Hármas Kötél CsaládközpontIndul a segítségnyújtás

2021. március 23., kedd, Közélet

Rengeteg szolgáltatással várja az érdeklődőket a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség égisze alatt működő Hármas Kötél Családközpont, a programokat idéntől a helyi önkormányzat is támogatja – tudtuk meg Pál Tünde pasztorálpszichológustól, a Hármas Kötél ötletgazdájától és fő szervezőjétől.

  • A sepsiszentgyörgyi unitárius templom. Fotó: Albert Levente
    A sepsiszentgyörgyi unitárius templom. Fotó: Albert Levente

Az erős, életképes társadalom felé vezető út a házastársi, családon belüli kapcsolataink rendbetételével és önmagunk megismerésével kezdődik – foglalta össze röviden kezdeményezésük célját a szakember, majd kifejtette, hogy a Hármas Kötél elnevezés egy bibliai gondolatra épül, miszerint csak akkor boldogulhat igazán az ember életében, ha maga mellé társat talál, és ebbe a kapcsolatba Istent is bevonják.

Mint elmondta, a Hármas Kötél programsorozat egy 2018-as kezdeményezés, mely sok érdeklődőt vonzott, de alighogy beindult, a járványhelyzet miatt kénytelenek voltak leállítani a munkát. Egyedül a házasságra felkészítő csoportjuk indult korábban, 2014-ben. Az ebbe a csoportba jelentkező pároknak önmaguk megértésében és társuk megismerésében, elfogadásában próbálnak segítséget nyújtani. A nemzedékeken átívelő, ún. transzgenerációs minták feltárásával kiderítik a kapcsolat értékeit, erősségeit, erőforrásait, és megbeszélik, melyek azok a területek, ahol jobban kell figyelni az akadályokra. A programnak van egy egyéni felkészítő szakasza, mely a párral való három találkozást jelent, utána pedig egy májusban szervezett egész hétvégés tömbben tartják meg a csoportos foglalkozásokat. A Párkapcsolatunk évszakai nevű csoport elsősorban házasoknak szól megerősítő és prevenciós céllal, melyben olyan témaköröket járnak körül, mint a családban vállalt szerepek, gyermeknevelés, időbeosztás, pénzkezelés, önérvényesítés... Csupa fontos és nap mint nap felmerülő kérdésre keresik a választ közösen, annak tudatában, hogy „mindenütt helyettesíthetőek vagyunk, kivéve a házasságunkban, családunkban”.

A Születés csoport célja, hogy a várandóság idejét végigkísérve felkészítse a kismamákat, párokat a kisbaba fogadására, feloldja a szülés traumatikus élményét, és támaszt nyújtson a szülés után felmerülő nehézségek idején. Egy beteg gyermek születését rendkívül nehéz feldolgozni, ezért ebben is segítséget szeretnének nyújtani a rászorulóknak. Az Anyós lettem, após lettem nevű csoport célja segíteni az „elég jó” anyóssá, apóssá válás folyamatában, hogy a tágabb család tagjai békességben tudjanak együtt élni, megfelelően tudják kezelni a felmerülő konfliktushelyzeteket. A Nagyszülő csoport célja hasonló: segítséget nyújtani az érdeklődőknek, hogy jobb nagyszülőkké válhassanak. A tapasztalatcsere, ötletek megosztása segíteni tud abban, hogy mindenki helyesen élje meg ezeket a szerepeket. A Gyász- és veszteségfeldolgozó csoport, amint a neve is mutatja, igyekszik útmutatással, információkkal szolgálni mindazoknak, akiket nagy veszteségek értek, keresik azt a sorstársi közösséget, ahol nyíltan beszélhetnek érzéseikről, gondolataikról, és megértésre találnak.

A Válóháló olyan módszereket kínál, amelyek segítséget nyújtanak a válással járó veszteségek feldolgozásában és a továbblépésben. A válás minden ember számára megpróbáló esemény, függetlenül attól, hogy milyen érzelmi töltettel zárul, mert általában az egész életvitelt felforgatja. A Változásban nevű önsegítő csoport a változó korú nőknek és férfiaknak szól, s szakemberek segítségével, egyénre szabottan igyekszik feloldani azt a feszültséget, mely az időskori változásokkal együtt jár testi és lelki értelemben egyaránt. Idéntől a beteg hozzátartozót gondozóknak is indítanak csoportot, fontos lenne nekik is megosztaniuk egymással tapasztalataikat, és támogatást kapni. Az eddig legnépszerűbb csoportjuk, a Serdülőket nevelő szülők csoportja is újraindul, ezenkívül a férfiaknak is indítanának csoportot, ahol a férfiasságot jelentő értékek megerősítése volna a cél.

A csoportvezetők pszichológusok, pszichoterapeuták, mentálhigiénés szakemberek, és pszichiáter is van közöttük. Ha valaki úgy érzi, hogy bármelyik csoportba szívesen jelentkezne, Pál Tündét (0730 613 908), vagy Péterfi Ágnes unitárius lelkipásztort (0756 777 899) hívhatja. Minimum hat, maximum tizenöt fővel dolgoznak a csoportokban, s ne előadásokra számítsanak az érdeklődők, hanem másfél órás beszélgetésre, közös tevékenységekre, melyek összesen 10–12 találkozón át tartanak. A programokon való részvétel ingyenes.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-03-23: Máról holnapra - Nagy D. István:

Korbáccsal nehéz lesz

Bármennyire is próbálkoznak – legalábbis látszatszinten – a bukaresti döntéshozók, kereken egy évvel a koronavírus-járvány betörése után, az előzőknél súlyosabbnak ígérkező harmadik fertőzési hullám közepette továbbra is képtelenek túllépni bizonyos korlátokon, sorozatosan sétálva bele ugyanazon csapdákba, még zavarosabbá téve az amúgy sem egyszerű helyzetet, mélyítve az általános bizonytalanságot és bizalmatlanságot.
2021-03-23: A múlt hét - Kuti János:

Nobel-díjat a „csodadoktornőnek”!

Már látszik a fény a COVID-járvány alagútjának végén, csak azt nem lehet tudni, hogy mennyire hosszú, és mikor lesz vége. Azt is megértettük, hogy a megoldás az oltás, csak azt nem, hogy meddig biztosít védettséget. Halljuk, hogy aki megkapta a második adagot is, az kaphat úgynevezett zöld útlevelet, de nem mondják, hogy az meddig lesz érvényes, és utána ismét be kell-e kapni egy újabb oltást, hogy hosszabbítsák. Az is kérdéses, hogy zöldútlevél-ellenőrzés miatt felfüggesztik-e az ellenőrzésmentes schengeni határokat?