Vigyázat, medveveszély!Óvatosan túrázzunk, piknikezzünk

2021. május 14., péntek, Közélet

Sepsiszentgyörgy önkormányzata arra kéri a lakosságot, hogy fokozott figyelemmel túrázzanak, kiránduljanak vagy kerékpározzanak a sugásfürdői és Benedek-mező környéki erdőkben, főképp a vadlegelők és vadetetők környékén, ezek éjszakai látogatását pedig kifejezetten kerüljék, mivel nagy eséllyel nagyvadakba botolhatnak. A városháza által kibocsátott figyelmeztetés szerint a kedvelt piknikhelyeknek számító vadlegelőket a nagyvadak is felkeresik, illetve több ilyen tisztás közelében etetők is találhatók.

  • Fotó: Toró Attila
    Fotó: Toró Attila

Az önkormányzati közlemény felidézi, hogy a több évtizede a Sugásfürdő, valamint a Benedek-mező környéki erdőkben kialakított, a vadak eltartását szolgáló legelőkön ma turistaösvények haladnak át, illetve több ezek közül közkedvelt piknikezőhely. Az erdő- és vadgazdálkodási szabályoknak eleget téve a környéken ma is léteznek vadetetők, amelyek közelében ráadásul erdei kerékpárutak haladnak el. Példaként említik a lakosság körében egyre népszerűbb, a benedek-mezői fenyőerdő közepén található kiszáradt nyárfát, mely a köztudatban sámánfaként ismert, és melynek környéke különösen veszélyes, mivel a vadlegelőtől mindössze ötven méterre található. A vadkamerák egy nagytermetű medvéről rögzítettek felvételeket. A nagyvad valószínűleg a fenyves erdőben telepedett meg, és onnan jár a sámánfától (fotó) kétszáz méterre található etetőhöz. Ezen a vadlegelőn szintén turistaösvény vezet át, tavaly pedig ismeretlen személyek új, a turistaösvényről letérő útvonalat jelöltek meg, ami közvetlenül a vadetető mellett halad el.

A közlemény megfogalmazói szerint az, hogy mindeddig nem történt baleset, annak is tulajdonítható, hogy erdőkitermelés zajlott, a vadak így csak éjszaka jártak az etetőkhöz. A Szemerja-Görgő Közbirtokosság egy támogatási program részeként vállalta, hogy öt éven keresztül nem végez erdészeti munkálatokat Benedek-mezőn s annak egy négyzetkilométeres körzetében, ebből az időszakból még négy év van hátra, ami azt jelenti, hogy nagyobb az esély nappal is vaddal találkozni az etetőknél. Az állatok elszállítása nem jelent hosszú távú megoldást, hisz felbukkan helyette más egyed. A törvénykezés megváltoztatása bonyodalmas procedúra, és az etetők elköltöztetésével nem oldódik meg a probléma, a vadat ugyanis hosszú évekbe telik, amíg az új etetőhelyhez szoktatják – szögezik le.

Mindezeket figyelembe véve arra kérik a lakókat, hogy körültekintően túrázzanak a városkörnyéki erdőkben, és éjszaka egyáltalán ne menjenek a vadlegelők és vadetetők környékére.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 958
szavazógép
2021-05-14: Közélet - :

Lehetne nagyobb az oltási kedv (Miért kullog Háromszék?)

Jelenleg minden felnőtt polgár beoltathatja magát koronavírus ellen, van elég vakcina, a vonatkozó hivatalos tájékoztatás is megfelelő, csupán az nem él ezzel a lehetőséggel, aki nem akar – mondta lapunknak Ágoston László megyei közegészségügyi igazgató. Mivel az oltási kampányt irányító országos bizottság közlése szerint Kovászna megye igencsak lemaradt a lakosság beoltottsági aránya tekintetében, arra kértük az intézményvezetőt, vázolja, miben látja ennek okát, és mit tesz az általa vezetett közintézmény annak érdekében, hogy nagyobb oltási kedvre buzdítsa a háromszékieket?
2021-05-14: Közélet - Szekeres Attila:

Fenntartható fejlődés Háromszéken

A fenntartható fejlődésről szervezett szakmai tanácskozást a Kovászna megyei önkormányzat Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében szerdán. A találkozó meghívottja Borbély László volt képviselő, volt miniszter, a kormány Fenntartható Fejlődés Főosztályának vezetője a rendezvény végén elismerő oklevelet nyújtott át Vajda Lajosnak, a Green Energy Innovatív Biomassza Klaszter elnökének, a Kovászna Megyei Kis- és Középvállakozók Egyesülete (ASIMCOV) igazgatójának a környezetkímélő technológiák elterjedéséért végzett tevékenységéért – tájékoztatott közleményében a megyei önkormányzat.