Magyar betegnek magyar orvos

2021. március 31., szerda, Közélet

Azon magyar közösségek számára, akik az elcsatolt területeken, de nem tömbben élnek, meglehetősen nehéz olyan egészségügyi szakembert találniuk, akivel könnyen megértetnék magukat, és részletesen feltárhatnák panaszaikat. A gond megoldását fiatal csapat vette a kezébe, és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával létrehozta és működteti a Segitseg.ma honlapot. A novembertől egyre bővülő adatbázisukban már közel kétszáz Erdélyben, Felvidéken, Vajdaságban és Kárpátalján élő orvost, pszichológust, gyógypedagógust, mentálhigiénés szakembert lehet megtalálni.

A Magyar Ifjúsági Konferencia elnöke, Veres Márton volt a kezdeményező, és felkarolta az Erdélyi Rezidens Orvosok Szövetsége is, hisz tisztában vannak azzal, igenis szükséges tudnunk, baj esetén környékünkön milyen anyanyelvünket ismerőkhöz fordulhatunk – nyilatkozta a szövetség egyik alelnöke, a Kolozsváron élő baróti Virág Tímea Helga.

A fiatal plasztikai sebész rezidens úgy véli, bár a legtöbb erdélyi magyar ismeri annyira a román nyelvet, hogy jól megértse, amit az orvosa mond neki, ám nehezebb részletesen elmondania panaszait, márpedig ez sok esetben lényeges lenne. Ugyanakkor akadályt jelenthet, hogy a gyermekek egy idegen nyelvet beszélővel szemben nem nyílnak meg, legyen az bármennyire is elismert a maga szakterületén. „Erdővidéken vagy Székelyföld más pontjain élők nem mindig szembesülnek ezzel a problémával, mert közvetlen közelükben van magyarul beszélő pszichológus, fogorvos és családorvos, de Temesvár, Kolozsvár vagy éppen Nagyvárad környékén egyre kevesebb. Nemcsak mi, erdélyiek küszködünk ilyen problémával, hanem – a visszajelzések szerint – a felvidéki anyukák is, akik nem tudják, hol találnak olyan gyógypedagógust és pszichológust, aki magyar és vállalja a gyermekekkel való foglalkozást. Remélem, az adatbázis bővülésével egyre több szakterületen dolgozó kolléga válik elérhetővé a Kárpát-medence minden szögletében” – mondotta Virág Tímea Helga.

A Segitseg.ma nemcsak a beteg-orvos kapcsolat kialakításában kíván szerepet betölteni, hanem hidat képeznének az orvostanhallgatók és azon elismert magyar szakorvosok között, akik vállalják a nyári gyakorlatra jelentkezők fogadását. Ezt azért tartják fontosnak, mert úgy vélik, ha a tanulmányaikat végzők helybéli orvosok mellett gyakorlatozhatnak, nagyobb az esélye annak, hogy az oklevél megszerzését követően itthon próbálnak meg elhelyezkedni, azaz az orvosutánpótlásban is segítenének.

Lehetővé tették a szakemberek egymás közti kapcsolatfelvételét is, hogy konzultálhassanak, betegeiket pedig egymáshoz elküldhessék.

A csapat a nagyközönség számára betegedukációs tartalmak készítését is célul tűzte, mert úgy vélik, fontos az egészségügyi nevelés. „A kezelhetőség szempontjából fontos, hogy idejében felismerjük a betegségeket, ezért hangsúlyozzuk a szűrővizsgálatok elvégzését, szót ejtünk arról, mit tehetünk a betegség kialakulásának megelőzése érdekében, felvilágosítást adunk arról, hogy testünkön milyen jelek megjelenésekor kell feltétlen orvoshoz fordulnunk; remélem ezen információknak és tanácsoknak meglesz a foganatja és sok emberélet megmentéséhez járulnak hozzá” – nyilatkozta Virág Tímea Helga.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2332
szavazógép
2021-03-31: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Összefogás a tisztább Oltért

Közel harminc Hargita és Kovászna megyei település lakóinak mozgósításával kívánja megtakarítani az Olt folyót annak forrásától kezdve a Háromszéki Közösség Alapítvány (HKA) a Mai Mult Verde fővárosi környezetvédelmi szervezettel partnerségben. Az átfogó takarítás a Tiszta vízzel országos program keretében valósul meg, célja, hogy minél kevesebb műanyag hulladék kerüljön a hazai folyókba.  
2021-03-31: Közélet - :

Motorkerékpárral borult

Egy 67 éves férfi elvesztette motorkerékpárja fölötti uralmát, lesodródott a sepsibodoki községi útról, és járművével felborult.