LabdarúgásKonferencia Liga-mérkőzés a szemerjai stadionban

2021. június 15., kedd, Sport

Gőzerővel épül a Sepsi Aréna mellett az új stadion, ráadásul a Sepsi OSK vezetősége Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és néhány támogató segítségével elhárította az akadályokat, most már a Szemerja negyedi létesítmény is eleget tesz az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) követelményeinek, így a háromszéki csapat júliusban itt rendezheti az Európa Konferencia Liga második selejtezőkörének hazai mérkőzését.

  • Fotók: Albert Levente
    Fotók: Albert Levente

Kertész Dávid, a sepsiszentgyörgyi labdarúgóklub alelnöke lapunknak elmondta, rengeteg előírásnak kellett eleget tenniük annak érdekében, hogy a szemerjai stadionban, hazai közönség előtt léphessenek pályára a harmadik számú európai kupasorozatban. Az alelnök szerint az 1954-ben épült városi stadionban a gyepszőnyegen kívül szinte mindent javítaniuk kellett. A létesítményt 2017-ben, az élvonalba jutást követően csinosították ki, az akkori újítások megfelelnek a román első osztály követelményeinek, azonban a Konferencia Liga már magasabb szintet képvisel.

Az európai szövetség az elmúlt hónapokban figyelemmel követte a Sepsi OSK bajnoki menetelését, majd miután a székelyföldi együttes indulási jogot szerzett a Konferencia Liga selejtezőjében, egy fotókkal kiegészített beszámolót, átlátható dokumentációt kellett küldeniük a stadion állapotáról. Kertész beszámolója szerint az Európai Labdarúgó-szövetség nagy hangsúlyt fektet a vendég csapat, az UEFA munkatársai és a média igényeinek kielégítésére. Az elmúlt időszakban a Vadász utcai bejárattól aszfaltozási munkálatokat végeztek, majd az előírásoknak eleget téve a tévéközvetítő társaságok számára új helyszínt jelöltek ki, ahol leparkolhatják a járműveket.

Néhány napja az UEFA megbízottja ellátogatott Sepsiszentgyörgyre, így személyesen is láthatta a már elvégzett munkát, valamint újabb javaslatokat fogalmazott meg többek között azzal kapcsolatban, hogy a stadion területe a málló beton miatt tele van kövekkel, ami lehetséges veszélyforrást jelenthet a játékosokra nézve, hiszen a szurkolók a pályára dobhatják. A klub a lelátókat, az ezek között található lépcsőket és a nézőtér mögötti járdákat újrabetonozza, valamint a világítás minőségét is javították.

 

 

A média képviselői számára egy külön helyiséget biztosítanak, a Vadász utcai sportterem játékfelületét, amelyet az újságírók mérkőzés előtt és után használhatnak. Az épülő stadion médiatermének bútorzatát a városi stadion melletti sportlétesítménybe szállították, vagyis a Konferencia Liga-mérkőzésen avatják fel a bútorzatot, majd ezt követően visszaviszik azt az új stadionba. Mivel a Szabó Kati Sportcsarnok távol esik a stadiontól, a kötelező doppingszobát a korábban használt vendégöltözőből alakították ki.

A román élvonalban a vendég csapat által használt öltöző a Konferencia Ligában nem felel meg az elvárásoknak, így kénytelenek voltak kicserélni. Egy támogató segítségével sikerült a követelményeknek megfelelő, szintén konténerekből álló, 85 négyzetméteres öltözőt vásárolni. Ehhez egy további, 30 négyzetméteres helyiség is tartozik, ahol zuhanyzók, kagylók és illemhelyek vannak. A napokban bevezetik az új öltözőbe az áramot és a vizet is, amely így készen áll a vendég csapat fogadására.

Az alelnök hozzátette, a nézőknek szektoronként külön mosdókat kell biztosítani, ezeket szintén konténerekből alakítják ki. Továbbá négy elsősegélynyújtó sátrat is felállítanak az életmentéshez szükséges felszereléssel. A szabályoknak eleget téve egy zászlóállványra is szükség lesz, amelyen helyet kap öt darab, 10 méteres zászlórúdon a román és az ellenfél csapatának nemzeti zászlaja, valamint az UEFA, a FIFA és a Respect feliratú lobogó. A Román Labdarúgó-szövetség biztosítja a zászlókat, illetve fizeti a bírók és a megfigyelő juttatását.

Kertész elmondta, az elmúlt időszakban minden szerdán fényképes beszámolót küldtek a munkálatokról az európai szövetségnek, amely így figyelemmel követhette a felújítást. Bár az UEFA a végső döntést egy hét múlva hozza meg, az alelnök úgy véli, már semmi nem állhat annak útjába, hogy a szemerjai stadionban játsszák a Konferencia Liga második fordulójának hazai mérkőzését.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 722
szavazógép
2021-06-15: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Őstörténeti előadás
A Magyar–Turán Közhasznú Alapítvány kiemelten fontosnak tarja a magyar történelemmel és őstörténeti kutatásokkal foglalkozó előadások megrendezését Erdélyben. Ma 18 órától Bíró András Zsolt antropológus kutató (Magyar Természettudományi Múzeum), a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés főszervezője Kézdivásárhelyen tart előadást az Erzsébet Teremben (44-es udvartér 1. szám, első emelet). A belépés ingyenes.
2021-06-15: Sport - :

Schick duplájával győztek a csehek (Labdarúgás, Európa-bajnokság)

A cseh válogatott Schick duplájával 2–0-ra legyőzte Glasgow-ban a skót csapatot a labdarúgó-Európa-bajnokság D-csoportja tegnapi játéknapjának nyitó összecsapásán. Észak-Macedónia válogatottja vasárnap 3–1-re kikapott története első Eb-mérkőzésén az osztrák csapattól, a C-csoport esti meccsén a holland labdarúgó-válogatott 3–2-re legyőzte a vendég ukrán csapatot Amszterdamban.