Mi, hol, mikor?

2021. április 21., szerda, Mi, hol, mikor?

Lassúsági kerékpárverseny
Kézdivásárhelyen több mint egy évtizedes hagyománya van annak, hogy a gyermekeknek és ifjaknak ügyességi kerékpárversenyeket szerveznek.

Április 23-án, pénteken 17 órától a sportcsarnok mellett szervezi meg a Zöld Nap Egyesület partnerségben a helyi sportirodával és a Kendu Egyesülettel a lassúsági versenyt. Keresik azt a bringást, aki a leglassabban haladva képes uralni a kerékpárját. Lehetőleg saját kerékpárral kell versenyezni. A nyeremények most sem maradnak el. Külön korosztályban versenyeznek az óvodások, elemi iskolások, V–VIII. osztályosok és az ifjak. Érdeklődni, jelentkezni a 0766 611 066-os telefonszámon lehet. A járványügyi előírásokat be kell tartani.

Szívből jövő könyvajándék
A könyvajándékozás nemzetközi napjához (február 14.) saját kezdeményezéssel csatlakozó sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár gyermekkönyvek gyűjtését és átadását szervezi meg hátrányos helyzetű háromszéki gyermekek, illetve csoportjaik számára, együttműködve a megyében szociális tevékenységet folytató szervezetekkel. Közel 1500 háromszéki gyermeket szeretnének megajándékozni magyar és román nyelvű könyvekkel, illetve könyvgyűjteményt adományozni gyermekcsoportok számára. A gyűjtés február 1-jén kezdődött és április 23-ig tart. Az ajándékozást megkönnyítő javaslatok: 0–3 éveseknek leporelló, kartonkönyv, mondókás könyvek; 3–6 éveseknek rövid meséket, verseket tartalmazó képeskönyvek; 7–11 éveseknek mesék, meseregények, kezdő olvasóknak szóló könyvek; 11–14 éveseknek meseregények, ifjúsági regények, ismeretterjesztő könyvek; 14+ ifjúsági regények. A 2005 után megjelent, új vagy újszerű állapotban lévő könyveket a könyvtárban és a fiókkönyvtárban kialakított gyűjtőpontnál lehet leadni. A helyben megvásárolt könyvek a sepsiszentgyörgyi könyvesboltokban található dobozokba is betehetők. A könyv felmutatásával a megajándékozott gyermekek ingyenes könyvtári belépőt kapnak. A program lezárásakor az adományozók között a Sepsiszentgyörgy képes története és a 100 erdővidéki recept című könyveket sorsolják ki. Ha az adományozó szeretne részt venni a sorsoláson, ki kell töltenie a doboz mellett elhelyezett szelvényt.

Hitvilág
SEGÍTŐ CSOPORTOK A HÁRMAS KÖTÉL CSALÁDKÖZPONTBAN. Április végéig lehet jelentkezni a sepsiszentgyörgyi unitárius egyháznál a Hármas Kötél Családközpontban működő Változásban, illetve a gyász- és veszteségfeldolgozó csoportokba. Az első változókorban lévő nőknek és férfiaknak szól, akik szembe szeretnének nézni az életszakasz kihívásaival. Változás, válság vagy váltás? – nem mindenkinek sikerül túljutnia ezen a kérdéskörön, ehhez nyújt támogatást ez a csoport. Csoportvezetők: Paltán Enikő pszichológus, pszichodráma terapeuta és Sándor Éva pszichológus, pár- és családterapeuta. A második csoportba azokat várják, akik őszintén és nyitottan keresik a lehetőséget ahhoz, hogy feldolgozhassák gyászukat. Az egyik legerősebb gyógyító erő a sorstársi közösség. Jelentkezni lehet Pál Tündénél (telefon: 0730 613 908) vagy Péterfi Ágnesnél (0756 777 899).
SZENT GYÖRGY-BÚCSÚ. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban április 25-én, vasárnap ünneplik a város védőszentjének, Szent Györgynek az emléknapját. Ebből az alkalomból április 24-én, szombaton a 18 órától kezdődő szentmise után orgonakoncert lesz a templomban. Vasárnap a 10.30 és 18 órától kezdődő szentmisék keretében Szent György-napi búcsút tartanak. Délelőtt Csató Béla székelylengyelfalvi plébános, délután Márton József borszéki plébános hirdet igét. Várják a híveket a város védőszentjéről való megemlékezésre és közös imára Sepsiszentgyörgyért.

