Jégcsarnoka lesz Sepsiszentgyörgynek

2021. április 9., péntek, Közélet

Novák Károly Eduárd ifjúsági- és sportminiszter pénteken Kézdivásárhelyről Oltszemre, majd Sepsiszentgyörgyre látogatott, ahol a Sepsi Arénában tartott sajtótájékoztatóval zárta háromszéki körútját. Tánczos Barna, a Mens Sana Alapítvány elnöke új, nemzetközi mérkőzések és tornák szervezésére is alkalmas jégcsarnok építését jelentette be. A találkozón a miniszterek a megyeszékhelyi klubok képviselőivel egyeztve kijelentették, elengedhetetlen az edzők továbbképzése és a sportstratégia kidolgozása.

  • Fotók: Kristó-Gothárd Hunor
    Fotók: Kristó-Gothárd Hunor

Megfelelő alapot teremteni

„Köszönöm a meghívást, jól érzem magam közöttetek, a Kézdivásárhelyen és a Sepsiszentgyörgyön látottak alapján egyértelmű, hogy hozzám hasonlóan a sport számotokra is elsőbbséget élvez, ugyanazt az erőt képviseli. Szeretném, ha teljes mértékben ki tudnánk használni a Bukarestben tartózkodásunkat, remélem, hogy óriási terveket valósíthatunk meg. Úgy érzem, történelmet írhatunk, bízom benne, hogy a Háromszéken tapasztalt elhatározottságnak köszönhetően pár éven belül nem csak nemzeti, hanem nemzetközi téren is eredményeket érhetünk el” – kezdte mondandóját Novák.

A miniszter kiemelte, szeretnének reformálni a helyi sporttörténelem és igény szerint. Örül, hogy Antal Árpád polgármester szereti és sokat áldozott a sportra, továbbá igény lenne rá, hogy más városokban is hasonló városvezetők legyenek, abban az esetben talán a fiatalok sokkal egészségesebb életmódot folytatnának.

Novák elmondta, Románia a sportolást tekintve utolsó helyen szerepel Európában, ugyanis mindössze a lakosság 2,5 százaléka mozog amatőr szinten. A táplálkozás szempontjából is nagyon rosszul áll az ország, Európában az elsők között található az elhízás tekintetében. A jövő nemzedékeinek szeretnének egy jobb perspektívát nyújtani, ráadásul új sportstratégián is dolgoznak, ami meghatározza az elkövetkezendő 15-20 évet. A fiatalokban ugyanolyan potenciál van, mint ezelőtt 30 évvel, amikor strukturális és szervezési szempontból szétesett az egész rendszer, amelyet úgy kell újragondolni, hogy eredményeket lehessen elérni.

„A sport a véremben van, úgy érzem, hogy nagyon jól ismerem ezt a szakmát. A következő időszakban kiváló munkát végezhetünk, mindent megteszünk azért, hogy a helyi amatőr, tömeg, elit és profi sport fejlődjön, igyekszünk megfelelő alapot teremteni, amiből a jövőben táplázkozhatunk” – tette hozzá a miniszter, majd hozzátette, elengedhetetlennek tartja, hogy megfelelő szakértelemmel rendelkező, hozzáértő edzők neveljék, oktassák a gyerekeket.

 

 

A jövő generációjába fektetnek

Jakab István-Barna, a megyei tanács alelnöke megerősítette, ígéretet kaptak arra, hogy Novák Eduárd miniszter segít a sepsibesenyői tábor visszaigénylésében, amely jelenleg az Ifjúsági- és Sportminisztérium tulajdona. Miután a létesítményt Kovászna Megye Tanácsa átveszi, vissza szeretnék adni a háromszéki fiataloknak, akik ismét élettel tölthetik meg az épületet, különböző eseményeket szervezhetnek.

Az alelnök elmondta, a sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi ifjúsági konzultációkból tanulva, úgy döntöttek, hogy egész Kovászna megyére kiterjesztik, Erdővidéken és Orbaiszéken is kikérik a fiatalok véleményét, hiszen értük dolgoznak, a jövő generációjába fektetnek. A főbb témák a keresztény értékrend népszerűsítése és megtartása, tehetséggondozás és tehetségkutatás, egészséges és környezettudatos gondolkodás, hazaköltözés, itthonmaradás és tanulás. A konzultáció után kidolgoznak egy ifjúsági akciótervet, amelyet a következő években véghez is szeretnének vinni.

