Egykori olvasmányaimEmberi színjáték

2021. június 28., hétfő, Kultúra

Honoré de Balzac (1799, Tours – 1850, Párizs) csupán 51 évet élt. Ha egy életet nevezhetünk gyorsan, sűrűn megéltnek, akkor a Balzacé ilyen volt. Ez alatt az 51 év alatt megalkotta az Emberi Színjátékot, a XIX. századi Franciaország valamennyi társadalmi rétegének hiteles, a könyörtelen feltárás szenvedélyével megírt képét. Miközben ő sem volt mentes a megbocsátható nagyzolástól (nevében a „de” szócska a nem létező nemesi származásra utal).

A teljesítés lázától folyt egybe számára a nappal az éjszakával, miközben a francia társadalom kapuja mind szélesebbre tárult. Kedvenc íróm volt, amit megkaphattam tőle gimnazista éveimben, megvettem, elolvastam. Jegyzeteimből néhány gondolatot megosztok olvasóimmal.

„Akinek nincs hivatása, boldogtalan, és szenvedése gonosszá teszi.” Én szívesen hozzátenném, hogy a sárga irigység teszi beteggé. Valahogy úgy vagyunk mi, emberek, hogy hosszabb-rövidebb életünkben szeretnénk valami nagyot, maradandót alkotni. Ha ez nem eléggé messze hangzó, a piszkálódó, lenéző ember okkal, ok nélkül lebecsül mindenkit. Ez élteti.

„A gyönge embereket éppoly könnyű megnyugtatni, mint megijeszteni.” A gyöngeség személyi jegye annak a jól ismert embertípusnak, aki folyton elégedetlen mindennel, aki kötekedik, ha van rá oka, ha nincs, de belső tudatosság és saját kiforrott vélemény nélkül él, átveszi barátainak, környezetének felfogását, hitét, meggyőződését – ezek azonban nem tulajdonai, ezért bármikor helyettesítheti, akár az ellenkezőjével is.

„A szellemtelen emberek olyanok, mint a dudva, amely a jó földet szereti: annál inkább kívánják, hogy szórakoztassák őket, mivel unatkoznak önmagukban.” Igen, az ember-dudva a „színvonalas” társaságot azért kedveli, mert rest ahhoz, hogy ismereteit bővítse vagy komoly tanulmányokkal táplálja kíváncsiságát – elfogadja a társaságban hallott véleményeket minden önálló ellenőrzés nélkül, s abból kialakítja saját véleményét, majd alkalomadtán kibővíti azt olykor nem oda tartozó eseményekkel, oly módon, mintha saját gondolata lenne. Egyébként, ha napjainkban élne, Balzac az örökkön televíziókon lógó emberekre alkalmazná megfigyelését. A tévé unaloműző, bár sokszor azt sem tudjuk, mit nézünk...

Balzac hihetetlen mennyiségű tapasztalatot halmozott fel rövid idő alatt, és több mint 90 regényből, prózai írásból álló életművet alkotott, melyben a XIX. század Franciaországának minden társadalmi rétege megjelenik – ám e nagy mennyiségű munkával örökös hitelezői elől is menekült.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 838
szavazógép
2021-06-28: Közélet - :

Sepsiszentgyörgyi tehetség a Kincsem Parkban

A sepsiszentgyörgyi Kolumbán Örs versenylovas karrierje egyre inkább megszilárdulni látszik. A fiatal fiú alig több mint egy éve kezdte meg komolyabban pályafutását a budapesti Kincsem Park nemzeti lóversenyein. A háromszéki sportoló több mint tíz éve lovagol, számos versenyt nyert már, többféle lovassportban is kipróbálta magát. Távlovaglásban és díjugratásban is megannyi első díjat és több dobogós helyezést tudhat maga mögött, valamint galoppversenyben is többször volt már placcon – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.  
2021-06-28: Élő múlt - Albert Levente:

Visszataps (Mesélő képek)

Eszembe sem jutott volna ezt a kilencven márciusában készült tapsolós felvételt újra előkotorni, ha a legutóbbi Mesélő képek kapcsán egyik ismerősöm nem szólít meg, hogy jobb lenne a mai visszásságokkal foglalkozni, mint a keserves múltat osztani-szorozni...