Mi, hol, mikor?

2021. március 24., szerda, Mi, hol, mikor?

Zene
BARTÓK BÉLA SZÜLETÉSÉNEK 140. ÉVFORDULÓJA alkalmából a Kolozsvári Magyar Opera és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának szervezésében A kékszakállú herceg vára című opera tekinthető meg az intézmény YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán március 25-én, csütörtökön 21 órától.

Az előadást Szinetár Miklós rendezte, vezényel Jankó Zsolt. A kékszakállú herceget a nemzetközileg elismert Szabó Bálint játssza, Juditot az Érdemes Művész és Liszt Ferenc-díjas Meláth Andrea alakítja. A díszletet és a jelmezeket gróf Bánffy Miklós ősbemutatóra készült tervei alapján rekonstruálták. A rekonstrukciót irányította: Szebeni Zsuzsa, Lőrincz Gyula. Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre. A rendező munkatársa: Gombár Annamária

Színház
ISMÉT BEZÁRT A SZÍNHÁZ. A Sepsiszentgyörgyön életbe lépett vörös forgatókönyv következtében a Tamási Áron Színháznak ismét fel kellett függesztenie az előadások játszását. A betervezett előadásokat kénytelenek későbbi időpontokra halasztani. A nézők megértését és türelmét kérik az ebből adódó kellemetlenségekért.

Kiállítás
HÁROMSZÉKI CSILLAGOK TÁR­LATSOROZAT. Kiss Manyi színésznő születésének 110. évfordulója alkalmából nyílt kültéri színháztörténeti kiállítás látható Sepsiszentgyörgy főterén a Magyar Kulturális Intézet, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Vadon
Egyesület közös szervezé­sében.

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6 órától Napindító gondolatok, 6.15-től Zsolozsma – reggeli dicséret, 6.40-től és 12.13-től Ferenc pápa gondolatai a családokról, 6.45-től Ébredjen a Mária Rádióval! 7.05-től Ima a hivatásokért, 8 órától szentmise Mezőpetriből, 8.50-től A hét plébániája Gábor Annával, 9 órától Görgényi Tünde stúdióvezető fogadja az imaszándékokat, 9.20-tól Fájdalmas rózsafüzér, 12 órától Úrangyala, 12.05-től Zsolozsma – napközi imaóra, 12.15-től Déli magazin. Honlap: mariarardio.ro.

Hitvilág
FÉRJEK ÉS ÉDESAPÁK LELKIGYAKORLATA. Apa – az Atya árnyékából. Példakép a „második vonalból” címmel a Gyulafehérvári Főegyházmegye családpasztorációs bizottsága idén is lehetőséget biztosít a férjeknek és édesapáknak a találkozásra. A járványhelyzetre való tekintettel a virágvasárnap előtti szombaton, március 27-én 10 és 14 óra között online platformon, Zoom-kapcsolódás segítségével megszervezett lelki nap célja, hogy Szent József életének példájában kapaszkodókat keresve megerősödhessenek a férjek az édesapai hivatásukban.
LELKI NAP BÉRMÁLKOZÓKNAK. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánián március 27-én, szombaton 10 órától lelki nap lesz a bérmálkozók részére. A programban szerepel elmélkedés, tanítás, kiscsoportos beszélgetés, játék, keresztút és szentmise.

Pályázat újságíróknak
Március 1-jétől lehet pályázni a világ egyik kiemelkedő újságírói díjára, a Lorenzo Natali-médiadíjra. Az Európai Bizottság támogatásával létrehozott díj olyan újságírókat tüntet ki, akik szerte a világon bátran tudósítanak az eseményekről, illetve emberekről, a bolygónkról szóló beszámolóikkal felhívják a figyelmet napjaink legnagyobb kihívásaira és az ezekkel kapcsolatos inspiráló megoldásokra. A pályázatok beküldésének határideje: április 19. A győztesek 10 000 eurós díjban részesülnek.
Újságíróként egyetlen pályázat nyújtható be a következő három kategória valamelyikében: az Európai Unió valamelyik partnerországában működő médiaorgánum által közzétett tudósítás (fődíj); az Európai Unióban működő médiaorgánum által közzétett tudósítás (Európa-díj); az Európai Unióban vagy valamelyik partnerországában működő médiaorgánum által közzétett, 30 év alatti újságírótól származó tudósítás (Legjobb Feltörekvő Újságíró Díj). E-mail: info@nataliprize.eu.

Ingyenes ügyintézés Barátoson
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–18 óráig Barátoson a polgármesteri hivatal gyűléstermében fogadják az érdeklődőket szigorú egészségügyi-biztonsági szabályok betartása mellett. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben, és dossziék összeállításában is.