 

Jégcsarnok épül a megyeszékhelyen

Antal Árpád polgármester elmondta, Háromszéket szeretnék visszahelyezni a romániai, a Kárpát-medencei jégkorongtérképre. Tánczos Barna nem miniszteri minőségében vett részt az eseményen, hanem a Mens Sana Alapítvány elnökeként, amelynek elsődleges célja, hogy fejlessze ezen sportágat és az utánpótlást. Mivel a jövőben tervezik egy felnőtt jégkorongcsapat létrehozását, Tánczos rövid üzenet kíséretében ajándékokkal lepte meg a jelenlevékőket. Vargha Fruzsina alpolgármester egy Sportklub-sálat, Tamás Sándor megyeitanács-elnök Sapientia U23-, Antal Árpád polgármester pedig Sportklub-mezt kapott, amelyet a friss Erste Liga-bajnok csíkszeredai csapat játékosa, Részegh Tamás viselt.

Tánczos szerint az egészséges verseny soha nem megy a barátság róvására, abban bízik, hogy néhány év múlva Háromszék és Csíkszereda feszülhet egymásnak az Erste Ligában, majd bejelentette, hogy Sepsiszentgyörgyre új jégcsarnokot szeretnének építeni. Fontos momentum kezdete, a Mens Sana elvi megállapodást kötött Sepsiszentgyörgy önkormányzatával, amely értelmében az alapítvány hajlandó lemondani a Sepsi Aréna melletti területének egy részéről annak érdekében, hogy felnőtt csapat számára alkalmas jégcsarnokot építsenek. A törvényes procedúra lebonyolítása után az önkormányzat megvásárolja a telek egy részét, az alapítvány pedig egy kollégium szerű sportszállót is létesít, hogy az infrastruktúrát kiegészítsék.

Bízik benne, hogy az utánpótlás-nevelő program csúcsa a három felnőtt székelyföldi jégkorongcsapat lesz, vagyis azok, akik gyerekként kergetik a korongot, megtalálják a helyüket a versenysportban. A jégcsarnok építése esetében az Országos Beruházási Vállalat biztosítja az anyagi fedezetet. Olyan sportlétesítményt építenek, amely a bajnoki mérkőzések mellett, akár nemzetközi tornáknak is otthont biztosíthat.

 

 

Nemzetközi versenyek szervezését támogatják

Tamás Sándor elmondta, a miniszter az oltszemi nemzetközi fogathajtó pályát is meglátogatta, valamint ígéretet tett arra, hogy a Román Lovas-szövetség a jövőben hangsúlyosabban támogatja azokat az országos és nemzetközi rendezvényeket, amelyeket a megyei tanács és Bodok község közösen szervez.

Újságírói kérdésre válaszolva, Novák Károly Eduárd kifejtette, az Európa-bajnokság kiváló főpróba lesz arra, hogy lássák, milyen következményei lehetnek ismét nézők előtt mérkőzést rendezni. Ha sikerül problémamentesen lebonyolítani, akkor továbbléphetnek, és megpróbálhatják a júliusban rajtoló labdarúgó-bajnokságot, majd ősszel a teremben zajló csapatsportokat is szurkolók előtt rendezni. Végezetül Diószegi László, a Sepsi OSK tulajdonosa kíséretében rövid látogatást tettek a Sepsi Aréna mellett épülő stadionban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2333
szavazógép
2021-04-09: Belföld - :

Tovább nő a súlyos betegek száma

Az utóbbi tájékoztatás óta 4942 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, 39 510 teszt eredményének feldolgozása nyomán, tehát a megvizsgáltak 12,51 százaléka bizonyult pozitívnak – közölte pénteken a stratégiai kommunikációs törzs (SKT). A legújabb hírek 134 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról számolnak be, jelenleg pedig 13.748 személyt kezelnek kórházban, akik közül 1496 beteg szorul intenzív terápiás ellátásra, újra a legtöbb idáig.
2021-04-10: Belföld - :

Átlépte az egymilliót a fertőzöttek száma

A legutóbbi tájékoztatás óta 4310 új koronavírus-fertőzéses esetet jelentettek be, ezzel a nyilvántartott fertőzöttek száma 1 002 865-re emelkedett – közölte szombaton a stratégiai kommunikációs törzs (SKT). Az elmúlt 24 órában 139 személy hunyt el, így az áldozatok száma 24 826-ra nőtt. Háromszéken 16, Hargita megyében 42, Maros megyében pedig 58 új beteget azonosítottak a tegnap óta.