Függetlenségi törekvések Skóciában

2021. március 29., hétfő, Világfigyelő

Új függetlenségi pártot alapított Alex Salmond, Skócia volt miniszterelnöke és közölte, hogy az Alba Párt már a májusban esedékes skóciai parlamenti választáson indulni kíván.

  • Alex Salmond. Fotó: thenational.scot
    Alex Salmond. Fotó: thenational.scot

Az Alba név Skócia neve a skót-gael nyelvben. Salmond 2007 és 2014 között állt a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezette skót kormány élén. Skóciában Salmond miniszterelnöksége alatt, 2014 szeptemberében népszavazást tartottak a függetlenné válásról, de a résztvevők 55 százaléka arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától. Alex Salmond, aki a függetlenné válásért kampányolt, ezután lemondott; utódja az SNP és a skót kormány élén a miniszterelnöki és a pártvezetői tisztséget jelenleg is betöltő Nicola Sturgeon lett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 636
szavazógép
2021-03-29: Világfigyelő - :

Nincs nyitás Magyarországon

Egyelőre semmilyen nyitás nem engedhető meg, de komoly esély van arra, hogy Magyarországon a legtöbb – vagy akár minden – uniós országot megelőzően válik szabaddá az élet, és szabad nyarunk lesz – mondta a miniszterelnök a Kossuth rádióban pénteken.
2021-03-29: Máról holnapra - Farkas Réka:

Márciusi mementó

Marosszentgyörgyön felavatták az 1990-es fekete március áldozatainak és meghurcoltjainak emlékművét. Egy emlékjelet, amely azonban nemcsak a 31 évvel ezelőtti véres márciust idézi, nemcsak a magyar és magyar ajkú cigány áldozatok előtt tiszteleg, hanem mementója Románia legújabb kori történelmének, figyelmeztet azokra a sötét erőkre, amelyek csakhogy hatalmukat átmenthessék, fél emberöltővel ezelőtt kirobbantották a marosvásárhelyi etnikai konfliktust, és amelyek azóta is uralják ezt az országot.