Lankad az oltási kedv, lejárnak a vakcinák

2021. június 22., kedd, Belföld

Június 30-án jár le az érvényességi határideje 35 ezer dózis Astra Zeneca koronavírus elleni oltásnak – nyilatkozta vasárnap este a Digi24 hírtelevíziónak az országos oltáskampány koordinátora. Valeriu Gheorghiță szerint Romániának mintegy hatmillió adag oltóanyaga van raktárakban, és arra figyelmeztetett, a szakemberek augusztus végén – szeptember elején újabb járványhullámra számítanak.

  • Fotó: ebsradio.ro
    Fotó: ebsradio.ro

A katonaorvos szerint az Astra Zeneca oltásokat már jó ideje kiosztották a regionális és helyi oltóközpontoknak, de ezt a vakcinát egyre kevesebben igényelték az előző időszakban, így fennáll a veszélye annak, hogy szavatossági idejük le­jár. Megjegyezte, szeretnék ezt a helyzetet elkerülni, így az érintett dózisokat európai szinten újra el kell osztani, esetleg eladni vagy adományként felajánlani, hiszen vannak olyan országok, melyek nem jutottak hozzá kellő mennyiségű oltóanyaghoz – mutatott rá.

Valeriu Gheorghiță ugyanakkor arra figyelmeztetett, a szakemberek a fertőzések számának megnövekedésére számítanak a következő időszakban, augusztus végén – szeptember elején, amikor várhatóan a koronavírus delta (Indiából származó) variánsa indíthat el újabb járványhullámot. Az oltáskampány koordinátora Nagy-Britannia példáját hozta fel, ahol a fertőzés ismét terjed, különösen a fiatalok közt, hiszen körükben igen magas az oltással nem rendelkezők aránya. Ugyancsak Nagy-Britanniában tapasztalták, hogy a teljesen immunizált személyek több mint 90 százalékban védettek a súlyos megbetegedéssel, kórházi kezeléssel vagy akár elhalálozással is járó fertőzéssel szemben, azoktól eltérően, akiket nem oltottak be vagy csak egyik adag vakcinát kapták meg.

A katonaorvos továbbra is szorgalmazza, hogy aki teheti, oltassa be magát, s jelezte, a 12–17 évesek korcsoportjába tartozók közül mindössze tíz százalék a beoltottak aránya.

Andrei Baciu egészségügyi államtitkár egy brit tanulmányt idézve tegnap közölte: az oltások a SARS-CoV2 vírus új variánsai ellen is védenek.  „A vakcinák a vírustörzs új variánsaitól is megvédenek minket. A The Lancet orvosi folyóiratban megjelent brit tanulmány szerint a Pfizer/BioNTech és Oxford/Astra Zeneca szérumok teljes adagjával immunizált embereknél olyan antitestek alakultak ki, amelyek képesek voltak semlegesíteni az új koronavírus delta (indiai) változatát” – írta Baciu a Facebook-oldalán.

Az oltáskampányt koordináló országos bizottság tegnapi adatai szerint Romániában eddig összesen 8 756 809 vakcinát adtak be 4 640 330 jelentkezőnek. Több mint 269 ezren az első adagot, 4 millió 370 ezren pedig mindkét oltást megkapták már. A legutóbbi jelentés szerint az elmúlt 24 órában húszezren oltatták be magukat országszerte.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2021-06-22: Közélet - :

Balesetek a főúton

Két közúti balesetet jelentett a Kovászna megyei rendőrség tegnap.
2021-06-22: Belföld - :

Hírsaláta

MÁRKÁS ÖLTÖNY HÓELTAKARÍTÁSRA. Hatalmas összegeket költöttek ruhára, alkoholra és kütyükre a kolozsvári BT Aréna vezetői az elmúlt időszakban. Tavaly, a járvány első évében, amikor semmiféle rendezvényt nem lehetett szervezni, az Aréna vesztesége 50 ezer lej volt, és egy alkalmazottat utcára is tettek, Ionuţ Rusu igazgató 2000 euróra vásároltatott ruhákat drága márkaboltokból.