A nagy várakozások évadán

2008. november 7., péntek, Máról holnapra

Amerika és a nagyvilág e napokban az USA új elnökének megválasztásával volt elfoglalva, s idehaza mi is választások küszöbén állunk. Az amerikai elnökválasztás — és különösen annak a végeredménye — óriási port kavart, pedig lehetett rá számítani. Az amerikai választók végleg megunták George W. Bush és a republikánusok ,,héjarendszerét", s most ezért potyolták félholtra a Republikánus Pártot, annak egész adminisztrációját, de a port McCain elnökjelöltön verték el igazán, aki — úgymond — ,,elvitte" a balhét.

Barack Obama személyében tehát új demokrata és afroamerikai (!) államelnöke lesz januártól az Államoknak, s most a világ minden tévécsatornájából és vízcsapjából ez folyik, s nem is véletlenül, mert az USA elnökét még mindig a világ legerősebb emberének, legbefolyásosabb politikusának tartják, aki egész glóbusunk sorsalakulását meghatároztathatja. Kérdés: így van-e ez ma is? Úgy tűnik, hogy nem, s egyre több a jele annak, hogy újra többpólusúvá rendeződik a világ. Az Egyesült Államokon kívül megint számolni kell Oroszországgal, de most már Kínával is, s csak évek kérdése, hogy India is dörömbölni kezdjen a nagyhatalmi klub kapuján. Aztán itt lenne az Európai Unió az egyik oldalon (sajnos, még eléggé kiforratlan állapotban, saját bürokráciájától, gazdasági bajaitól, nehézkes ügyintézésétől gúzsba kötve), a másikon pedig az az iszlám világ, mely a Nyugat számára nem éppen konvenciális eszközökkel próbálja érvényesíteni akaratát. De Barack Obamát — aki különben csak félig néger! — az egész világ köszönti, csodákat remélnek tőle. Oroszország egyelőre kivétel, hiszen Putyinék üdvözlő táviratok helyett rakétákat telepítenek az egykori Kelet-Poroszországba, s ezzel egyszerre üzennek a NATO-nak, Lengyelországnak, Csehországnak, de Amerikának is.

Mi is melegen üdvözöljük Obamát, mi is választásokra készülünk, melyek kimenetele egyelőre teljességgel kiszámíthatatlan. Mircea Geoană már nyüsletve készül a miniszterelnöki bársonyszékbe, de Băsescu államelnök kerek perec megmondta, hogy Romániában az lesz kormányfő, akit ő akar és kijelöl. Geoană, esélyeit vélvén erősíteni, most azzal dicsekszik, hogy a leendő amerikai alelnök neki igazi kebelbarátja, hiszen washingtoni nagykövetkedése idején sokszor teáztak együtt. Ám Geoanănek kellene tudnia, ha az SZDP (a ,,konzervatívokkal" együtt) nem szerez 51 százalékot a választásokon, akkor valószínűleg búcsút inthet miniszterelnöki álmainak.

Szóval, a frissiben megválasztott, januárban hivatalba lépő új amerikai elnöktől, Barack Obamától majd mindenki rengeteget vár, a kérdés csak az, hogy neki és demokratáinak lesznek-e használható receptjei Amerika és a világ bajainak rendezésére. Mert a megválasztás önmagában semmit nem oszt és szoroz igazán.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2008-11-07: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Fordulat a Mikó-perben

Megsemmisítette a Mikó-kollégium valamikori tanári lakásainak ügyében hozott, a volt bérlők számára kedvező ítéletet a brassói táblabíróság. Az indoklást még nem közölték, így nem tudni, mikor és milyen szinten kezdődik újra az a per, amelyet az értékes ingatlan megvásárlói ellen, ezek rosszhiszeműségére hivatkozva indított az erdélyi református püspökség. Ezt alapfokon meg is nyerte, a megyei törvényszéken viszont elveszítette; fellebbezésének eredménye a brassói döntés, amely azonban korántsem jelenti az eljárás végét.
2008-11-07: Közélet - x:

Mégsem sztrájkolnak a vasutasok

A Ludovic Orban szállításügyi miniszterrel történt tegnapi megbeszélést követően a vasúti szakszervezetek vezetői úgy döntöttek, elhalasztják a mára bejelentett figyelmeztető sztrájkot. A szakszervezeti vezetők és a minisztérium képviselői közötti megbeszélés után a felek együttműködési megállapodást írtak alá. A Román Állami Vasutak közel hétezer alkalmazottja azért készült figyelmeztető sztrájkot tartani, mert elégedetlen munkakörülményeivel. A dolgozók azt kifogásolják, hogy az elmúlt években elmaradtak a jelentős infrastrukturális beruházások, ezért ― állítják ― nem elég biztonságos a vasúti közlekedés.