Összefogás az oltóanyagok gyártásáért

2021. március 31., szerda, Világfigyelő

Az Európai Unió mindent megtesz, hogy finanszírozást biztosítson a koronavírus elleni oltóanyagok gyártásának globális növelésére – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke tegnap Tedrosz Adhanom Gebrejeszusszal, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójával közösen tartott online sajtótájékoztatóján.

  • Az Európai Unió és a WHO sajtótájékoztatója. Fotó: TASR / AP
    Az Európai Unió és a WHO sajtótájékoztatója. Fotó: TASR / AP

A tájékoztatót abból az alkalomból tartották, hogy 24 vezető politikus – köztük a francia elnök, a brit, a német, az olasz és a spanyol kormányfő – aznap megjelent közös írásában egy globális együttműködési keretrendszer létrehozását javasolta a jövőbeli világjárványok kezelésére: a nemzetközi összefogás révén a szükséges információcsere felgyorsítása mellett finanszírozást is biztosítanának a vonatkozó kutatáshoz és fejlesztésekhez.

„Biztosítanunk kell az oltásokhoz, gyógyszerekhez és tesztekhez való egyetemes és méltányos hozzáférést” – fogalmazott Michel, aki a WHO-főigazgatóval együtt szintén az aláírók között volt.

Az uniós tagországok vezetőit tömörítő tanács elnöke kiemelte: nem az a kérdés, hogy a következő járvány bekövetkezik-e, hanem az, hogy mikor következik be. Fel kell készülni a járványokra, a jelenlegi ugyanis rávilágított a gyengeségekre és megosztottságra – hangsúlyozta.

„Itt az ideje, hogy globális közösséget alkossunk, és olyan védelem kiépítését kezdjük meg a járványokkal szemben, illetve a jövő generációi számára, amely messze túlmutat a mai válságon” – tette hozzá Michel.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz azt mondta: a WHO májusban előterjesztheti a világjárványokról szóló nemzetközi megállapodásra irányuló javaslatát, amely segíteni kívánja a koronavírus-járvány által feltárt hiányosságok kezelését, a nemzetközi egészségügyi előírások végrehajtását, és együttműködést biztosít a járványmegelőzés és az esetleges újabb járványokra adható válaszlépések területein.

„Eljött az idő a cselekvésre. A világ nem várhatja meg a járvány végét, hogy felkészüljön a következő elleni harcra” – fogalmazott a WHO főigazgatója.

A világ több vezető újságjában tegnap megjelent közös cikkben 24 ország és nemzetközi szervezet vezetői a koronavírus-világjárványhoz hasonló veszélyhelyzetek intézményes megelőzése végett a második világháború utáni nemzetközi összefogáshoz mérhető globális együttműködést kezdeményeztek.

A közös levél szerzői szerint remény kínálkozik arra, hogy a koronavírus-járvány elleni közös küzdelem során kiépülhet egy robusztusabb nemzetközi egészségügyi szerveződés a jövőbeni nemzedékek védelmére. Az aláírók szerint új nemzetközi megállapodásra van szükség, amely a WHO alapokmányára támaszkodna és más nemzetközi szervezeteket is bevonna az együttműködésbe. A szerződés fő céljai közé tartozna a nemzetközi együttműködés jelentős megerősítése annak érdekében, hogy javítani lehessen a riasztási rendszerek működését, az adatmegosztást, a kutatási tevékenységet és hogy létrejöhessen az oltóanyagok, a gyógyszerek, a diagnosztikai eszközök és a személyi védőfelszerelések helyi, regionális és globális gyártásának és elosztásának rendszere.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 354
szavazógép
2021-03-31: Pénz, piac, vállalkozás - :

Többet hozunk be

Tavaly 58,1 százalékkal, 1,937 milliárd euróra nőtt a hazai agrárágazat külkereskedelmi mérlegének hiánya, miután a szárazság miatt csökkent a búza és a kukorica kivitele – közölte a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium.
2021-03-31: Világfigyelő - :

Nem lesz kötelező az uniós vakcinaútlevél

Bár nem lesz kötelező a közös uniós vakcinaútlevél, nagymértékben megkönnyítheti az utazást és a nagyobb rendezvényekre való belépést. Az igazolás azok számára lesz elérhető, akiket beoltottak vagy átestek a betegségen, és június 15-től lép életbe.