Két program tehetséges diákokért

2021. április 15., csütörtök, Nyílttér

Az elmúlt fél évben a Turulmadár Egyesület megnyerte a Nemzeti Tehetség Program két projektjét, melynek célja, hogy művészetek és természet témakörökben fejlessze a tehetséges fiatalok személyiségét. A tavalyi év novembere és az idei év júniusa között zajló programban összesen huszonnégy 15–19 év közötti sepsiszentgyörgyi fiatal tevékenykedik aktívan. 

„A tehetségprogramok során az élmény- és alkotásközpontúságon van a hangsúly, amely egy interaktív, és nem egy monoton előadásmódot foglal magában. Ez az interaktivitás a járványhelyzetben nagyon jól jött, ugyanis kimozdítja a fiatalokat az online világból, segíti őket a tapasztalati tudás megszerzésében, amelyet a későbbiekben felhasználhatnak szakmai életük során” – mutatott rá Gheorghiță Raymond, a Turulmadár Egyesület önkéntes koordinátora.

Az Irány a természet programban részt vevő tizenkét középiskolás diák tapasztalatokon, élményeken alapuló természettudományos ismereteit bővíti és fejleszti tematikus túrákon és felkészítő táborokban. Tanulmányi kirándulást szerveztek a Bálványos Természetvédelemi Területre, ahol Para Zoltánnal, a Vinca Minor Egyesület elnökével beszélgettek a hely jellegzetességéről, kialakulásáról, növény- és állatvilágáról, de túráztak a Bodoki-hegységben és a Királykőn is, valamint a brassói Cenken. A januári háromnapos táborban bővítették tájékozódási ismereteiket, megismerték a biztonságos túrázáshoz szükséges felszereléseket, elsajátították azok használatát, és a Kovászna Megyei Vöröskereszt munkatársaitól megtanulták az elsősegélynyújtás alapjait. A következő hetekben különböző meghívottak közreműködésével folytatódnak a foglalkozások a természetben.

A Lencsén keresztül a világ projekt célja ugyancsak tizenkét középiskolás diák vizuális készségének és szakmai tudásának fejlesztése a fényképezés és filmezés terén. Új technológiai folyamatokat, művészeti és praktikus látásmódokat, szakmai irányzatokat, képszerkesztési és feldolgozó programokat ismernek meg. Több oktató fotózáson vettek részt, folyamatban egy rövidfilm megalkotása, és beterveztek egy műhelymunkát is, ahol  intenzívebben foglalkozhatnak a tanultakkal. A projekt szakmai irányítói Ürmösi Mihály Levente producer-operatőr és Toró Attila fotográfus-dizájner.  

Mindkét projekt koordinációját Gheorghiță Raymond és Gajdó Ödön, a Turulmadár Egyesület önkéntesei végzik.

Turulmadár Ifjúsági Iroda

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 883
szavazógép
2021-04-15: Nyílttér - :

Pályázni nehéz, de érdemes

A sepsiszentgyörgyi Gulliver Óvoda pedagógusainak lehetőségük volt Erasmus programokban részt venni, ezért csapatunk tagjai az Erasmus+ Stratégiai partnerségek keretében önzetlenül szervezték a Kultúrák és interkulturalitás címmel zajló projektünk minden mozzanatát. Partnerünk az isztambuli Papatya Anaokulu Óvoda, amelynek küldöttsége – három óvónő és az óvodavezető – 2019 februárjában, farsangfarkán látogatott meg. Sikerült feltarisznyálnunk őket hagyományainkkal, bemutattuk pedagógiai módszereinket, bepillantást nyerhettek munkaszervezési folyamatainkba. Aztán jött a nagy leállás, amely felborította terveinket határon innen és túl. 
2021-04-15: Nyílttér - :

Talpra, fiatalok! Vagy ehhez is segítség kell?

Milyen világban is élünk? Egy fiatal álma, az édes álma... Ó, igen. Majd lesz egy szép nagy házam, kutyával meg gyümölcsössel. Két vagy három gyerek, stabil, jól fizető munkahely, és ennyi. Igen. És ennyi lenne? Ez lenne minden fiatalnak a jövendőbeli álma? Ebben a korban, ahol semmit nem tud biztosra az ember? Ahol egy álláshoz kezdőként is minimum tíz év munkatapasztalat kell, sima előélet, semmi ebből adódó probléma? Kivitelezhető, igen... Rámegy az egész életed? Igen. Hogy meg is érné? Ugyan!