők jó árat fizetnek értük – tudtuk meg Nyikómalomfalván Sinka Arnold mangalicatenyésztőtől, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdászától. Sajnos, a témáról csak szóban tájékozódhattunk, az afrikai sertéspestis terjedésének veszélye miatt nem látogathattuk meg a gazda mangalicafarmját.