A mi novemberi vigalmaink

2008. november 3., hétfő, Máról holnapra

November beköszöntével együtt ránk köszöntött a parlamenti választások kampánya is, s szűk egy hónapon belül annyi hazugságot fogunk hallani, és kénytelenek leszünk lenyelni, mint az eltelt négy esztendő egész összterméke.

A helyzet teljesen kaotikus: a liberális— RMDSZ-kormányzat „bekeményített", és semmilyen szín alatt nem hajlandó (immár visszamenőleg!) október elsejétől finanszírozni a tanügyiek ötvenszázalékos béremelését, inkább kockázatos sürgősségi kormányrendelettel az egész ügyet átutalta a következő esztendőre, a leendő kormány nyakába és a 2009-es költségvetés terhére. Ha belegondolunk, ebben volna is valami logika, mert hogy veszi ki az magát, hogy kormányzati ciklusa utolsó előtti hónapjában hozzák olyan helyzetbe a kabinetet, melynek elfogadása, végrehajtása következményeként üres államkasszát kellene átadnia a soron következő díszes kormánycsapatnak!?

Most már nem érdemes firtatni, ki is találta ki az egészet — megszavazni mindenki megszavazta! —, az érdekesebb az, hogy a demokrata-liberálisok bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a kormány ellen, amin szűk hónappal a választások előtt mindenki röhög és heherészik, még maguk a kezdeményezők is. Teljesen komolytalan ez a kormánybuktatási szándék, hiszen a kisebbségi kormányt mandátuma utolsó hónapjában éppen azok „mentik meg", akik az enyhén populista, most már Páris almáját jelentő törvényt kezdeményezték: a Geoană-féle szocdemek. Az államelnök „királyi" pártja, a D-LP ellenében. Ez tényleg bohózatba illő, röhögvényes és tragikomikus.

Ám a szakszervezetek nem egykönnyen nyugszanak bele a politikum nevetséges packázásaiba: ők tömegtüntetésekre és általános sztrájkokra készülnek novemberben, s ugyancsak fenyegetőznek, hogy az európai fórumok elé viszik az ügyet. Vihetik, annyival is maradnak. Európát most a pénzügyi világgazdasági válság ügye érdekli, s nem a romániai tanügyiek, egészségügyiek és köztisztviselők bérének alakulása.

Lehet, hogy e november Vadim mester Nagyromániájának hattyúdala is lészen, mert az „ellenség" által kifundált egyéni választókörzetes voksolás alaposan beteheti az ajtót a szekusokból verbuválódott „ultrahazaffyas" pártnak. Ezért tajtékzik most Cornelius, Funar és Bolcaş, s már arra is alig érnek rá odafigyelni, hogy az „államellenes" RMDSZ fölvetette: jó lenne, ha a román—magyar vegyes lakosságú területeken az iskolákban kötelezővé tennék a magyar nyelv oktatását (is).

Gyönyörű november ígérkezik, s aligha nyugtat meg minket Băsescu államfő egyre sűrűsödő nyilatkozatainak optimizmusa, miszerint Romániát egyáltalán nem fenyegetik sem a pénzügyi, sem a várható gazdasági világváltság következményei, mert ,,erős a lej, stabilak bankjaink", ám ezenközben kezdtek leállni a legnagyobb gyárak, kényszerpihenőre küldik az alkalmazottakat, tanácstalanság lett úrrá a befektetések piacán. A tőzsdén is. A nagyon ,,biztonságos" Románia is a Nemzetközi Valutaalap előszobájában instanciázik (akár Gyurcsány Magyarországa), s ennél rosszabb előjel már nem is lehet. De föl a dicsőséges választásokra! Bárki győzhet...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2008-11-03: Közélet - Iochom István:

A Biblia napja Kézdivásárhelyen

A kézdivásárhelyi központi református templom
A reformáció napján a kézdivásárhelyi Református Kollégium tanárai és diákjai a Biblia napját is megünnepelték, ugyanis a 2008. esztendő a Biblia éve, ezért t. Tamás Orsolya iskolalelkész időszerűnek tartotta, hogy éppen a reformáció napján emlékezzenek Luther Márton szavaira: egyedül a Szentírás, egyedül a hit, egyedül a kegyelem, egyedül Krisztus.
2008-11-03: Közélet - Iochom István:

Hamarosan a parkolásért is fizetni kell (Kézdivásárhely)

A Kossuth utca. Hamarosan itt is fizetni kell.
Hosszú évek óta Kézdivá­sárhelyen csak a Szőcs József utcában — ahol a zöldségpiac található — létezett fizetéses parkoló. Rácz Károly javaslatára a városatyák nemrég tanácshatározattal a fizetéses rendszert az egész város területére kiterjesztették, hamarosan a Gábor Áron téren, a Márton Áron téren, a Kossuth Lajos, Csernátoni, Petőfi Sándor és Függetlenség utcában, az egykori kaszárnya előtt is fizetni kell hétfőtől péntekig 8—19, szombaton pedig 8—13 óráig. A személygépkocsik esetében a díj egy órára egy lej, míg a haszonjárművek és furgonok két lejért, az autóbuszok, turistabuszok és tehergépkocsik 5 lejért vesztegelhetnek. A havibérlet jogi személyeknek 5, magánszemélyeknek 30 lej.