Röviden

2007. július 18., szerda, Világfigyelő

Szabadulhatnak a bolgár ápolónők

A líbiai Bengázi kórházában AIDS-vírussal megfertőződött gyerekek hozzátartozói tegnap bejelentették: miután megtörtént készpénzbeli kártalanításuk, elállnak az ügyben elítélt öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos halálos ítéletének követelésétől, akiket azzal vádolnak, hogy szándékosan fertőztek meg 438 gyermeket a 90-es évek végén, és további mintegy húsz anya is megkapta a betegséget gyermekétől.

A halálraítéltek végig ártatlannak vallották magukat: azzal védekeztek, hogy a gyermekek, akik közül ötvenen meghaltak, a kórházban uralkodó rossz higiéniai körülmények miatt kapták meg a gyógyíthatatlan kórt. A továbbiakban az igazságügyi tanács dönt a halálra ítélt ― 1999 óta fogva tartott ― egészségügyi dolgozók ügyében. A testület módosíthatja vagy akár semmisnek nyilváníthatja a legfelsőbb bíróság döntését, amely július 11-én megerősítette a decemberben első fokon meghozott halálos ítéleteket.

Radioaktív anyag szivárog a japán erőműből

Újabb radioaktív szivárgást gyanítanak a kasivazaki Kariva atomerőműből — jelentette tegnap a Kyodo japán hírügynökség. Japán — egyszersmind a világ — legnagyobb nukleáris létesítményét hétfőn rongálta meg a szigetországot sújtó, a Richter-skála szerint 6,8-as fokozatú földrengés. Az erőmű vezetői szerint a földmozgás következtében felborult mintegy száz, egymásra rakott, alacsony radioaktivitású nukleáris hulladékot tartalmazó tartály, némelyiknek nyitva volt a fedele. A Kyodo úgy tudja, hogy ezt a balesetet csak tegnap vették észre. A földrengésnek a legfrissebb adatok szerint kilenc halálos áldozata és ezer sebesültje volt. Több mint 12 000 embert helyeztek el menhelyeken.

Kirívó zsidóellenesség Magyarországon

Magyarországon kirívó zsidóellenességet mutatott ki a Rágalmazásellenes Liga (Anti-Defamation League — ADL) tegnap Jeruzsálemben közzétett felmérése, amely öt másik európai országra, Ausztriára, Svájcra, Belgiumra, Hollandiára és Nagy-Britanniára is kiterjedt. ,,Nyugtalanító, hogy Magyarországon mennyire megnőtt a zsidókról negatív nézeteket valló megkérdezettek száma, s milyen nagy a százalékarányuk" — mondta Abraham Foxman, az ADL nemzeti igazgatója, rámutatva: az 500—500 felnőtt júniusi megkérdezésén alapuló felmérés szerint az antiszemita felfogások Magyarországon a legerősebbek a hat ország közül, míg Hollandiában a leggyengébbek. A magyar megkérdezettek több mint fele szerint ,,valószínűleg igaz" az, hogy a zsidók hűségesebbek Izraelhez, mint ahhoz az országhoz, ahol élnek. A magyarok hatvan százaléka osztja továbbá azt a közhelyszámba menő véleményt, amely szerint a zsidók túl nagy hatalommal rendelkeznek a nemzetközi pénzpiacokon.

Szabadul 250 palesztin fogoly

Az izraeli kormány Mahmúd Abbász palesztin elnököt támogatandó, tegnap elfogadta azt a listát, amelyen a héten szabadon bocsátandó 250 palesztin fogoly neve szerepel. A hatóságok 48 órát hagynak arra, hogy az izraeli állampolgárok bármelyik fogoly szabadon bocsátását a bíróságon megtámadják. Közben Izrael elutasította, hogy — amint azt a palesztin elnök sürgette — tárgyalások kezdődjenek a jövőbeni palesztin állam határairól. Miri Ejszin, az izraeli kormányfő szóvivője kijelentette: Izrael nyíltan megmondta, hogy kész tárgyalni a politikai távlatokról, de a jelenlegi szakaszban nem hajlandó tárgyalni a három fő kérdésről, nevezetesen a határokról, a menekültekről, illetve Jeruzsálem státusáról.

Moszkva válaszlépésekre készül

Oroszország a közeljövőben szándékozik tájékoztatni Nagy-Britanniát arról, milyen válaszlépéseket tesz a Litvinyenko-ügy miatt bejelentett brit intézkedésekre — közölte Alekszandr Grusko külügyminiszter-helyettes tegnap Moszkvában. Nagy-Britannia hétfőn jelentette be, hogy kiutasít négy orosz diplomatát, mert Moszkva a brit fővárosban meggyilkolt volt orosz titkos ügynök, Alekszandr Litvinyenko ügyében nem működik együtt úgy, ahogy London szeretné. Emellett felfüggeszti a tárgyalásokat több kétoldalú diplomáciai kérdésben, köztük a vízumkiadás felgyorsításának ügyében. Grusko hangsúlyozta, hogy az orosz reagálás a helyzetnek megfelelő és célzott lesz. Egyúttal London szemére vetette, hogy politikája nehezíti, ha ugyan el nem lehetetleníti az orosz és a brit igazságügyi szervek együttműködését a terrorizmus elleni küzdelemben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 434
szavazógép
2007-07-18: Világfigyelő - x:

Nyet az ENSZ határozattervezetére (Koszovó státusa)

Oroszország határozottan elutasította a nyugati országok által Koszovó státusának rendezése érdekében az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé terjesztett határozattervezetet a dokumentumról a BT-ben rendezett vitán.
2007-07-18: Pénz, piac, vállalkozás - x:

MOL-sztori (Energia)

Nagy vihart kavart az energetikai piacon, de a politikában is, hogy az osztrák OMV MOL-részvények vásárlásával 18,6 százalékra növelte részesedését a magyar olajipari óriásban, ugyanakkor ,,baráti" tárgyalásokat kért a MOL vezetésétől a lehetséges együttműködésről.