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6 órától Napindító gondolatok, 6.40-től és 12.13-tól Ferenc pápa gondolatai a családról, 6.45-től Ébredjen a Mária Rádióval! 7.05-től ima a hivatásokért, 8 órától szentmise Krasznabéltekről, 8.50-től A hét plébániája Gábor Annával, 9 órától Görgényi Tünde stúdió­vezető fogadja az imaszándékokat, 9.20-tól Dicsőséges rózsafüzér, 12 órától Mennynek Királyné Asszonya, 12.05-től Zsolozsma – napközi imaóra. Honlap: mariarardio.ro.

Ingyenes ügyintézés Bereckben
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–18 óráig a berecki kultúrotthonban fogadják az érdeklődőket szigorú egészségügyi-biztonsági szabályok betartása mellett. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyermekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben és dossziék összeállításában is.

Apróhirdetések, gyászjelentők
Értesítjük hirdető ügyfeleinket, hogy a Háromszék nyomtatott változatában az apróhirdetést, a gyászjelentőt, a részvétnyilvánítást és a megemlékezést online, bankkártyás fizetéssel is elfogadjuk. Az új rendszer a következőképpen érhető el: a www.3szek.ro honlapon kattintson az Online apróhirdetések menüre/bannerre, töltse ki a megfelelő mezőket a hirdetés szövegével, válassza ki a megjelenés dátumát – ismétlődő hirdetés esetén a dátumokat –, és a lap alján kattintson a „Megrendelés küldése a korrektúrához” gombra. Kollégáink a megadott e-­mail-címre visszaküldik a javított szöveget, azt ellenőrizze, majd a „Megrendelem” gombra kattintva bankkártyával fizetheti ki a visszaigazolt összeget.
Apróhirdetési, illetve reklám­irodánk a megszokott program szerint, hétfőtől csütörtökig naponta 9–16, pénteken 9–14 óráig tart nyitva. Online apróhirdetési szolgáltatásunk nyitvatartási rendtől függetlenül bármikor igénybe vehető, a következő napra megrendelt hirdetést azonban legkésőbb 18 óráig kérjük feltenni és kifizetni.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 22–6 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea (0267 351 057, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Szárazajtán és Uzonkafürdőn, csütörtökön Dobollón és Dobollópatakon gyűjti a szelektív hulladékot. A lomtalanítási programban 5 kg leadott üvegért 0,5 liter sör jár, az elektronikai hulladék ellenértékét továbbra is levonják a számlából, a bútorokat, fölöslegessé vált tárgyakat, a gumiabroncsokat, és minden más hulladékot ingyenesen szállítanak el.
ÁRAMSZÜNET. Sepsiszentgyörgyön ma 9–14 óráig a Templom utcai 38-as tömbháznál és a környéken szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. Április 22-én, csütörtökön 9–12 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás Sepsiszentgyörgyön a Stadion utcában a Benedek Elek és a Vasile Goldiș utcák közötti szakaszon, vagyis a Stadion utcában az 5A tömbházban, a 12. szám alatt (Váradi József Általános Iskola), a 14. szám alatt (Babeș–Bolyai Tudományegyetem), az ANL 14-es tömbház A, B lépcsőházában és a 16-os tömbházban, illetve a Benedek Elek utca 20. szám alatt.
TÁJÉKOZTATÓ ELŐADÁS. Kézdivásárhelyen a 44-es udvartér 1. szám alatti Erzsébet Teremben ma 17 órától György Ervin, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) igazgatóhelyettese bemutatja a 2021-es támogatási rendszert.
JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos online formában végzi szerkesztőségünkben az ingyenes jogi tanácsadást. A jogorvoslásra váró ügyek leírását és a kérdést a hpress@3szek.ro e-
mail-címre várjuk, a levél tárgyához kérjük beírni azt, hogy Jogi tanácsadás. Kérdéseiket postacímünkre is eljuttathatják: 520003 Sepsiszentgyörgy, Mihai Viteazul tér 2. szám.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 688
szavazógép
2021-04-20: Közélet - Szekeres Attila:

Magyar állami kitüntetéseket adtak át

Ft. Dávid György, a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánia plébánosa és Bordás Attila volt politikai fogoly kedden átvette a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Áder János köztársasági elnök által adományozott magyar állami kitüntetést a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa által Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében szervezett zártkörű ünnepségen.
2021-04-21: Elhalálozás - :

Elhalálozás