Háromszék egyre fertőzöttebb

2021. április 15., csütörtök, Belföld

Bár a szerdaihoz képest a stratégiai kommunikációs törzs tegnapi jelentése kevesebb azonosított koronavírus-fertőzéses esetről tájékoztat Kovászna megyéből, Háromszék fertőzöttségi mutatója egyre nő, a hét eleji 2,87 ezrelékről tegnap 2,96 ezrelékre emelkedve.

Országszinten az elmúlt huszonnégy órában 3852 újabb fertőzöttet azonosítottak, a szerda délelőtt – csütörtök délelőtt elvégzett 37 517 tesztnek 10,26 százalékos a pozitivitása. Háromszékről az elmúlt huszonnégy órában 64 új esetet jelentettek, egy nappal korábban 78-at. Az áldozatok száma ismét magas, a 195 koronavírus-fertőzés miatt elhunyt beteg közt található Kovászna megyei kórházban elhalálozott páciens is. A kórházi kezelésre szorulók száma a hét eleje óta folyamatosan csökken, tegnaphoz képest ismét háromszázzal kevesebb beteget (13 050-et) kezelnek szakintézményben, a súlyos esetek száma is csökkenőben, a vasárnapi csúcs után – amikor 1531 beteg feküdt intenzív osztályon – a jelenlegi 1518 súlyos beteg valamelyes enyhülést jelent az egészségügyi rendszer számára.

Florin Cîțu kormányfő ügyvivő egészségügyi miniszterként első teendői közt az intenzív terápiás ágyak számának növelését tűzte ki célul. Mint a tegnapi kormányülést követően elmondta, adottak a feltételek ahhoz, hogy vasárnapra elérje az 1600-at a koronavírusos betegek számára fenntartott intenzív terápiás ágyak száma, majd ha ez teljesül, elkezdik az előkészületeket az 1800 ilyen ágy elérésére. A kormányfő szerint az ezekhez rendelt szakszemélyzet problémája is megoldódik. „Felgyorsítjuk az oltási kampányt, de továbbra is szükség van az egészségügyi rendszer erőforrásainak a lehető legjobb kihasználására” – fogalmazott.

A tegnapi kormányülésen egyébként a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan több intézkedést is elfogadott a kabinet, az egyik ilyen döntés egy újabb, 4 260 269 dózist tartalmazó Pfizer vakcina szállítmány beszerzésére vonatkozik. Jóváhagyta a kormány a 2020/55-ös törvény módosítását is, amely szerint tevékenységük felfüggesztésével büntethetők a járványvédelmi szabályokat ismételten megszegő vállalkozások. A tervezet szerint amennyiben egy gazdasági szereplőt az első szabályszegéstől számított 15 napon belül ismét hasonló kihágáson érnek, a pénzbüntetés mellett elrendelik tevékenységének 15 napra való felfüggesztését. A törvénymódosító javaslat azt is előírja, hogy a büntetési jegyzőkönyv elleni panasz benyújtásával nem függeszthető fel a járulékos szankció alkalmazása.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 763
szavazógép
2021-04-15: Közélet - Szekeres Attila:

Pénz a tüdőkórház építésére

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház keretében épülő új tüdőkórház építésére 28,5 millió lejt utalt ki a fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatügyi minisztérium. Cseke Attila tárcavezető egy órával ezelőtt írta alá az erről szóló miniszteri rendeletet – közölte Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának csütörtökön délben kezdett soros ülésének elején. Terveik szerint az építkezés 28 hónapot tart majd, jelezte a tanácselnök.
2021-04-15: Gazdakör - :

Kertünk tavaszi előkészítése /X/

Végre megjött a tavasz, mindenki várja, hogy minél több időt tölthessen a szabadban. Akinek csak egy kis kertje van, azt szeretné minél otthonosabbá varázsolni és minél előbb megtölteni szebbnél-szebb virágokkal.