Betegszabadságon

2021. április 21., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Rekordmennyiségű, több mint 41,5 millió óra betegszabadságot regisztráltak tavaly, a több mint 7,5 millió beteglap 6,6 százalékát a koronavírus-járvány okozta megbetegedések indokolták.

  • Fotó: Ziarul de Iasi
    Fotó: Ziarul de Iasi

A kifizetett táppénz is rekordot döntött, összesen 3,6 milliárd lej volt a szükséglet, ami duplája az előző évekének – közölte az egészségbiztosítási pénztár. Mintegy félmillió esetben a vírusfertőzés okozta vesztegzár tett indokolttá betegszabadságot, a megítélt összeg valamivel kevesebb, mint 269 millió lej. A pénztár egyébként mintegy 2,5 milliárd lej táppénzzel adósa a hazai vállalkozásoknak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-21: Pénz, piac, vállalkozás - :

Távmunka

Bár a román munkajogban 2018 óta létezik a távmunka fogalma, abban az évben csupán három ilyen munkaszerződést kötöttek, 2019 végére pedig kevesebb mint 14 ezer alkalmazott és munkaadó választotta ezt a formát, az állami szektorban pedig 91-en dolgoztak otthonról – írja az EconoMedia.ro.
2021-04-21: Pénz, piac, vállalkozás - :

Munkanélküliség

Több mint egy százalékponttal tavaly 5 százalékra emelkedett a munkanélküliségi mutató az előző évhez képest – közölte a statisztikai intézet.