Bérmálás SepsiszentgyörgyönAz örökkévalóság a cél

2021. április 19., hétfő, Közélet

Sepsiszentgyörgyön két helyszínen, a Krisztus Király-plébánián és az őrkői Mária, Világ Királynője Egyházközség templomában szolgáltatta ki tegnap a bérmálás szentségét Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke. A járványhelyzet miatt az elmúlt évben elmaradt a bérmálás, így idén a megszokottnál több fiatal hívő lépett be a keresztény nagykorúságba, a Krisztus Király-plébánián összesen 135-en, az Őrkőn 44-en.

  • Bérmálkozók a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánián. Fotó: Albert Levente
    Bérmálkozók a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánián. Fotó: Albert Levente

A már hagyományosan székely ruhába öltözött bérmálkozók verssel és énekkel köszöntötték az érseket a Krisztus Király-templomban, majd egy meleg hangú üdvözletben hitükről is vallást tettek neki. Ezután Dávid György, az egyházközség plébánosa is üdvözölte a nagyméltóságú és főtisztelendő atyát, hangsúlyozva, hogy szomjúsággal a szívükben, lelkükben jöttek el erre az alkalomra e fontos esemény előtt álló fiatalok, hogy az élő víz forrásából merítsenek, melyről Jézus ezt mondta: „Ha valaki szomjazik, jöjjön hozzám és igyék. Aki hisz bennem, annak, amint az Írás mondja, az élő víz folyamai törnek elő szívéből.” A plébános hozzátette: hitvallást és ígéretet szeretnének tenni, hogy hitük mindennapi életükben való megvallásával építeni akarják Isten országát. „Azt akarjuk, hogy a mi életünkben is döntő szerepe legyen a Szentléleknek, segítsen az Atya gyermekeként, Krisztus követőjeként és egymás testvéreként élni” – fogalmazott.

A szentmisén mindenekelőtt a bérmálkozókhoz intézte szavait Kovács Gergely érsek. Mint mondta, a Szentlélek kiáradásáról, ajándékairól vagy a szentségekről is szólhatna, de meg van győződve arról, hogy a felkészülés folyamán ezeket már elmélyítették magukban, ezért inkább arról beszél, hogy a tanítványokhoz hasonlóan ők is elbizonytalanodhatnak az úton, de nem szabad szem elől téveszteniük a célt. Egykori élményeit felidézve elmesélte, hogy a tájfutás egy olyan sport, ahol a versenyzőknek egy térkép és egy iránytű segítségével meg kell találniuk néhány ellenőrző pontot, és azokat sorrendben érintve el kell jutniuk a célig. „Egy kicsit ilyen a mi keresztény életünk is – magyarázta –, nehéz terepen haladunk, a célunk pedig az, hogy az örökkévalóságot elérjük.” Az út ellenőrző pontjai a megkeresztelkedés, az elsőáldozás és a bérmálás, melyet sajnos nem mindenki vesz komolyan, melyre egyesek úgy tekintenek, mint az egyházból való kilépésre, ami után már nem kell többé hittanra járni. „De ahogy a tájfutó verseny sem ér véget az utolsó ellenőrző pontnál, a mi életünkben is csak ezután kell jól belehúzni, ha célba szeretnénk érni” – tette hozzá. Egy másik példát is felvázolva kifejtette: a keresztség olyan az életünkben, mint a magvetés, melyet a palántázás követ, majd eljön az az idő, amikor már nemcsak életképes a növény, hanem elkezdi megteremni a maga gyümölcseit.

„A bérmálkozásban eltölt minket a Szentlélek, és erőt kapunk arra, hogy mi is képesek legyünk gyümölcsöt hozni... És milyen szép, hogy a gyümölcsfa nem önmaga számára terem, hanem másoknak. Erre buzdítalak, erre kérlek én is benneteket, hogy képességeiteket ne csak saját magatok számára kamatoztassátok, hanem a közösség számára is” – fogalmazott, majd köszönetet mondott a szülőknek, keresztszülőknek, hogy eddigi útjukon elkísérték az ifjakat, és arra kérte őket, hogy ezután is jó példát mutatva ne küldjék, inkább hívják őket a templomba. A bérmálási liturgiát a templomi kórus közreműködése tette még ünnepélyesebbé.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1681
szavazógép
2021-04-19: Világfigyelő - :

Végső búcsú Fülöp hercegtől

Végső búcsút vettek szombaton Fülöp edinburghi hercegtől. II. Erzsébet királynő férje életének századik évében április 9-én hunyt el a windsori kastélyban. A katonai tiszteletadással kísért búcsúszertartás ugyancsak Windsorban, a brit királyi család legősibb és legnagyobb rezidenciájának Szent György-kápolnájában volt.
2021-04-19: Közélet - Nagy D. István:

Megugrott az esetszám Barátoson (Megyei járványhelyzet)

A közegészségügyi igazgatóság pénteki közléséhez képest huszonnégy óra alatt látványosan megugrott a 14 napra számolt koronavírus-fertőzöttségi arány Barátoson. A megyei vészhelyzeti bizottság szombati határozata szerint az 1416 lakost számláló községben 1,41-ről 6,36 ezrelékre nőtt a mutató. A pénteki adatok alapján ugyanakkor már csak Sepsiszentgyörgyön jegyeztek lassan csökkenő, de még mindig 5 ezrelék feletti arányt, négy felettit pedig öt községben.