Jöhet az uniós COVID-igazolvány

2021. június 10., csütörtök, Világfigyelő

Az Európai Parlament (EP) tegnapi hozzájárulásával lezárult az uniós COVID-igazolvány bevezetését előkészítő jogalkotói munka, a július 1-jétől érvényes tanúsítvány megkönnyíti az utazást, és segít fokozatosan, összehangoltan feloldani a korlátozásokat – közölte az uniós parlament. Az EP plenáris ülésén a képviselők 546 szavazattal, 93 ellenében és 51 tartózkodás mellett elfogadták az új uniós digitális COVID-igazolványról szóló jogszabálycsomag uniós polgárokra vonatkozó rendeletét, és 553 szavazattal, 91 ellenében és 46 tartózkodás mellett pedig a nem uniós polgárokra vonatkozó rendeletét.

Az igazolványok érvényességét ellenőrző rendszer július 1-jén lép életbe, és 12 hónapig működik majd. Az igazolvány nem minősül úti okmánynak, és nem lehet előfeltétele a szabad mozgásnak. A megállapodás értelmében az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség (COVID-19) ellen használtra ajánlott vakcinák esetében az uniós tagországoknak el kell fogadniuk egymás uniós védettségi igazolványait. Ami a nemzeti hatóságok által engedélyezett, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által veszélyhelyzetekre jóváhagyott oltóanyagokat illeti, az egyes tagállamok maguk dönthetik el, hogy elismerik-e őket vagy sem.

Az uniós védettségi igazolvány QR-kódot tartalmaz, amelyet a tagállamok nemzeti hatóságai térítésmentesen állítanak majd ki digitális vagy papírformátumban. Azt tanúsítja, hogy birtokosát vagy beoltották a koronavírus ellen, vagy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy már átesett koronavírus-fertőzésen. A gyakorlatban három külön igazolásról van szó.

Az EU arra kéri a tagállamokat, hogy gondoskodjanak széles körben és megfizethető áron elérhető tesztekről. Az EP kérésére az Európai Bizottság a COVID-igazolványok kiállításához szükséges tesztek beszerzéséhez 100 millió eurót különített el. Amint az Európai Unió Tanácsa hivatalosan is elfogadja a rendeleteket, július 1-jétől hatályba is lépnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2021-06-10: Világfigyelő - :

Találkozik Orbán Viktorral Ferenc pápa

Ferenc pápa a tervek szerint találkozik Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel szeptemberi egynapos magyarországi látogatásán – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK).
2021-06-10: Világfigyelő - :

Hatalmas adókedvezmény a családoknak (Magyarország)

A gyermeket nevelő szülők kapják vissza a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót 2022 elején! – javasolta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Világgazdaság üzleti napilap tegnapi konferenciáján, ahol a válság utáni biztonságosabb gazdaság megteremtéséről, a magyar kkv-szektor támogatásáról és a minimálbér emelésének lehetőségeiről is beszélt, valamint bejelentette, hogy két új operatív törzs jön létre, a külgazdasági és külügyminiszter, valamint a családokért felelős tárca nélküli miniszter vezetésével.