Kevesebb teszt, kevesebb új eset

2021. április 4., vasárnap, Belföld

A megszokott, hétvégi üzemmódban zajló tesztelés -több mint 21 ezer mintavétel- nyomán 4151 új megbetegedésről tájékoztatott a kommunikációs törzs vasárnap. Az adatok szerint továbbra is sokan vannak kritikus állapotban: az országszerte kórházakban ápolt 13 714 fertőzött közül 1456 személy intenzív terápiára szorul.

Az új esetekkel 974 375-re nőtt a járvány kezdete óta jegyzett megbetegedések száma, közel 872 ezren kigyógyultak a fertőzésből. A világjárvány hazai áldozatainak száma a vasárnap jelentett 97 elhalálozással átlépte a 24 ezret, a legutóbbi jelentés óta 44 férfi és 53 nő veszítette életét (Háromszék nem szerepel az érintett megyék között). A hatósági beszámoló szerint az érintettek többsége más társbetegségekben is szenvedett.

Kovászna megye fertőzöttségi mutatója vasárnap 2,76 ezrelék volt és 30 új megbetegedést is jelentettek a hatóságok, így a nyilvántartott esetszám immár 7182. Hargita megyében a járvány kezdete óta 7159 esetet jegyeztek, vasárnap 16 újat jelentettek, a térség fertőzöttségi mutatója 1,30 ezrelék. Maros megye 54, Brassó megye pedig 154 új esettel szerepel az összesítésben.

A kormánybiztosi hivatal tájékoztatója szerint Kovászna megyében eddig 26 881 személy kapta meg a koronavírus elleni oltást, míg országos viszonylatban 2 millió 90 ezer személy.

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság frissítette péntek este az a járványügyi kockázatot jelentő, sárga zónás országok jegyzékét. Az érintett államokból Romániába érkezőknek 14 napra karanténba kell vonulniuk. A járványügyi kockázatot jelentő országok közé tartozik többek között Magyarország, Ausztria, Lengyelország, Franciaország és Olaszország is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 633
szavazógép
2021-04-04: Belföld - :

Érvénytelenítették Dabis Attila kitiltását

A legfelsőbb bíróság jogerősen érvénytelenítette azt az iratot, amellyel 2018. március 9-én három évre kitiltották Romániából Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottját. A szerdán kimondott jogerős ítélet kivonatát a legfelsőbb bíróság közölte honlapján.
2021-04-04: Sport - Miska Brigitta:

A Sepsi OSK pont nélkül távozott Aradról (Labdarúgás, 1. Liga)

A már biztosan playoff-résztvevő Sepsi OSK elképzelés nélküli, hibákkal teletűzdelt játékkal 2–0 arányú vereséget szenvedett az Aradi UTA vendégeként az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 29. fordulójában. A sepsiszentgyörgyi csapat ötödször kapott ki az idényben, másodszor idegenben, míg az aradi együttes a szezonban másodszor győzött hazai pályán, így három ponttal ünnepelhette 1100. első osztályú meccsét.