Mi, hol, mikor?

2021. május 14., péntek, Mi, hol, mikor?

Kiállítás
AZ ERDÉLYI MŰVÉSZETI KÖZPONTBAN (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 2. szám, földszinti kiállítótér) ma 18 órakor nyílik Véső Ágoston festőművész kiállítása. A tárlatot megnyitja Gazda József művészettörténész, a kiállítás kurátora Madaras Péter. A kiállítás megtekinthető június 11-ig keddtől péntekig 10 és 17, szombaton 10 és 18 óra között.

KISS BÉLA EMLÉKÉRE. A sepsiszentgyörgyi Ikebanakör május 15-én, szombaton 11 órától a Kónya Ádám Művelődési Házban kiállítást rendez Kiss Béla emlékére. A tárlat kezdetén a művésztanár által vezetett Ikebanakör hajdani tanítványainak bemutatóján az érdeklődők megismerkedhetnek a japán virágművészet néhány alapfogalmával, sőt, maguk is kipróbálhatják e virágrendezés első lépéseit. Aki élne a lehetőséggel, vigyen magával ágat, virágot. A kiállítás szombaton és vasárnap látogatható a művelődési ház udvarán és belső termeiben.
ÚJRANYITÁS A MAGMÁBAN. A kortárs művészeti kiállítótér sajátos módon készült bemutatóval lepi meg a látogatókat: az ARTeast Alapítvány archívumának digitalizálásából és annak publikálásából álló, Kikapcsoltan – Bekapcsoltan 2 / 30 év archívuma című projekt kiállítását május 31-ig tekinthetik meg a kortárs művészet rajongói. Honlap: magma.ro.

Templomszentelés
Befejeződtek a sepsiszentgyörgyi református vártemplom és a körülötte levő épületegyüttes felújítási munkálatai. A templom felszentelésére május 16-án, vasárnap 12 órától kerül sor. Igét hirdet ft. Kató Béla püspök. A járványügyi szabályok miatt a templomban csak korlátozott számban lehetnek jelen a hívek, ezért a templom körül két helyen kivetítőn követhetik az istentiszteletet a résztvevők, ugyanakkor élő közvetítésre is sor kerül a gyülekezet közösségi oldalán.

Színház
A TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ Műsor című színházi beszélgetéssorozatának ötödik részét ma 19 órától vetítik Sepsiszentgyörgyön a nagyteremben. Ebben a részben Fekete Mária, Kovács Kati és Kolcsár József színművészekkel ismerkedhetnek meg közelebbről a nézők, műsorvezető: Pál-Ferenczi Gyöngyi. A hatodik Műsort május 27-én, csütörtökön 19 órától vetítik a nagyteremben. Házigazda: Kolcsár József, vendégei pedig P. Magyarosi Imola, Szakács László és Erdei Gábor. ♦ Május 18-án, kedden és május 19-én, szerdán 19 órától a nagyteremben (színpadra épített nézőtérrel) Amikor telihold ragyog a turkáló felett című előadását játssza a társulat (rendező: Radu Afrim). Helyek foglalhatók telefonon (0728 083 336, 0267 312 104) vagy személyesen a központi jegyirodában.

Bábszínház
A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház ma 17 órától, szombaton 11 órától és május 18-án, kedden 12 órától játssza Tündérek tenyerén című babaszínházi előadását a társulat stúdiótermében (rendező: Benkő Éva). Ajánlott életkor: 9 hónap–3 év, szülői vagy nagyszülői felügyelettel. Az előadás meghitt térben zajlik, amelybe jelen körülmények között legtöbb 15 szülőt és kisbabát tudnak befogadni. A játék időtartama kevesebb mint fél óra. További tudnivalók, valamint jegyfoglalás a 0755 335 400-as telefonszámon igényelhető.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 17 órától Wasp Network – Az ellenállók (román felirattal), 17 órától Az igazság (román felirattal), 19.15-től Velence vár (román felirattal), 19.30-tól Nászszezon (román felirattal). Szombaton: 11 órától Scooby (magyarul beszélő), 11.15-től Lassie hazatér (magyarul beszélő), 16.30-tól Éden (román felirattal), 17 órától Szótlan szív (román felirattal), 19.15 órától Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban, 19.30 órától Nagypapa-hadművelet (magyarul beszélő). Vasárnap: 11 órától Scooby (románul beszélő), 11.15-től Lassie hazatér (magyarul beszélő), 16.30-tól Nászszezon (román felirattal), 17 órától Velence vár (román felirattal), 18.45-től Az ellenállók (román felirattal), 19 órától Szótlan szív (román felirattal).

