Az ukrán elnök kész találkozni Putyinnal

2021. április 27., kedd, Világfigyelő

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte tegnap, hogy utasította Andrij Jermakot, elnöki irodájának vezetőjét, hogy szervezzen meg neki egy találkozót Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint ezt Zelenszkij csernobili látogatásakor jelentette ki, ahová a nukleáris katasztrófa 35. évfordulója alkalmából utazott.

  • Fotó: Ian Langsdon / The Associated Press
    Fotó: Ian Langsdon / The Associated Press

„Valóban, én azt ajánlottam, hogy a Donyec-medencében találkozzunk. Oroszország elnöke megerősítette, hogy hajlandó találkozni, de Moszkvát javasolta helyszínül. Azt a feladatot adtam az elnöki iroda vezetőjének, hogy lépjen kapcsolatba Putyin adminisztrációjával, állapodjanak meg, hol, melyik városban találkozhatunk” – mondta az ukrán elnök.

Ezt megelőzően a Financial Times lapnak adott interjújában Zelenszkij már kijelentette, hogy kész négyszemközti megbeszélést folytatni Putyinnal. Kiemelte, számára nem az a lényeg, hogy hol, hanem az, miről fognak tárgyalni. Azt azonban kategorikusan elutasította, hogy a Donyec-medencei szakadárok vezetőivel folytasson tárgyalást. Kijelentette, hogy nem hajlandó „terroristákkal” tárgyalni, „ez az ő helyzetében egyszerűen lehetetlen”.

A háromoldalú – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – minszki összekötő csoporttal kapcsolatosan úgy vélekedett, hogy meg kell újítani vagy teljesen új formátumra kell cserélni. Megjegyezte, hogy az idő sürget, mert nap mint nap halnak meg ukrán katonák a Donyec-medencei fronton. Zelenszkij emellett javasolta, hogy a konfliktus rendezésére életre hívott normandiai formátumot, amelyben jelenleg Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország vesz részt, bővítsék ki az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada képviselőivel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-27: Világfigyelő - :

Újabb aláírásgyűjtés a Minority SafePack támogatására (Felvidék)

Aláírásgyűjtést kezdett a Pro Civis polgári társulás a Felvidéken annak érdekében, hogy az Európai Bizottság (EB) bírálja felül az európai kisebbségvédelem uniós jogrendjének kialakítását célzó Minority SafePack kezdeményezéssel kapcsolatban januárban hozott negatív döntését – közölte az MTI-vel Őry Péter, a civil szervezet vezetője tegnap.
2021-04-27: Világfigyelő - :

Megemlékezés a „szellemvárosban” (Csernobili katasztrófa)

Pripjaty város több száz egykori lakója a „szellemváros” központjában emlékezett meg a csernobili nukleáris baleset 35. évfordulójáról. A katasztrófa sújtotta település volt lakói az akkori robbanás bekövetkeztekor, pontban éjjel 1 óra 30 perckor 35 gyertyát gyújtottak meg a baleset áldozatainak emlékére.