Szívből jövő könyvajándék
Február 14. volt a könyvajándékozás nemzetközi napja, amelyhez idén a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár saját kezdeményezéssel csatlakozott: gyermekkönyvek gyűjtését és átadását szervezi meg hátrányos helyzetű háromszéki gyermekek, illetve csoportjaik számára, együttműködve a megyében szociális tevékenységet folytató szervezetekkel. Közel 1500 háromszéki gyermeket szeretnének megajándékozni magyar és román nyelvű könyvekkel, illetve könyvgyűjteményt adományozni gyermekcsoportok számára. A gyűjtés február 1-jén kezdődött és április 23-ig tart. Az ajándékozást megkönnyítő javaslatok: 0–3 éveseknek: leporelló, kartonkönyv, mondókás könyvek; 3–6 éveseknek rövid meséket, verseket tartalmazó képeskönyvek; 7–11 éveseknek mesék, meseregények, kezdő olvasóknak szóló könyvek; 11–14 éveseknek meseregények, ifjúsági regények, ismeretterjesztő könyvek; 14+ ifjúsági regények. A 2005 után megjelent, új vagy újszerű állapotban lévő könyveket a könyvtárban és a fiókkönyvtárban kialakított gyűjtőpontnál lehet leadni. A helyben megvásárolt könyvek a sepsiszentgyörgyi könyvesboltokban található dobozokba is betehetők. A könyv felmutatásával a megajándékozott gyermekek ingyenes könyvtári belépőt kapnak. A program lezárásakor az adományozók között a Sepsiszentgyörgy képes története és a 100 erdővidéki recept című könyveket sorsolják ki. Ha az adományozó szeretne részt venni a sorsoláson, ki kell töltenie a doboz mellett elhelyezett szelvényt.

Apróhirdetések, gyászjelentők
Értesítjük hirdető ügyfeleinket, hogy a Háromszék nyomtatott változatában az apróhirdetést, a gyászjelentőt, a részvétnyilvánítást és a megemlékezést online, bankkártyás fizetéssel is elfogadjuk. Az új rendszer a következőképpen érhető el: a www.3szek.ro honlapon kattintson az Online apróhirdetések menüre/bannerre, töltse ki a megfelelő mezőket a hirdetés szövegével, válassza ki a megjelenés dátumát – ismétlődő hirdetés esetén a dátumokat –, és a lap alján kattintson a „Megrendelés küldése a korrektúrához” gombra. Kollégáink a megadott e-mail-címre visszaküldik a javított szöveget, azt ellenőrizze, majd a „Megrendelem” gombra kattintva bankkártyával fizetheti ki a visszaigazolt összeget.
Apróhirdetési, illetve reklámirodánk a megszokott program szerint, hétfőtől csütörtökig naponta 9–16, pénteken 9–14 óráig tart nyitva. Online apróhirdetési szolgáltatásunk nyitvatartási rendtől függetlenül bármikor igénybe vehető, a következő napra megrendelt hirdetést azonban legkésőbb 18 óráig kérjük feltenni és kifizetni.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Stadion utcai Szemerja (0267 313 942, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Gidófalván és Étfalvazoltánban, csütörtökön Fotosmartonoson és Angyaloson gyűjti a szelektív hulladékot. A lomtalanítási programban 5 kg leadott üvegért 0,5 liter sör jár, az elektronikai hulladék ellenértékét továbbra is levonják a számlából, a bútorokat, fölöslegessé vált abroncsokat, egyéb tárgyakat ingyenesen szállítják el.
JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos online formában végzi szerkesztőségünkben az ingyenes jogi tanácsadást. A jogorvoslásra váró ügyek leírását és a kérdést a  hpress@3szek.ro e-mail-címre várjuk, a levél tárgyához kérjük beírni azt, hogy Jogi tanácsadás. Kérdéseiket postacímünkre is eljuttathatják: 520003 Sepsiszentgyörgy, Mihai Viteazul tér 2. szám.
FRISS DIPLOMÁS PROGRAM. A Mol friss diplomás programjára április 30-ig lehet jelentkezni a mol.hu/hu/karrier/growww honlapon.
FORGALOMKORLÁTOZÁS. Az Auto Crono Klub a hétvégi brassói országos ralira készülve hivatalos edzést tart ma 8.30–15.30 óráig a Sepsiszentgyörgy–Sugásfürdő útvonalon, ezért lezárják az útszakaszt. A közlekedési tilalmat 11–11.30 és 14–14.30 óráig feloldják. Nézők jelenléte nem engedélyezett.
Érdeklődni a 0740 944 841-es telefonon lehet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 354
szavazógép
2021-03-23: Belföld - :

Sok az áldozat és a súlyos beteg

Több, mint három hónapja nem volt ennyi áldozata a koronavírus-fertőzés szövődményeinek: március 23-án 174 elhalálozást jelentettek, közülük 11-nek ismert társbetegsége sem volt. A járvány kezdetétől elhunytak száma így már 22 442-re emelkedett, a legutóbbi összesítésben nincs háromszéki, de 19-en 60 év alattiak.
2021-03-24: Elhalálozás - :

Elhalálozás