Előadás
Erdővidék Múzeuma partnerségben a Diakónia Keresztyén Alapítvánnyal ma 18 órakor online előadásra hívja az érdeklődőket a múzeum közösségi oldalára, ahol Kiss Gabriella PhD mentálhigiénés szakember, a Gyulafehérvári Caritas gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Idősek Otthonának munkatársa A demenciával/Alzheimer-kórral élő idősek személyközpontú gondozása. Honnan meríthetünk erőt? címmel kezdeményez és vezet beszélgetést.

Röviden
ÚTLEZÁRÁS. Ma Sepsiszentgyörgyön lezárják a Puskás Tivadar utca és az Olt utca közötti útkereszteződést az esővíz-elvezető rendszert érintő munkálatok miatt.
Ivóvíz. Javítási munkálatok miatt szünetel az ivóvíz-szolgáltatás ma 8–13 óráig Sepsiszentgyörgyön a Fülemüle és a Vár utcában, illetve a Kálvin téren.
LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Papolcon, hétfőn Barátoson, kedden Pákéban és Orbaiteleken folytatja a lomtalanítást. 5 kg leadott üvegért 0,5 liter sör jár, az elektronikai hulladék ellenértékét továbbra is levonják a számlából, a bútorokat, fölöslegessé vált tárgyakat, a gumiabroncsokat, és minden más hulladékot ingyenesen szállítanak el.
ÜVEGSZÜRET. Ismét üveggyűjtést szervez Sepsiszentgyörgyön a Tega Rt. Ma 12–20 óráig, szombaton pedig 10–20 óráig lehet leadni – a síküveg kivételével – az öblös, törött, feleslegessé vált üvegeket a következő gyűjtőpontokon: Szabó Kati Sportcsarnok melletti parkoló, Penny melletti parkoló, régi kenyérgyár (Kós Károly út), az Állomás negyedi buszmegállóval szemben, Kálvin téri parkoló, hulladékudvar (Energia utca). 5 kg leadott üvegért 0,5 liter sör jár.
TAKARÍTÁS. Takarítást szervez az Olt folyó sepsiszentgyörgyi szakaszán szombaton 10–14 óráig a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) és a Lármafa Egyesület, partnerségben a Tega Rt. köztisztasági társasággal, a megyei vízgazdálkodási hivatallal, valamint az önkormányzattal. A takarítást az Arénától Sepsiszentgyörgy kilyéni kijáratáig végzik, mintegy öt kilométeres szakaszon. Gyülekező szombaton 10 órakor négy helyszínen: az Arénánál, a Kaufland mögött, a Tridentnél, illetve a Petrom-töltőállomásnál (a kilyéni kijáratnál). A zsákokat, kesztyűket biztosítják a résztvevőknek, ásványvizet, esetleg szendvicset mindenki saját belátása szerint vihet magával. ♦ Szombaton 9 órától az alsócsernátoni temetőben szerveznek takarítást. A résztvevőket arra kérik, gyűjtsék szelektíven a hulladékot, aki tud, vigyen magával kesztyűt, szerszámokat.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától 22–6 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Help Net (0367 802 977, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár teljesít szolgálatot, hétfőtől a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Kossuth Lajos utcai Hermann (0745 822 449) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben (telefon: 0267 708 465) szombaton és vasárnap 9–12 óráig; a Lázár Mihály utca és a Grigore Bălan út kereszteződésénél levő Fazakas Dental Clinic rendelőben (telefon: 0744 857 743) szombaton és vasárnap 14–19 óráig fogadják a sürgősségi eseteket.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 497
szavazógép
2021-05-13: Belföld - :

Hétvégétől enyhítések: szabadulunk a maszktól, megszűnik a kijárási tilalom, lehet meccsre menni

Szombattól kezdődően megszűnik a koronavírus-járvány miatt bevezetett éjszakai kijárási tilalom, az üzletek nyitvatartásának korlátozása, a kültéri maszkviselés pedig már csak a zsúfolt helyeken – piacokon, vásárokon, tömegközlekedési járművek megállóiban – lesz kötelező, jelentette be csütörtökön Klaus Iohannis államfő.
2021-05-14: Elhalálozás - :

Elhalálozás