Véres támadás egy oroszországi iskolában

2021. május 12., szerda, Világfigyelő

Fegyveres támadás történt tegnap az oroszországi Kazany egy iskolájában, amelynek nyolc halálos áldozata és 21 sebesültje van. A támadást egy 19 éves helyi fiatalember, Ilnaz Galjavijev hajtotta végre, akit a biztonsági erők elfogtak. A Moscow Times szerint Galjavijev korábban az iskola tanulója volt, és a közösségi médiában előre bejelentette, hogy mit tervez.

A TASZSZ orosz hírügynökség egy forrása arról számolt be, hogy a férfi áprilisig főiskolán tanult, ahol csöndes és nyugodt diákként ismerték, tisztelettudóan viszonyult a többiekhez és a tanárokhoz, tanulmányi problémák miatt azonban eltanácsolták. A korábbi híradások két támadóról szóltak, de Lilija Galimova, a tatárföldi elnök sajtószolgálatának vezetője valótlannak nevezte az erről szóló állításokat. Elmondása szerint a támadó magányos elkövető volt. Rusztam Minnyihanov tatárföldi elnök sajtószolgálata legalább nyolc halálos áldozatról és 21 sebesültről számolt be. A sebesültek között 18 gyerek és három felnőtt van. Az egyik halálos áldozat egy tanár – tették hozzá. A regionális egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a kórházba vitt gyerekek közül hatan rendkívül súlyos állapotban vannak.

A fegyveres támadás a Volga menti nagyváros 175-ös számú iskolájában történt, a TASZSZ jelentése szerint a támadás pillanatában több mint 700 diák tartózkodott az épületben, továbbá az iskola nagyjából 70 munkatársa, köztük több mint 50 tanár. A támadó a főbejáraton keresztül sétált be az épületbe, ahol automata fegyverből tüzet nyitott. Egy diák korábban a TASZSZ-nak elmondta, hogy a támadást megelőzően robbanás rázta meg az épületet. Egy szemtanú az orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy gyerekek ugráltak ki az ablakokon a támadó elől menekülve.

Az orosz nyomozóbizottság tömeges gyilkosság ügyében indított nyomozást. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az elmúlt években rendszeresen beszámolt iskolák elleni támadási kísérletek meghiúsításáról.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2021-05-12: Belföld - :

Elhunyt Demény Attila

Hatvanhat éves korában, súlyos betegség után tegnap meghalt Demény Attila Nádasdy Kálmán- és Erkel Ferenc-díjas kolozsvári zeneszerző, operarendező, zongoraművész.
2021-05-12: Világfigyelő - :

Rakétaháború áldozatokkal

Két izraeli nő életét vesztette a Gázai övezetből indított rakéták becsapódása nyomán Askelónban tegnap, Benjamin Netanjahu miniszterelnök súlyos csapást ígért a Gázai övezetet uraló Ha­mász iszlamista terrorszervezetnek, és türelmet kért az izraeliektől – jelentette a Jediót Ahronót újság hírportálja, a ynet.