Mi, hol, mikor?

2021. április 19., hétfő, Mi, hol, mikor?

Megjelent
ÚJVÁRAD HÁROMSZÉKEN IS. Második számát kínálja az olvasónak az Újvárad folyóirat. Versekkel Ozsváth Zsuzsa, Korpa Tamás, Antal Balázs és Irlanda Kristóf, míg szépprózával Kiss Tibor Noé, Murányi Sándor Olivér és György Alida jelentkezik.

Köztes idill címmel Szkárosi Endre „épüléstörténeti emlékiratából” közöl a lap részleteket. Esszét Egressy Zoltán publikál Spontán címmel. Nyelvpolitikáról, nyelvi jogokról értekezik a Tandemben a rovatgazda Magyari Sára, valamint Nádor Orsolya nyelvész. Radu Țuculescu író a Dialog/Párbeszéd rovatban Akár egy Marquez történetben című visszaemlékezésével van jelen. Forgács Áron #cancel című írása a kitörlés kultúrájával foglalkozik. Biró Árpád Levente első múzeumi sétája a Darvas–La Roche-házba vezet. A kamasz a legdrámaibb karakter című interjúban Pass Andrea drámaíró-rendező vall pályájáról. Zsidó Ferenc Alexandru Mușina Macska-e a cica? című kötetét méltatja. Bozsódi-Nagy Orsolya Csel nélküli diadal című recenziója a Queens Gambit (vezércsel) című minisorozatot ajánlja. Hegyi Réka a Barabás Miklós Céh kolozsvári gyűjteményes kiállítását értékeli, míg Bartha Réka a Tompa Miklós Társulat egyik korábbi előadása, a Nézd, ki van itt! című szatíra online vetítését Bíró Józseffel a főszerepben. Új rovat a Ketten egy páston, Boka László és Demény Péter ezúttal a kétszáz éve született Charles Baudelaire életéről és költészetéről értekezik. Folytatódik az Előhívás, melyben Kőrössi P. József a hetvenes évekből hív elő emléket és képet világmegváltó társairól. A Művészet rovatban Kányádi Iréne az In progress című, a nagyváradi várban rendezett csoportos kiállítást installáció­it, multimédia-projekcióit, videomontázsait méltatja.
Az Újvárad friss száma már kapható Sepsiszentgyörgyön (Gu­tenberg Könyvüzlet, Kossuth utca 1. szám; a LibriM Könyvudvar, Gróf Mikó Imre u. 7.), Baróton (Hunyad Libris könyvárus, Szabadság tér 19.), illetve online az aholnap.ro oldalon.

Röviden
LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Nagybaconban, kedden Magyarhermányban és Kisbaconban gyűjti a szelektív hulladékot. A lomtalanítási programban 5 kg leadott üvegért 0,5 liter sör jár, az elektronikai hulladék ellenértékét továbbra is levonják a számlából, a bútorokat, fölöslegessé vált tárgyakat, a gumiabroncsokat, és minden más hulladékot ingyenesen szállítanak el.
ÁRAMSZÜNET. Sepsiszentgyör­gyön szerdán 9–14 óráig a Templom utcai 38-as tömbháznál és a környéken szünetel az áramszolgáltatás.
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat szakembereihez hétköznapokon 19–23 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com e-mail-címen érhető el.
SEGÍTENEK AZ OLTÁST KÉRŐKNEK. Az RMDSZ Kovászna megyei székházaiban segítenek az oltási regisztrációban a 65 év felettieknek és a krónikus betegeknek. Érdeklődni lehet a sepsiszentgyörgyi (telefon: 0267 352 552, 0735 610 100), kézdivásárhelyi (0267 352 552, 0721 297 540), baróti (0267 352 552, 0742 174 168) és kovásznai (0267 352 552, 0734 639 897) székházban.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 22–6 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea (0267 351 057, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben (telefon: 0267 708 465) egész héten 9–12 óráig fogadják a sürgősségi eseteket.

