Egy zarándok naplója

2021. május 25., kedd, Jegyzet

A szombati csíksomlyói búcsút követően jó néhány zarándok a Fodor Házban gyülekezett. A kegytemplom közvetlen közelében található Fodor Ház, a Fodor család ősi kúriája jelenleg a Csibész Ifjúsági Egyesület központjaként és ifjúsági szállóként is működik. Szállást tudnak biztosítani huszonkét személynek, valamint közösségi termeiket is szívesen rendelkezésre bocsátják keresztelések, elsőáldozások, bérmálások, konfirmálások, kicsengetések, esküvők, házassági évfordulók, torok megszervezése céljából.

A ház ötpercnyi járásra van a Kissomlyó sípályától, ezért télen pályaszállásként várják a síelést kedvelő vendégeiket.

A Fodor Házban a búcsújárókat most Gergely István Tiszti, a Csibész Ifjúsági Egyesület alapítója és elnöke látta vendégül. Tiszti nem sokat változott, azon kívül, hogy „kezdett a malomba járni”, azaz kissé megőszült, de ugyanaz a gerinces ember, akiért az én ifjabb koromban rajongtak a fiatalok. Élmény volt akkoriban szénás csűrben aludni, a csángó misén részt venni, hallgatni a sok jó lelkigyakorlatot és szentségimádást (ennek a hatásnak köszönhető, hogy Szentgyörgyön is a Szent József-templomban már több mint huszonöt éve meggyökerezett a 13-ai virrasztás Mária tiszteletére), lelkesítő ifjúsági, gitáros énekeket hallgatni és imádkozni; várni a napfelkeltét, majd reggel szinte szárnyakat kapva menni haza és élni abból a kegyelemből, amit akkor, ott kaptunk...

Az idei búcsúról jövet betértem, hogy a szentegyházi Svella Adélkától, a Csíksomlyói Passió megálmodójától és létrehozójától érdeklődjek a közelgő jubileumi eseményről. Történetét így foglalta össze röviden: „A Csíksomlyói Passió idén ünnepli 25 éves évfordulóját. Hagyománya az 1700-as évekre tekint vissza. Felújítását az Europassió Bizottság szorgalmazta, mivel Csíksomlyó a legkeletebbre eső helység, ahol passiót adtak elő. 1996-ban sikerült színre vinni a zenés-táncos Passiót, amelyet évente kétszer, virágvasárnap a kegytemplom udvarán, pünkösdkor a nyeregben adnak elő. Célunk: rádöbbenteni az embereket, hogy Jézus keresztútja által érünk el a feltámadás fényességébe.”

Nagy élmény volt találkozni földiekkel, Márton Ernő idegenvezetővel és feleségével, „kicsi Zsókával”, akik Szentegyházán a Mária Út ügyének lelkes mozgatói. Sok jó ember közreműködésével kiépítették és fellendítették a turizmust: csendes, mesés környezetbe szívesen jönnek a megfáradt emberek kikapcsolódni, megpihenni.

Habár Adélka finom töltött káposztával próbált marasztalni, de én mégsem maradhattam, mert egy baráti társaság várt Pálfalván, ahol még sosem jártam. Így búcsút vettem a régi jó ismerősöktől, barátoktól, megcsodáltam a kúrián pihenő paripákat, akik gazdáikra várva lazítottak, majd nyakamba vettem a három kilométeres utat. A csíki csodálatos táj újra hatalmába kerített, eszembe jutott Nyisztor Tinka régi jó barátnőm, a pusztinai Szent István Egyesület elnöke, akivel gyakran találkoztam a csángó misén. Sepsiszentgyörgyön élve gyakran találkoztunk, és ő mesélt a hitéről, beavatott a pusztinai tojásírás rejtelmeibe, akár fél órákat is beszélgettünk egy-egy utcasarkon... Aztán Pálfalva felé tovább zarándokolva hálát adtam a jó Istennek mindazokért az emberekért, akiknek hitemet köszönhettem...

Nincs annál nagyobb öröm, mint amikor fáradtan, porosan, megszomjazva és megéhezve, nyitott kapukkal, baráti öleléssel várnak. A kapuban jóféle itóka és házi sütemény, a bográcsban kétféle pityókatokány, egy női, „könnyebb” és egy markánsabb, férfiasabb változattal. A fák árnyékában pedig jóízű beszélgetés is társul az étel-ital mellé... Később tudom meg, hogy Andriska utcájában vagyunk. Andriska egy árvaházi gyermek, mostanra felnőtt, magam korabeli, magányos férfi, aki bejáratos az összes házba és sajátos életet él: épületeket hoz helyre, felújít, szedi az erdő-mező kincseit és finomságokat, köztük gombás savanyúságokat készít, fóliaházban csodás paradicsomokat nevel, nyulakat tenyészt, árad belőle a jóság és szeretet. Habár nincs állami munkája, így nyugdíjra sem számíthat, mégis a jó Isten tenyerén élve, mindene megvan, ami szükséges.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2021-05-25: Közélet - Józsa Zsuzsanna:

„A Magasságbeli ereje borít be árnyékával” (Csíksomlyói búcsú)

Bár idén kevesebben voltunk, mint a járvány előtti alkalmakkor, számomra mégis életem legszebb pünkösdi búcsúját jelentette a címbeli mottóval megrendezett rendezvény. Nemcsak azért, mert családommal vehettem részt, hanem azért is, mert rengeteg apró, örömteli pillanatot, a találkozások váratlan örömét élhettük át. A búcsús szentmisét a kézdivásárhelyi születésű Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök, általános helynök mutatta be. A búcsú szónoka a lujzikalogori származású Salamon József gyimesbükki plébános volt, aki prédikációjában kiemelte a Szűz Máriához, Csíksomlyóhoz való ragaszkodás fontosságát.
2021-05-25: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Nagy európai tehetetlenség

Most, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma lecsengőben Európában, egyre erősebb az igény, hogy mielőbb visszatérhessünk régi életünkhöz, szabadon találkozhassunk, különféle rendezvényeken vehessünk részt, utazhassunk más országokba. Hiába azonban az egyre laposodó járványgörbék, az országonként eltérő mértékben ugyan, de mindenütt növekvő átoltottság, a szabad mozgás továbbra is meglehetősen körülményes még az Európai Unión belül is.