Ítélet csak indoklással

2021. május 11., kedd, Belföld

Elfogadta tegnap a képviselőház a törvényt, amely szerint a bírósági ítéletek csak indoklással együtt hirdethetők ki.

Az eredeti változathoz képest megszavazott módosítások értelmében a per lezárásától számított 60 napon belül ítéletet kell hirdetni, amit esetleg 30 nappal meg lehet hosszabbítani, és csak egészen kivételes esetekben telhet el 120 nap, de semmiképp sem több, a per lezárásától az ítélethirdetésig és az indoklás ismertetéséig. A jogszabály szerint, ha egy bíró időközben nyugdíjba vonul, akkor helyette a bírói testület elnöke írhat alá, ha ő is akadályoztatva van, akkor a bíróság elnöke láthatja el kézjegyével az indoklást. A koalíciós pártok és a Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) támogatta a tervezet elfogadását. A vita során Alfred Simonis szociáldemokrata képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a jogszabályt „rosszul hozták összhangba” az alkotmánybíróság döntésével, hisz amikor „átgyúrták” a szenátuson, még nem is ismerték a taláros testület indoklását. Ugyanakkor figyelmeztetett: a jogi norma semmilyen szankciót nem helyez kilátásba, ha a bírók túllépik a 120 napos határidőt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1545
szavazógép
2021-05-11: Belföld - :

Hírsaláta

VISSZA A FELADÓNAK. Tizenöt, hulladékkal teli konténert foglaltak le a konstancai kikötőben. A határrendészeti és környezetvédelmi hatóságok azt követően vizsgálták át a szállítóeszközöket, hogy május 7-én tíz, németországi hulladékot tartalmazó konténerre bukkantak, amelyet egy importtal foglalkozó Prahova megyei vállalatnak címeztek.
2021-05-11: Belföld - :

Gyorsított eljárással

A parlament gyorsított eljárásban vitatja meg az 5G hálózatok kiépítését szabályozó törvénytervezetet, amelyet április közepén terjesztett be a kormány a parlamentnek – jelentette ki Florin Cîțu miniszterelnök.