Mesélő képekBetonkopják

2021. április 28., szerda, Élő múlt

Gábor megfelelően kifáradva indul haza az éjszakai váltásból. Megpihen a parki padon, s megnézi önmagát a minap kitett élmunkástáblán. Merthogy élmunkásnak úgy élmunkás, hogy mindenki sokat dolgozott, csakhogy ő ezek szerint még többet, és ha már szemtől szembe ül önmagával, végig szeretné futtatni agyában idekerülésének okát, a vidám vagy borús munkaórákat, a csúcstermelés mikéntjét. 

Belátja, hogy Alekszej Grigorjevics Sztahanov rekordját – 102 tonna szenet 5 óra 45 perc alatt – lehetetlen utolérni. Meg hát Sztahanovot és az ő rekordjait már lassan a Szovjetunióban is elfelejtik. A nyolcvanas évek végét járjuk, hátra nem tekintünk. Túlteljesítenivaló azért maradt bőven: ötéves terv, egyéb munkaversenyek.

Ül magamagával szemben, a háttérben a park fölé betonobeliszken vörös csillag emelkedik, s nézi, hogy szorul az ő képmása társaival, jelszavakkal, gyárépületek fotóival együtt betonoszlopok közé. Kopjafára hajaz, gondolja, de valami modern dolog ez, mint a műanyag fakanál vagy a nejlonüveg. Hiszen mióta elnökünk az ország főépítészévé léptette elő magát, már bármit megvalósíthatunk, egyetlen legyintésre régi városrészek tűnnek el s emelkednek helyükbe új betontömbök. Na, ehhez kell a díszítés. Nemrégiben a vezér a népi motívumok bátor használatára ösztönözte alattvalóit, hogy melyik népnek mi a népi és mennyire az, persze nem fontos, de kövesedjen a betonba búzakalász, mértani elemek, madarak, stilizált virágminta ragyogjon szürkén minden erkély oldalán. A nagy szorgalomban betonfolklórrá váltak még a piaci asztalok szegélyei is, egy kis kopját tán nem árt, ha beszúrunk a történetbe. Szigeti G. Csongor képzőművész Csíkszereda központjában évtizedek múlva kellő iróniával reagált a betonkopjás esetekre, és nem csak a betonos túllihegésekre. A város központjában megkopjásított öt betonoszlopot használjuk úgy, hogy megszemélyesítette őket, meghagyva a belőle égnek álló rozsdás fémrudakat. 

De vissza Gábor esetéhez: élmunkásként többet keres, mint a nem élmunkások, túlórában elfáradva befordulna még a piaci húsboltba. Az élmény azonban itt inkább képzőművészeti, mint gasztronómiai. Szigorú acélrudak zárnak tökéletes kilencven fokot, minimalistának mondanánk azt az összképet, amit csak a vadonatúj kampók spontán ritmusa tagol. Néhány rúd szalámi tördeli a geometriát, meg egy fenyőág: talán ünnepi hangulat miatt, talán azért, hogy valami töltse is az üres képmezőt. A fényképezőgép elől nevetve ugrik el a kiszolgálónő. 

S ami a legfontosabb: egy becsületes mérleg olyan, amilyennek egy mérlegnek lennie kell: impozáns szerkezet finoman megmunkált mutatóval, s ha lenne mit rátenni, láthatnók azt az óvatos billegést is, míg a hiteles dekánál a mánus végre megállapodik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 637
szavazógép
2021-04-28: Élő múlt - :

Zsákot hord hátán az idő

Volt egy barátom, aki mindig megérezte, ha valami bántott, ha kudarc ért, amikor elbizonytalanodtam. Olyankor felhívott telefonon, és mesélni kezdett egy különös kertről, különös fákról… hetvenegy fenyőfáról. Úgy mesélt, mintha gyermekei­ről mesélne. Mire befejezte, a lelkemben megszületett a csend. Tanácsot nem adott, csak mesélt. Máskor, ha „zátonyra futottam”, Shakespeare-t idézte: „Zsákot hord hátán az idő, morzsát koldul a feledésnek.” Bontsd ki a te időzsákodat – mondta a barátom –, és az általad megélt idő morzsái között értékekre, sorsok csiszolta gyöngyszemekre, üzenetekre, titkokra találsz. És letette a telefont.
2021-04-28: Pénz, piac, vállalkozás - :

Fiatalok pályaválasztását segítik

A fiataloknak nyújt hasznos információkat jövőjük, elsősorban a pályaválasztás tekintetében az az iroda, mely múlt pénteken nyitotta meg kapuit Sepsiszentgyörgyön. A megyei önkormányzat közreműködésével indított startup-program révén megvalósult irodát a Youth & Future Kft. működteti. Az avatón jelen volt a sport- és ifjúsági szaktárca államtitkára, Olteán Csongor is, továbbá a megyei önkormányzat, valamint az ifjúsági szervezetek képviselői.