A cserkész jó honpolgár

2021. április 16., péntek, Nyílttér

A cserkészet és az egykori pionírmozgalom eszmei szempontból lényegében különbözik. Minden más vonatkozásban sok a hasonlóság, hiszen az iskolán kívüli nevelés fontos tényezője mindkettő.

Ezalatt a mindennapi élet hasznos tevékenységét értjük. A tizenéves tanuló azonban nem a kommunizmus kizáró jellegét és az osztályharcos elkötelezettséget tanulta meg a vörös mozgalomban, hanem a cserkészettől átvett gyakorlati élet élményét. És mivel a kiközösítés „osztályszempontú” volt,  nem pedig a tanulás és a viselkedés alapján történt, csorbította a gyermek­korú pionír igazságérzetét.

De a cserkész három alapvető erkölcsi törvény tisztelője és betartója: ez a haza, a vallás és a család iránti hűség és elkötelezettség. Természetesen önkéntes és megtisztelő, amit a fogadalom erősít törvénnyé.

Lássunk néhány történelmi példát.

Oroszlánszívű Richárd angol királyt a keresztes hadjáraton néhány kísérőjével együtt a pogányok körülvették. Kísérői már mind elhullottak, egy szolgálója kivételével. A király már meg akarta adni magát, amikor szolgája elkiáltotta: „Én vagyok a király!” A pogányok a királyt rögtön eleresztették és a szolgára vetették magukat. Őt elfogva a szultán elé vitték, ahol kiderült a csel, ám Szaladin szultán büntetés helyett szabadsággal jutalmazta meg a királyáért életét kockáztató szolgát.

V. Károly császár éppen misét hallgatott, amikor jelentették neki, hogy egy idegen uralkodó követe érkezett meg, és sürgősen akar vele beszélni. A császár nem kelt fel imazsámolyáról, hanem halkan visszaszólt kamarásának: „Mondd meg neki, hogy jelenleg magam is kihallgatáson vagyok.”

Liszt Ferenc, a világhírű magyar zeneszerző Toulouse-ban egyik hangversenye jövedelmét munkásjóléti célokra adta. Egy munkásküldöttség kereste fel, hogy az éppen útra készen álló művésznek ezt megköszönje. Beszéd közben sajnálkozásuknak adtak kifejezést, hogy maguk a hangversenyt nem hallgathatták meg, mert nekik ilyesmire nem telik. Liszt Ferenc elhalasztotta az utazását és csak a munkások részére hangversenyt rendezett. Nem tett társadalmi különbséget, a művészetek élvezése a munkásoknak is joga.

XVI. Károly svéd király meghívta asztalához a követek házának egyik kiváló tagját, Sven Missont. Az illető úr azelőtt cipész volt. Az asztalnál egy gróf is ült. A gróf lekicsinyelve kérdezte a követtől: „Igaz, uram, hogy ön ezelőtt cipész volt?” „Igen, igaz, de nemde, gróf úr, ön nem volt az?” „Mit akar ön ezekkel a szavakkal?” – kérdezte ingerülten a gróf. „Csak azt akartam mondani, hogy ha ön cipész lett volna, akkor bizonyára máig is az lenne.”

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 882
szavazógép
2021-04-16: Nyílttér - Fekete Réka:

Rettenetes állapotban a vasúti átjárók (Szóvá tesszük)

Millió ígéret hangzott el az elmúlt időszakban, hogy országosan javítják a vasúti átjárókat, 2019-ben a kormány egy 35 millió lejes beruházási programot hirdetett meg, amelynek kifutási ideje két év, és 246 országúti átjáró korszerűsítését foglalja magában, tavaly novemberben a Sepsiszentgyörgy–Bereck vasútvonal átjáróit is elérte a felújítás elméleti szakasza, a szárnyvonal átjáróin közlekedni azonban továbbra is szinte lehetetlen.
2021-04-16: Belföld - :

Időhúzásra játszik a liberális párt (Koalíciós válság)

Felhagytak az előző nap bejelentett bojkottal és részt vettek a kormány tegnapi ülésén a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja alkotta MRSZ–PLUS pártszövetség miniszterei, de – médiaértesülések szerint – személyes találkozójukon is elmondták Florin Cîțu liberális miniszterelnöknek, hogy megvonták tőle a politikai bizalmat.