Kampány nélküli oltás

2021. április 21., szerda, Máról holnapra
Farkas Réka

Most kezdődnek igazán a bajok a romániai oltáskampányban, végre érkezik elegendő vakcina, sorra nyílnak az oltóközpontok, de egyre inkább csappan az érdeklődés. Úgy tűnik, szépen lassan mindenki megkaphatja a védő szérumot, aki akarja, ám 3 millió önként jelentkezőnél több alig kerül. Ez pedig édeskevés a nyájimmunitás kialakításához.

A román hatóságok pedig mindennel foglalkoznak, csak az oltás népszerűsítésével nem. Nincsen hatékony reklámkampány, közérthető tájékoztatás, a média összevissza beszél, riogat a veszélyekkel, mellékhatásokkal, vagy jajveszékel a telített kórházak miatt, de észszerű, szakszerű ismertetést alig hallani. Nem csoda hát, ha a népnek egyáltalán nem akaródzik kísérleti nyúllá válnia – mert sokan ezt gondolják. Falvakon, de városokban is panaszkodnak a családorvosok, hogy pácienseik nagy része mereven elutasítja az immunizációt, hatalmas a bizalmatlanság, már a súlyos betegeket is nehéz rábeszélni a kórházi beutalásra. Inkább vállalják a kockázatot, hisz rémhírek sora terjeng a kórházakról, lekötözött betegek, tűzesetek feketítik tovább az amúgy is sötét képet. És nincs olyan hivatalos fórum, amely megnyugtatóan, hitelesen oszlatni tudná a kételyeket, választ adna a felmerülő kérdésekre.

Pedig lenne ahonnan ötleteket meríteni, példát átörökíteni. Izrael, Nagy-Britannia már túl van lakossága felének a beoltásán, és valószínű, ott sem volt kisebb a kezdeti ellenállás. Hatékony reklámokkal, népszerűsítéssel sikerült meggyőzniük a kétkedőket, művészek, sztárok, neves közéleti személyiségek álltak az ügy mellé, és szépen lassan életük ismét közelít a normalitáshoz. De ne menjünk ilyen messzire, a szomszédos Magyarországon is jóval nagyobb az oltakozási kedv, mint minálunk, igaz, a csapból is ennek fontossága folyik. Romániában elvétve látni hivatalos reklámot, többnyire kevésbé meggyőző önkéntesek vállalják a feladatot, sokan alig érthető, amatőr módon, kizárólag a világhálón, és üzenetük nem is jut el mindenkihez. Úgy tűnik, az, hogy az államelnök vagy a kormányfő időnként elmondja, mennyire fontos beoltatnunk magunkat, egyáltalán nem elegendő, s mivel szavahihetőségük is egyre kisebb, sokakat inkább eltántorítanak.

Különböző hatóságok, bizottságok jöttek létre, van, amelyik a folyamat gördülékenységét biztosítja, az oltások elosztását, a központok működését, a regisztrációs platformot, és ez mindeddig többé-kevésbé jól teljesítette feladatát. A Stratégiai Kommunikációs Törzs adatokat összesít, korlátozásokat vezet be, ám jelen tudásunk szerint egyiknek sem tiszte a meggyőzés, népszerűsítés. Erről mintha teljesen megfeledkeztek volna azok, akik oly könnyedén dobálóznak a számokkal, a sok millió beoltottal és a nyitással.

Tegnap ismét szomorú rekordot mutatott fel Románia, 237-en hunytak el a koronavírus okozta betegségben, és ki tudja hányan még azért, mert a járvány miatt nem kaphattak megfelelő kezelést, orvosi ellátást. Jó lenne, ha a bukaresti hatalmasok végre ráébrednének, sokkal többre van szükség, hogy sikeres legyen a romániai oltáskampány, hogy ne nőjön tovább az áldozatok, a betegek száma, hogy visszakapjuk egykori életünket, a normalitást.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-21: Közélet - :

Őrizetben a bántalmazók

Összevert és rugdosott egy nagypataki férfit saját házában két behatoló szombat este.
2021-04-21: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Megújult a feldobolyi templom

Árpád-kori templom alapját is feltárták a feldobolyi református templomban, szépen ki is rakták a körvonalait ama teljes felújítási munkálat során, amely 2006-ban kezdődött és tavaly nyáron ért véget. A Nagyborosnyó községhez tartozó kis falu szeretett volna nagyobb avatóünnepséget tartani, ahova az egyházi és világi elöljárókat, más jeles vendégeket és a tatarozás támogatóit is meghívják, ám ez a koronavírus-járvány miatt elmaradt – a műemlék istenházát így hát minden felhajtás nélkül, csendben birtokba vették, és nagy örömmel használják.