VidékfejlesztésKét év alatt hatmilliárd euró a hazai mezőgazdaságnak

2021. március 23., kedd, Gazdakör

Adrian Oros agrárminiszter múlt csütörtökön sajtótájékoztatón ismertette a kétéves átmeneti időszakban a hazai mezőgazdaság által felhasználható uniós pályázati összegeket. A miniszter bejelentése szerint 2021-ben és 2022-ben összesen 6,2 milliárd euró igényelhető az unió garancia- és vidékfejlesztési alapjaiból. Az uniós garanciaalapból 3 milliárd euró költhető el, illetve igényelhető a közvetlen APIA-s kifizetésekre (1-es tengely).

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A vidékfejlesztési alapból 2,56 milliárd euró igényelhető a vidékfejlesztési pályázatok kifizetésére és egyes, ebből a keretből fizetett APIA-s kifizetésekre (pl. a környezetvédelmi, klímaváltozást megelőző intézkedések, zöldítés, ökogazdálkodás, a hátrányos hegyvidéken gazdálkodóknak fizetett támogatás). A vidékfejlesztési pályázatok kifizetésére még külön 700 millió euró költhető, ez az unió helyreállítási alapjából érkezik. Így összesen a 2-es (vidékfejlesztési) tengelynél 3,2 milliárd euró költhető el. A miniszter bejelentése szerint a kétéves átmenetre vonatkozó program már kész van, elküldték az unió tanácsához véleményezés és jóváhagyás végett.

A miniszter felsorolta az átmeneti időszakban pályázható intézkedéseket és a vidékfejlesztési alapból fizetett támogatásokat, valamint azok előirányzott értékét:
– 10-es intézkedés: környezetkímélő, zöldítéses és klímaváltozást megelőző intézkedések, 288 millió euró
– 11-es intézkedés: ökogazdálkodás támogatása, 228 millió euró
– 13-as intézkedés: hegyvidéki és más, hátrányos gazdasági helyzetben gazdálkodóknak járó kifizetések, 660 millió euró
– 14-es intézkedés: állatjóléti kifizetések (sertés, baromfi), 273 millió euró
– 4.1-es intézkedés: beruházások a gazdaságok korszerűsítésére, 760 millió euró
– 4.1a intézkedés: gyümölcsösök létesítése és a gyümölcsfeldolgozás támogatása, 120 millió euró
– 6.1-es intézkedés: fiatalok megtelepedésének támogatása, 100 millió euró
– 6.3-as intézkedés: kisgazdaságok támogatása, 87 millió euró, ebből 26 millió elkülönítve a hegyvidéki kisgazdaságok pályázatainak
– 6.2-es intézkedés: vidéki szolgáltatások létrejöttének támogatása, 50 millió euró
– 6.4-es intézkedés: vidéki szolgáltatások létrejöttének és fejlesztésének támogatása, 100 millió euró
– 16.4-es intézkedés: piaci szereplők partnerségi kapcsolatainak és a helyi piacok kialakításának támogatása, 50 millió euró
– 17.1-es intézkedés: támogatás a növényi kultúrák és állatok biztosítására kifizetett összegek részleges megtérítésére, 20 millió euró
– 19-es intézkedés: LEADER-program a helyi akciócsoportoknak, 123 millió euró.

Adrian Oros a sajtótájékoztatón megerősítette a múlt heti lapszámunkban közölt, a gazdaságok korszerűsítésére (4.1-es intézkedés) vonatkozó pályázatokkal kapcsolatos, akkor még nem hivatalos információkat. Így a gazdaságok korszerűsítésénél hat, külön pályázható pénzkerettel rendelkező alintézkedésre lehet pályázni, ezekre visszatérünk majd.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 356
szavazógép
2021-03-23: Gazdakör - Bokor Gábor:

Nyereséges a mangalicatenyésztés

Hullámzó a mangalicatenyésztés iránti érdeklődés. Vannak időszakok, amikor mindenki mangalicával akar foglalkozni, máskor lanyhul az érdeklődés. Pedig megéri foglalkozni ezzel az őshonosnak számító fajtával: a tartása egyszerű, kevés emberi munkára van szükség, nem igényes, tenyész- vagy vágóállatként jól értékesíthető, a húsából készült termékek keresettek, a vevők jó árat fizetnek értük – tudtuk meg Nyikómalomfalván Sinka Arnold mangalicatenyésztőtől, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdászától. Sajnos, a témáról csak szóban tájékozódhattunk, az afrikai sertéspestis terjedésének veszélye miatt nem látogathattuk meg a gazda mangalicafarmját.
2021-03-23: Belföld - :

Városok karanténban

Hetvenkét órával meghosszabbították az eredetileg vasárnap éjfélkor lejáró karantént Temesváron és a környező négy községben (Újszentesen. Gyüregen, Mosnicatelepen és Győrödön) – jelentette be vasárnap este a Stratégiai Kommunikációs Csoport, amelynek közleménye szerint ezeken a településeken továbbra is magas a koronavírusos megbetegedések száma, és beteltek a helyek az intenzív terápiás osztályokon.