Mi, hol, mikor?

2021. május 4., kedd, Mi, hol, mikor?

Bábszínház
A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház ma 17 órától, illetve május 5-én, szerdán, május 8-án, szombaton és május 9-én, vasárnap 11 és 17 órától a Tündérek tenyerén című babaszínházi előadását játssza a társulat stúdiótermében.

  • Fotó: Barabás Zsolt
    Fotó: Barabás Zsolt

Ajánlott életkor 9 hónap–3 év, szülői vagy nagyszülői felügyelettel. Az előadás meghitt térben zajlik, amelybe jelen körülmények között legtöbb 15 szülőt és kisbabát tudnak befogadni. A játék időtartama kevesebb mint fél óra. További tudnivalók, valamint jegyfoglalás a 0755 335 400-as telefonszámon igényelhető.

Könyvbemutató
Május 6-án, csütörtökön 18 órától az ozsdolai Zsögön Zoltán Művelődési Otthonban bemutatják Salamon Ferenc ny. magyartanár, helytörténész A kézdiszéki kisállattartás történetéből című könyvét. A szerzővel dr. Constantinescu Herman beszélget.

Zene
Az idei hangversenyévad következő koncertjére május 7-én, pénteken 19 órától kerül sor a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében. Ezúttal a Plugor Sándor Művészeti Líceum kórusainak és zenekarainak közös műsora örvendezteti meg a közönséget. Az előadásra érvényesek a 2020/2021-es hangversenyévadra váltott bérletek, emellett szabadeladásban is lehet jegyeket vásárolni, a teljes árú jegy 30, a kedvezményes 15 lejbe kerül. Jegyek a szervezőirodában kaphatóak. A bérlettel rendelkező nézőknek az előadás előtti napokon helyjegyet kell váltaniuk a városi jegyirodában.

Tánc
A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes ismét műsorra tűzi a Tiszta című néptáncszínházi produkcióját. Az előadás május 7-én, pénteken, valamint május 19-én és május 20-án 19 órától tekinthető meg a Háromszék Táncstúdióban. Jegyek a központi jegyirodában vásárolhatók. Telefon: 0267 312 104.

Kiállítás
BÁNYAI-SZABADOS KATALIN nagyváradi képzőművész egyéni tárlata május 8-ig látogatható a kovásznai Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében. A festményeiről, grafikáiról, linómetszeteiről ismert alkotónak Kovásznán a 2020-as országos karantén­időszak alatt létrejött nagy méretű, horgolással készült műalkotásait állították ki. A kiállítás társszervezője a nagyváradi Tibor Ernő Galéria. A belépés ingyenes.
GAZDÁNÉ OLOSZ ELLA KÉPZŐMŰVÉSZETI GALÉRIA. Újra megtekinthető a művésznő reprezentatív alkotásaiból álló gyűjteményes kiállítás a kovásznai Városi Művelődési Házban a városi könyvtár órarendje szerint: keddtől péntekig 9–17, szombaton 9–14 óráig. A belépés ingyenes. Látogatáskor kötelező a védőmaszk viselése és a kétméteres biztonsági távolság betartása a látogatók vagy családok között. További informá­ciók a 0770 420 087-es vagy a 0267 340 394-es telefonszámon.

Licit tűzkárosultak megsegítésére
A Magyarországon Élő Háromszékiek Egyesülete jótékonysági árverést szervez a csíksomlyói tűzkárosultak támogatására. A szervezet Facebook-oldalán különböző sportklubok – FTC, Sepsi OSK – által felajánlott dedikált mezekre, festményre lehet licitálni május 29-ig az eredeti bejegyezések alatt. (dvk)

Ingyenes ügyintézés Dálnokban
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai május 5-én, szerdán 16 és 18 óra között a dálnoki kultúrotthonban fogadják az érdeklődőket szigorú egészségügyi-biztonsági szabályok betartása mellett. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben és dossziék összeállításában is.

Röviden
SZEMÉTELSZÁLLÍTÁS. A Tega Rt. ma Bikfalván és Szentivánlaborfalván, szerdán Maksán és Sepsibesenyőn, csütörtökön Dálnokban, pénteken Nagypatakon, május 10-én, hétfőn Nagyborosnyón és Kisborosnyón gyűjti a szelektív hulladékot. Felhívják a nagyborosnyói, kisborosnyói, kispataki, feldobolyi, cófalvi, lécfalvi és várhegyi lakosok figyelmét, hogy a Nagyborosnyó helyi önkormányzatával kötött szerződés értelmében a Tega ezentúl minden hét szerdáján szállítja el a hulladékot a felsorolt településekről.
GOMBAVIZSGÁLAT. A László Kálmán Gombászegyesület és a Tega szervezésében Sepsiszentgyörgy központi zöldségpiacán Zoltán Sándor gombaszakértő szerdán és pénteken 8 és 10, vasárnap pedig 9 és 11 óra között átvizsgálja a gyűjtött gombákat és szakmai tanácsot ad. A szolgáltatás ingyenes.
ILLETÉKFIZETÉS. A személy­azonossági igazolvány kiállításának illetéke a személy­nyilvántartó osztály Sepsiszentgyörgy, Dózsa György utca 14. szám alatti székhelyén is befizethető, ezért nem kell a városi adóhivatalba menni.
JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos online formában végzi szerkesztőségünkben az ingyenes jogi tanácsadást. A jogorvoslásra váró ügyek leírását és a kérdést a hpress@3szek.ro e-mail-
címre várjuk, a levél tárgyához kérjük beírni azt, hogy Jogi tanácsadás. Kérdéseiket postacímünkre is eljuttathatják: 520003 Sepsiszentgyörgy, Mihai Viteazul tér 2. szám.
SEGÍTENEK AZ OLTÁST KÉRŐKNEK. Az RMDSZ Kovászna megyei székházaiban segítenek az oltási regisztrációban a 65 év felettieknek és a krónikus betegeknek. Érdeklődni lehet a sepsiszentgyörgyi (telefon: 0267 352 552, 0735 610 100), kézdivásárhelyi (0267 352 552, 0721 297 540), baróti (0267 352 552, 0742 174 168) és kovásznai (0267 352 552, 0734 639 897) székházban.
CSAK ÍRÁSBAN. A Nép Ügyvédje intézmény brassói területi irodája továbbra sem tart sepsiszentgyörgyi meghallgatásokat. Kérik az állampolgárokat, hogy panaszaikat írásos formában, akár magyar nyelven megfogalmazva, a brassói területi iroda címére – Brassó, Mihail Kogălniceanu sugárút 23. szám, C7-es tömbház, 402-es iroda (B-dul Mihail Kogălniceanu nr. 23, bloc C7, camera 402, Municipiul Brașov) – vagy az avpbrasov@avp.ro e-mail-címre küldjék. A panaszosoknak a beadványban fel kell tüntetniük nevüket, lakhelyüket, elérhetőségüket és a feltételezett jogsértést elkövető állami intézmény vagy köztisztviselő megnevezését, illetve nevét. További információk a brassói területi irodánál a 0268 471 100-as telefonon igényelhetők.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön 22–6 óráig a Bánki Donát utcai Medicom, Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?






eredmények
szavazatok száma 637
szavazógép
2021-05-04: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2021-05-04: Mi, hol, mikor? - :

Létlelet