Éhen az éléskamrában

2021. május 27., csütörtök, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Százmillió ember élelmét is elő lehetne állítani Romániában, ha kihasználnák az ország természeti adottságait (legalábbis ezt állítják a tankönyvek), ám az itt élő 15–20 millió lakos asztalán tavaly hetvenszázalékos volt a külföldi élelem aránya. És nem ez az egyetlen fonákság a mezőgazdaságban: miközben még mindig hatszázezernél többen gazdálkodnak apró földterületeken, múlt századbeli módszerekkel pusztán a megélhetésért, évente ötmillió tonna élelmiszer kerül a szemétbe, a megvásárolt áru mintegy 30 százaléka.

Valami nagyon el van rontva e téren (is). A gazdák az időjárásra és a kormányra, illetve a nem megfelelő hozzáállásra panaszkodnak, a nagytermelők az élelmiszer-feldolgozók (kapacitási) hiányára, azok az egyenletlen mennyiségű és minőségű nyersanyagra, a kormány Brüsszelre, mert nem ad pénzt az öntözőberendezésekre, a fogyasztók arra, hogy a hazai portéka drága, a külföldi pedig ízetlen. A szakemberek az elsivatagosodás mellett az iparosított mezőgazdaság veszélyeire is figyelmeztetnek, de mintha nem hallaná őket senki, legalábbis látható hatása nincs a szavuknak. Ami látható, az ijesztő: a hazai gabona 70 százalékát intenzív módon termelik meg, és jelentős részét exportálják, miközben az elmúlt évben 200 millió eurónál nagyobb összegre importáltunk pékárut. És nem is ez a listavezető: disznóhúsra majdnem háromszor ennyi pénz, közel 600 millió euró ment ki az országból. A romániai hizlaldák nagy részével az afrikai sertéspestis bánt el, ami ugyan Európa nyugati részén is pusztított, ám ott mégis van fölösleg, és olyan rendszer, amelyben a nyugati tulajdonú áruházláncok itteni üzleteikben is előnyösebb helyzetbe hozhatják saját hazájuk termelőit. Ez csak két példa, de élesen rávilágít a hazai növénytermesztők és állattenyésztők magára hagyatottságára – nem csoda, hogy idén már a harmadik tüntetést szervezik a parlament előtt.

Gond annyi van, hogy sorolni is nehéz: miután eleve hátrányból indultak a fejlettebb országokban élőkhöz képest, idén a támogatásokat megfelezte a kormány, az uniós pályázatokat nem hirdette meg, egyes programokról lemondott, mások elakadtak, a kárpótlások sehol sincsenek, a közberuházások csak vágyálmokként léteznek. A szaktárca nem tanácskozik a gazdákkal, mielőtt döntéseket hoz, arról sincs pontos nyilvántartása a népes állami adminisztrációnak, hogy egyáltalán mennyi földterület van még saját tulajdonban – mert az utóbbi években nagyon sokan adták el a magukét, kilátástalannak érezve a megművelését. Az Európai Unió egy 2015-ben készült felmérése szerint eddig a romániai szántók 40 százalékát vették meg külföldiek (és zömmel unión kívüliek), ami kedvezőtlen folyamatokat indított el a munkaerőpiacra és a környezetre nézve is. Részben ezért tartunk ma itt: a sok éves elhanyagoltság, az ötletszerű, egyszer bevezetett, aztán félbehagyott intézkedések megtették a magukét. Lényegében csak a következetlenség, nemtörődömség, alulfinanszírozottság volt állandó, mint szinte minden más ágazatban. Így vált a szuverenitását előszeretettel hangoztató Románia Európa éléskamrája helyett egyféle lezüllesztett gyarmattá...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2021-05-27: Közélet - Nagy D. István:

Elindult az oltáskaraván (Mikóújfalu)

Közel hatvanan részesültek tegnap a Johnson & Johnson vagy a Pfizer-Biontech koronavírus vakcinájából Mikóújfaluban az önkormányzat kérésére a prefektúra, a megyei közegészségügyi igazgatóság, valamint a katasztrófavédelmi felügyelőség által indított oltási karaván első állomásán. Az oltásra előzőleg 57-en jegyeztették elő magukat. A községbelieken kívül volt olyan is, aki Sepsiszentgyörgyről érkezett, kihasználva, hogy a Johnson & Johnson egyadagos vakcinája elérhető volt. Az oltásra érkezők java része a védettség megszerzése végett kereste fel a focipálya melletti épületben kialakított időszakos oltóközpontot, mások azért, mert utazni szeretnének, esetleg külföldi munkavállalásra készülnek.
2021-05-27: Közélet - Iochom István:

Leaszfaltozták az Achim András utcát (Kézdivásárhely)

A vége felé tart a kézdivásárhelyi Achim András utca és a négy tömbház által bezárt tér teljes felújítása. Az utca bal oldalán betonpiskóta-járda készült, az utcában és a parkolóknak helyet adó téren leöntötték az első rend bitument.