Az egyenlőbbek összevisszasága

2021. április 2., péntek, Nyílttér

A koronavírus villámcsapásként érte a földünket, ez biztos. Nem volt felkészülve a világ erre az orvtámadásra, de ha már így történt, a népeknek, de legalább a vezetőiknek a legkomolyabban kellene venniük a bajt, és úgy intézkedniük, hogy a megbetegedéseket, az életveszteségeket minél jobban visszafogják.

Vannak országok, ahol ez többé-kevésbé így is van (Izrael, Kína, Málta), ahol nagy a küzdelem, a fegyelem, a felelősségérzet a járvánnyal kapcsolatosan, de sajnos vannak olyan országok is, amelyek vezetői – legyenek kisebb vagy nagyobb rangúak – nem veszik komolyan ezt a súlyos csapást sem, mert talán nincsenek is felnőve oda.

Szerintem ez a harc felér egy olyan háborúval, ahol sem katona, sem civil nem tudja, mi vár rá a következő percben. A koronavírus a legtöbbünk számára láthatatlan ellenség, amelyet épp ezért nagyon nehéz megállítani – főleg úgy, ha letesszük a fegyvert.

A román kormány hozott ugyan néhány határozatot és törvényt a járványhelyzet kezelésére, amelyek talán jók és helyesek is, de valójában csak szemfényvesztésként szolgálnak, mert papíron maradnak, holott minden jogszabály annyit ér, amennyit alkalmaznak belőle. De ha nálunk az orvosok, katonák, jogászok, politikusok, rendfenntartók, pópák nem tartják be a járvány megfékezésére szolgáló előírásokat, mit várjunk el a pórnéptől?

Az egyik újabb vérlázító eset (a kórháztüzek, elkezelések, lekötözések után) a soron kívül beoltott kiváltságosaké. Több ezren kaptak védőoltást suttyomban, az első és második szakaszban jogosult kategóriák tilosban előzésével. Mindjárt három hónapja, hogy megkezdődött az oltáskampány, de nálunkfelé a regisztráció, a feliratkozás nem lehetséges. A gyengébb szervezetű, idős és beteg emberek csak hullnak, mert nem kapják meg az oltást, miközben más vidékeken a fiatalabb, ellenállóbb korosztályokból boldog-boldogtalan hozzájut.

Mi, idősebbek úgy tudtuk eddig, hogy a szocialista mezőgazdaság volt „harababura” (összevisszaság), de most úgy látszik, hogy a demokratikus egészségügyre is ez a titulus illik.

N. Kányádi Mihály, Szentivánlaborfalva

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2021-04-02: Nyílttér - Fekete Réka:

Aki fertőzött, időben szeretné tudni (Szóvá tesszük)

Aggodalommal tölti el több olvasónkat, hogy a PCR-teszt eredményét későn kapják meg, a mintavétel és az eredmény közlése között akár másfél-két nap is eltelik, ez pedig sok esetben kockázatot jelent rájuk és környezetükre nézve is. Hogy miként? – erről többen beszámoltak. Az említett késedelem okáról pedig a hatóság képviselőjét kérdeztük.
2021-04-02: Nyílttér - Pálmai Tamás:

Húsvét (Békési levelek)

Tavaly ilyenkor még abban bíztunk, hogy majd nagyszerű, régi karácsonyunk lesz. Nem lett. Aztán szilveszter sem úgy sikeredett, mint eddig. Most ismét húsvét közeleg, és már most világos, hogy annak is örülnünk kell, ha nem lesz szigorítás, nemhogy lazítás.