Iratkozni lehet a Mathias Corvinus Collegium programjaira
Egyedülálló tehetséggondozás, speciális tudás, összetartó közösség és maradandó élmények – ezt kínálja a diákoknak a Mathias Corvinus Collegium. Ebben az évben Erdély több városában is indul a jelentkezési időszak az ingyenes, iskola mellett végezhető képzésekre 2021 szeptemberétől. Augusztus 30-ig várják a 4. osztályos diákok, június 13-ig a 9–12. évfolyamos középiskolások jelentkezését.
A Fiatal Tehetség Program az országban egyedülálló módon komplex tehetséggondozást kínál általános iskolás diákoknak játékos oktatás keretein belül, a gyakorlati élethez szorosan kötődő ismeretek elsajátításával. Az általános iskolások a félév során belepillantanak a robotika világába, tanulnak a művészet és a matematika kapcsolatáról, kísérleteznek, okulnak a környezetvédelemről, tudatos internethasználati képzésben részesülnek, és formálódik a pénzügyi látásmódjuk is. A programra jelentkezni a fit.mcc.hu oldalon lehet; a jelentkezés feltétele a szülői ajánlás.
A Középiskolás Programon belül a diákok amellett, hogy tovább mélyíthetik tudásukat, olyan készségeiket fejleszthetik, amelyek későbbi tanulmányaik, karrierjük során is hasznosak lehetnek. Az alapvetően e-learning alapú képzést havonta egy országos, személyes készségfejlesztő nap egészíti ki, Magyarországon budapesti, illetve Erdélyben kolozsvári helyszínnel, valamint kihelyezett vidéki képzési alkalmak, tehetségtáborok, tanulmányi kirándulások, angol és román nyelvi kurzusok is színesítik a programkínálatot.

Képernyő
RTV1. Ma 15.10-től: Heti krónika – a legfontosabb hírek háttérrovata. ♦ Változó számjegyeink (I. rész) – Napjainkban a számjegyek valósággal elözönlötték életünket. Sok mindent számokkal fejezünk ki, sok mindent számokban mérünk, vannak, akik úgy érzik, hogy már túl sok mindent. Ha akarjuk, ha nem, a számok ott vannak körülöttünk, mindennapi életünkben. Hogyan és mikor kezdték elárasztani életünket? Milyenek voltak a ma is használt számjegyeink ősei? Hol találjuk ezeket Erdély-szerte? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Miholcsa Gyula kétrészes dokumentumfilmje. ♦ Jánosi Csaba geológust az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Kőváry László-díjjal jutalmazta ismeretterjesztő írásai, valamint az ország első borvízmúzeumának létrehozásáért. A magyar adással is többször együttműködött, és egy olyan riportot tűztek újból műsorra, amely a Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület megalakulásának 25. évfordulója alkalmából készült, helyszíne pedig Lázárfalva és környéke, valamint a Tusnád  központjában álló, egyedi Borvízmúzeum.

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 13.20-tól Zenés köszöntő, 14.40-től és 17 órától Görgényi Tünde stúdióvezető fogadja az imaszándékokat, 15 órától Irgalmasság rózsafüzére, 17.20-tól Dicsőséges rózsafüzér, 18 órától szentmise Csíksomlyóról a kegytemplomból, 19.35-től esti mese, 21.15-től Béke rózsafüzére, 21.25-től Effata, nyílj meg! – Görgényi Tünde műsora, 22 órától Zsolozsma – kompletórium. Honlap: mariarardio.ro

Apróhirdetések, gyászjelentők
Értesítjük hirdető ügyfeleinket, hogy a Háromszék nyomtatott változatában az apróhirdetést, a gyászjelentőt, a részvétnyilvánítást és a megemlékezést online, bankkártyás fizetéssel is elfogadjuk. Az új rendszer a következőképpen érhető el: a www.3szek.ro honlapon kattintson az Online apróhirdetések menüre/bannerre, töltse ki a megfelelő mezőket a hirdetés szövegével, válassza ki a megjelenés dátumát – ismétlődő hirdetés esetén a dátumokat –, és a lap alján kattintson a „Megrendelés küldése a korrektúrához” gombra. Kollégáink a megadott e-mail-címre visszaküldik a javított szöveget, azt ellenőrizze, majd a „Megrendelem” gombra kattintva bankkártyával fizetheti ki a visszaigazolt összeget.
Apróhirdetési, illetve reklám­irodánk a megszokott program szerint, hétfőtől csütörtökig naponta 9–16, pénteken 9–14 óráig tart nyitva. Online apróhirdetési szolgáltatásunk nyitvatartási rendtől függetlenül bármikor igénybe vehető, a következő napra megrendelt hirdetést azonban legkésőbb 18 óráig kérjük feltenni és kifizetni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 690
szavazógép
2021-04-19: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2021-04-19: Sport - Miska Brigitta:

Begyűjtötték a három pontot a háromszéki csapatok (Labdarúgás, 3. Liga)

A harmadosztályú labdarúgó-bajnokság 16. fordulójában mindkét háromszéki együttes győzött hazai környezetben. A Sepsi OSK II. gólgazdag mérkőzésen, megérdemelten diadalmaskodott 6–2-re a Székelyudvarhelyi FC felett, míg a Kézdivásárhelyi SE számtalan gólhelyzete ellenére csak 1–0-ra nyert a sereghajtó Brassói Kids Tâmpa ellen, amely a hajrában tizenegyeshez jutott, azonban Niczuly Rajmond bravúrral védte.