Kórházreform a helyreállítási alapokból

2021. június 18., péntek, Belföld

Az egészségbiztosítási és szolgálatási rendszer reformjára, kórházépítésre és szakképzésre is előírányoztak pénzt az országos helyreállítási tervben – közölte tegnap  Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter.

  • Ioana Mihăilă. Fotó: G4Media
    Ioana Mihăilă. Fotó: G4Media

Az országos helyreállítási terv (PNRR) egészségüggyel foglalkozó fejezete három nagy reformcsomagot sorakoztat fel. Az első a közpénzek kezelésének reformja az egészségbiztosítási rendszerben, illetve az egészségügyi szolgáltatások rendszerének reformja a járóbeteg- és alapellátási szolgáltatások, pontosabban a háziorvosi ellátás hangsúlyosabbá tétele révén. A második a minisztérium adminisztratív képességének a növelése a beruházások hatékony menedzselése érdekében: ennek érdekében létrehozzák az egészségügyi infrastruktúrába való beruházásokért felelős országos ügynökséget, amely a tárca fennhatósága alá tartozó, regionális fontosságú kórházakra fog összpontosítani, és egyik feladata az új kórházak építése lesz – fejtette ki a szakminiszter. Hozzátette: az ügynökségtől a helyi közigazgatási hatóságok fennhatósága alá tartozó kórházak is kérhetnek majd műszaki segítséget saját beruházásaik megvalósításához. A PNRR keretében ugyanakkor jelentős beruházásokra kerül sor az egészségügyi alapellátásban – a háziorvosi és járóbeteg-rendelőkben –, és a kórházi ellátásban is: amellett, hogy új kórházakat építenek, a régieket is megfelelő módon felszerelik, hogy a kórházon belüli fertőzések kockázatát csökkentsék, emellett beruházások várhatók az újszülöttosztályok intenzív ellátást biztosító részlegein is – magyarázta a miniszter. A harmadik nagy reformcsomag az egészségügyi menedzsment és a humánerőforrás-menedzsment reformjára vonatkozik.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2021-06-18: Belföld - :

Folyamatos a csökkenés

Napról napra kedvezőbben alakulnak a járvány körüli adatok: tegnap 87 új koronavírusos fertőzést jelentettek (több mint 27 ezer teszt alapján), 944 kórházban levő személyt, 186 intenzív terápián fekvő beteget, és 5 olyan elhalálozást, amit a COVID-19 okozott.
2021-06-18: Belföld - :

Hírsaláta

AUTÓPÁLYA NEM, BÁNATPÉNZ IGEN. 2019 óta 686 millió lejnyi kártérítést perkált ki a román állam az autópálya-építőknek, illetve az országutak felújításán dolgozó vállalkozóknak.