Új családtámogatási rendszert dolgoz ki az RMDSZ

2021. június 18., péntek, Belföld

A gyermekvállalási kedvet szeretné növelni az a családtámogatási rendszer, amelyet az RMDSZ  még idén kidolgoz és a kormánykoalíció elé terjeszt – jelentette ki Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a 10 perc Bukarest tegnapi adásában.

  • Fotó: activenews.ro
    Fotó: activenews.ro

A közösségi oldalon közzétett videóban – amelyről a Maszol hírportál számolt be – az RMDSZ elnöke kifejtette, hogy a jelenlegi családtámogatási rendszer elavult, és nem ösztönzi a családokat arra, hogy több gyereket vállaljanak. Felidézte, hogy 1990-ben Romániában még 315 ezer gyerek született, 30 évvel később, 2020-ban már csak 178 ezer, és ha Románia nem változtat a családtámogatási rendszerén, 2040-re 15–16 millióra csökken az ország lakossága.

Közölte, hogy a kiskorú gyermek után járó családi pótlék (gyereknevelési támogatás) január 1-jétől 20 százalékkal fog nőni, erről a kormány várhatóan a következő héten fogad el jogszabályt. Emellett az RMDSZ több javaslatot fogalmaz meg koalíciós partnereinek, melyekkel elsősorban a lakásépítést akarják elősegíteni. A javaslatoknak két fő összetevőjük lesz. Az egyik a vissza nem térítendő támogatás, amely a gyermekek számától függ, a másik a kamatmentes kölcsön. Ez utóbbiról Kelemen Hunor elmondta: egy gyermek esetében kamatmentes kölcsönt javasolnak, két gyermek esetében a kölcsönt csak 70 százalékban kell visszafizetnie a családnak, három vagy több gyermek esetében 50 százalékát. Az RMDSZ azt szeretné, hogy minimum öt éven át lehessen igényelni ezt a kölcsönt, de ha a költségvetés lehetővé teszi, lehessen meghosszabbítani tíz évre.

A családtámogatási politika másik fontos eleme a bölcsődeépítési program, amelyet a kormány már elindított. Kelemen Hunor elmondta: a cél az, hogy a falvakban és a kisvárosokban is legyenek bölcsődék, ezek működési költségének jelentős részét pedig le kell venni az önkormányzatok válláról. Emellett javasolják, hogy a családok kapjanak üdülési utalványokat, a nagyszülők pedig megkaphassák a gyermekgondozási díjat, amikor a szülők visszatérnek dolgozni. Azt is bevezetnék, hogy negyedik osztályig minden gyermek kapjon az iskolában meleg ebédet, és ha ez beválik, kiterjesztenék nyolcadik osztályig.

Az RMDSZ javasolja még, hogy a személyi jövedelemadót csökkentsék a gyermeklétszám függvényében, így a jelenlegi 10 százalékos személyi jövedelemadó helyett 8 százalékot fizessenek az egy gyermeket nevelő szülők, 4 százalékot a kétgyermekes szülők, a három vagy több gyermeket nevelő szülők pedig nem fizetnének egyáltalán személyi jövedelemadót. Ez a kedvezmény csökkentené ugyan az önkormányzatok jövedelmét, de a kormány kompenzálhatja az így kieső bevételeiket – véli Kelemen Hunor, aki úgy látja: „ha 2023-tól sikerül életbe léptetni ezt az új rendszert, akkor a gyereknevelési kedv nőni fog, tíz év alatt már látni lehet az eredményeit”.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2021-06-18: Kultúra - Fekete Réka:

A zene felszabadít, boldoggá tesz (Húszéves a Folker együttes)

Ha csak azért muzsikálnák a moldvai csángó zenét, hogy kedvüket leljék benne, akkor is segítenék e sokáig üldözött zenei hangzás újragyökereztetését, de ennél sokkal többről van szó. A sepsiszentgyörgyi Folker együttes több nemzedéknek adta és adja át jelenleg is a gyimesi, felcsíki és moldvai muzsika szépségét, értékét. A Folker több, mint zenekar, hisz nemcsak kísérője, hanem egyben ébrentartója is a zenés gyermekfoglalkozásoknak, gyermektáncházaknak, az esztendő hagyományos ünnepköri szokásainak. Fennállásuk huszadik évfordulója alkalmából lapunk rövid visszapillantóval köszönti a sok gyermeknemzedéknek zenei kapaszkodót nyújtó együttest, amely szombaton egész napos születésnapi rendezvényére várja a kicsiket és nagyokat a Benedek-mezei táborba. Részletes program a 16. oldalon.
2021-06-18: Belföld - :

Folyamatos a csökkenés

Napról napra kedvezőbben alakulnak a járvány körüli adatok: tegnap 87 új koronavírusos fertőzést jelentettek (több mint 27 ezer teszt alapján), 944 kórházban levő személyt, 186 intenzív terápián fekvő beteget, és 5 olyan elhalálozást, amit a COVID-19 okozott.