A Profi bojkottálására szólít az EMNP /FRISSÍTVE: Átképezné alkalmazottait az üzletlánc/

2021. május 6., csütörtök, Belföld

„Mindaddig, amíg kéréseinket nem teljesítik, és a Profi áruházlánc vezetősége nem határolódik el egyértelműen a magyarellenességből jelesre vizsgázott sepsiszentgyörgyi vezetőjétől, az áruházlánc bojkottjára szólítjuk fel az erdélyi magyarokat!” – írja az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége legújabb közleményében. Amint korábban hírül adtuk, a Profi áruházlánc sepsiszentgyörgyi, a Sugás nagyáruházban működő üzletének vezetője megtiltotta alkalmazottainak, hogy egymás között magyarul beszéljenek, sőt, előfordult, hogy a vásárlókat is zaklatta azért, mert anyanyelvükön szólaltak meg.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) tiltakozik az üzletben történtek miatt, szerintük az teljességgel elfogadhatatlan és a legsötétebb magyarellenes időket idézi. Felháborodásuknak hangot adtak a Profi áruházlánc vezetőségének címzett levelükben is, melyben arra kérték a cég döntéshozóit, hogy a lehető legrövidebb időn belül vizsgálják ki a Sepsiszentgyörgyön történteket, váljanak meg az üzletvezetőtől, a megfelelő következtetéseket levonva hozzák meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a mostanihoz hasonló eset soha többé ne ismétlődhessen meg egyetlen üzlethelyiségükben sem, valamint azonnal, nyilvánosan és magyar nyelven kérjenek bocsánatot mind a helyi alkalmazottjaiktól, mind pedig a teljes erdélyi magyar közösségtől.

Felhívjék a figyelmet továbbá arra, hogy közösségünk komoly vásárlóerőt jelent Erdélyben, s miként az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által kezdeményezett Kétnyelvűséget a kereskedelemben! elnevezésű mozgalom is hirdeti, az erdélyi magyaroknak joguk van ahhoz, hogy a különböző kereskedelmi egységekben elköltött pénzükért cserébe saját anyanyelvüket használhassák.

„A mostani eset is jól mutatja: nem csak az állami közintézményekben kell mindennapos harcot folytatnunk azért, hogy nyelvi jogaink érvényesüljenek. Amíg azonban a román állam rendszerszintű magyarellenességét csak kis lépésekben tudjuk visszaszorítani, addig a kereskedelmi szereplők esetében jóval több eszköz áll rendelkezésünkre célkitűzéseink eléréséhez. A képlet egyszerű: vásároljunk ott, ahol tisztelik nyelvünket és kultúránkat, s ahol biztosított a többnyelvűség!” – zárul az EMNP közleménye.

A Profi Rom Food vállalat támogatja a kétnyelvűséget azokban az üzleteiben, ahol a településen jelentős számban élnek magyar nemzetiségűek: az írott kommunikáció és a hangosbemondóban elhangzott hirdetések román és magyar nyelvűek – írta az ügy kapcsán a Székelyhonnak küldött válaszában Gabriel Pâslaru, a vállalat PR-menedzsere. „A Profi üzletpolitikája, hogy minden ügyfelünk, nemzetiségtől függetlenül jól érezze magát és megkülönböztetés nélküli kiszolgálásban részesüljön” – olvasható az üzletlánc vezetője a Székelyhonnak írt válaszában. A menedzser szerint, ha olyan visszajelzéseket kapnak, hogy valamelyik alkalmazottjuk nyelvhasználat miatt diszkriminál, azt a munkatársukat átképezik, és arra törekednek, hogy az üzleteikben a lehető legbarátságosabb, a vásárlók számára kedvező legyen a hangulat.

Az üzletlánc a sepsiszentgyörgyi eset kapcsán megfogalmazott állásfoglalására Benkő Erika a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője a közösségi oldalán így reagált: „…a Profi is felfogta, hogy súlyos diszkrimináció történt és átképzi az alkalmazottjait. Nagyon helyes! A tanulság, hogy soha semmilyen jogsértést ne tűrjünk el csendben. Hatalmas erő van a közösség hangjában, főleg ha azt megfelelő csatornákon, szakmailag kifogástalan módon közvetítjük”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2021-05-06: Közélet - :

Kevesebb a súlyos eset

A fertőző osztályon egy gyermeket, valamint huszonkét felnőttet ápolnak, három koronavírussal fertőzött beteget az intenzív osztályon látnak el – közölte szerdán a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége.
2021-05-06: Belföld - :

Tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma

Az elmúlt 24 órában 1632 új koronavírus-fertőzést esetet diagnosztizáltak Romániában, 38 473 teszt eredményének feldolgozása nyomán, tehát a megvizsgáltaknak csupán 4,24 százaléka bizonyult pozitívnak – közölte a stratégiai kommunikációs törzs (SKT). Háromszéken 19, Hargita megyében 33, Maros megyében pedig 80 új beteget azonosítottak a legutóbbi tájékoztatás óta.