Fejlesztenék Kézdi-Orbaiszéket

2021. március 23., kedd, Közélet

Kézdi-orbaiszéki metropoliszövezet létrehozásáról határoztak tegnap Kézdivásárhelyen. A kézdivásárhelyi Vigadó emeleti kistermében tartott munkaülésen több érintett település polgármestere vett részt, a társuláshoz csatlakozott a Hargita megyei Kászonaltíz is.

  • Fotó: Ignácz Szabolcs
    Fotó: Ignácz Szabolcs

Kézdivásárhely, Kovászna, Barátos, Bereck, Csernáton, Dálnok, Esztelnek, Gelence, Kézdialmás, Kézdiszentkereszt, Kézdiszentlélek, Kommandó, Lemhény, Nagyborosnyó, Ozsdola, Szentkatolna, Torja, Zabola és Zágon polgármestere fogadta el az általuk kezdeményezett Közösségi Fejlesztési Társulás Kézdivásárhely-Kovászna Metropoliszövezet létrehozásáról szóló határozattervezetét, amelyet az érintett két város, illetve 18 község májusi tanácsülésén vitattak és szavaztak meg. András Zoltán polgármester kérésére a Hargita megyei Kászonaltíz is csatlakozott a fejlesztési társuláshoz.

Fejér László Ödön szenátor a találkozó után elmondta: azért halasztották el már többször is a munkaülést, mert a román törvényhozás által elfogadott metropolisztörvény nem volt egyértelmű, több jogszabály kapcsolódott össze, amit tisztázni kellett, és sikerült is tisztázni Cseke Attila fejlesztési miniszterrel. A határozattervezetet a honatya mutatta be a jelen lévő polgármestereknek, majd arról is döntöttek, hogy kik lesznek a fejlesztési társulás vezetői, cenzorai. Az elöljárók a majdani társulás elnökének Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármestert javasolták.

A meghirdetéstől harminc nap áll azok rendelkezésére, akik véleményüket, álláspontjukat hallatni akarják a metropoliszövezet létrehozásával kapcsolatosan, majd elkezdődik a fejlesztési társulás hivatalos bejegyeztetése.

A szenátor szerint a fejlesztési társulás megalakítása többek között azért fontos, mert ezen keresztül egységesen fogják kiterjeszteni minden kézdi-orbaiszéki településre a földgázvezetéket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2021-03-23: Belföld - :

Hírsaláta

LESÚJTANÁNAK A VISSZAESŐ CÉGEKRE. Felfüggesztenék azoknak a cégeknek a tevékenységét, amelyek ismételten megszegik a koronavírus visszaszorítását célzó szabályokat: Lucian Bode belügyminiszter úgy módosítaná a vonatkozó jogszabályt, hogy „két-három eset után” kéthetes felfüggesztést lehessen elrendelni, ha pedig ezt követően sem tartják be a járványügyi intézkedéseket, akkor lehessen bűnügyi eljárást indítani a vállalat ellen.
2021-03-23: Közélet - :

Segítséget nyújtanának az önkormányzatoknak (Anyanyelvhasználat)

Az anyanyelven történő írott kommunikációban szándékszik segítséget nyújtani az önkormányzatoknak a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat azzal a kezdeményezéssel, melyet ez év végéig szeretnének megvalósítani. Az elképzelés szerint a szervezet átvállalná az önkormányzatoktól az ezek által használt formanyomtatványok fordításának feladatát. Az elkészült kétnyelvű iratokat honlapjukon bármely önkormányzat számára elérhetővé tennék.