Hírbörze

2007. július 18., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Operatív program

Már idén 270 millió eurót fogunk leszerződni víz- és hulladékgazdálkodási projektekre az uniós Környezetvédelmi Operatív Program (KOP) pénzalapjaiból. Ezt az összeget 2010-ig kell elkölteni — jelentette be Korodi Attila környezetvédelmi miniszter a Környezetvédelmi Operatív Program bemutatása alkalmával, amelyet a múlt héten hagyott jóvá az Európai Bizottság.

2007 és 2013 között megközelítőleg 4,5 milliárd euró hívható le európai pénzalapokból környezetvédelmi projektekre, amelyekre a román állam még egymilliárd euró értékű társfinanszírozást nyújt. A KOP keretében zajló projektekre a pénzt a kohéziós alapokból és az európai régiófejlesztési alapokból biztosítják. Korodi Attila szerint tíz megye kap támogatást ivóvíz- és szennyvízhálózatok korszerűsítésére, öt hulladékgazdálkodási projekt valósul meg, többek között Hargita és Kovászna megye közös projektjét is támogatják.

Gazdasági fórumok

Július 31-én Bukarestben román—kínai gazdasági fórumra kerül sor. Ú Augusztus 29. és szeptember 4. között Damaszkuszba várják a bőr- és bőripari technológiában érdekelteket az ott szervezett nemzetközi vásárra és gazdasági fórumra. Ú Október 18—19. között Algéria több városában szerveznek üzleti látogatást. Ú A tunéziai üzleti kapcsolatok élénkítése érdekében elsősorban azon turisztikai cégeknek szerveznek háromnapos látogatást, amelyek érdekeltek a térség piacaiban. Az időpontot — szeptember eleje vagy október vége — az igénylések függvényében állapítják meg. A költségeket a tunéziai fél állja.

Kiállítások, vásárok

Augusztus 20—24., Zuchex (Törökország) — üvegipari nemzetközi vásár * szeptember 19—21., Husum (Né­metország) — brókertevékenységek vására, amely elsősorban a szélenergia értékesítésére összpontosít * október 24—26. — a Fekete-tengeri Szállítás Nemzetközi Fóruma keretében több, a szállítással és logisztikával kapcsolatos kiállításra, vásárra és rendezvényre kerül sor Ukrajnában.

Keresnek

gumitermékeket Izraelbe, nyomásmérő felszereléseket, 500 kompresszort mikrobuszok klímaberendezéséhez Iránba, acélcsőelemeket Angliába, állatgyógyszereket Nigériába, réz-, acél- és alumíniumrudakat Egyiptomba.

További nyereménylehetőség

Július 16—22. között a sepsiszentgyörgyi Trident nagyáruházban 10 és 16 óra között az egész órát jelző, nyerő hangra egy élelmiszercsomagot nyerhetnek a vásárlók. Július 16.—augusztus 15. között azok a kliensek, akik legkevesebb 40 lej értékben vásárolnak, versenybe szállhatnak a négy görögországi, két személyre szóló, tíznapos Korfu-szigeti kirándulások egyikéért.

A Ford veheti meg

A Ford Motor Company 675 millió eurót tervez befektetni a romániai Automobile Craiovába, ha megnyeri az egykor a dél-koreai Daewoohoz tartozó cég többségi részesedésére kiírt pályázatot. A Ford az egyetlen vevőjelölt, miután a General Motors, valamint az orosz JSC Russian Machines ― amely Oleg Gyeripaszka, a GAZ autógyár főrészvényesének egyik érdekeltsége ― a kezdeti érdeklődés után visszatáncolt. A román állam a járműgyártó 72,4 százalékát értékesíti, és a kormány reményei szerint szeptember 1-jére lezárulnak az átvételről zajló tárgyalások. A múlt héten a Ford azt közölte, hogy fontos stratégiai befektetésének tekinti a romániai gyárat a cégcsoport jövőbeli európai növekedése szempontjából. A Ford hét európai érdekeltsége tavaly 1,86 millió gépkocsit állított elő, s a vállalatcsoportnak újabb gyártóegységekre van szüksége, ha meg akarja valósítani ambiciózus növekedési programját, új modellek piaci bevezetését. A craiovai autógyárban a Ford évi 300 000 gépkocsit és 300 000 autómotort tervez gyártani. Az üzem tavaly 24 000 gépkocsit és 116 000 motort készített.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1081
szavazógép
2007-07-18: Pénz, piac, vállalkozás - x:

MOL-sztori (Energia)

Nagy vihart kavart az energetikai piacon, de a politikában is, hogy az osztrák OMV MOL-részvények vásárlásával 18,6 százalékra növelte részesedését a magyar olajipari óriásban, ugyanakkor ,,baráti" tárgyalásokat kért a MOL vezetésétől a lehetséges együttműködésről.
2007-07-18: Magazin - x:

Harry Potter máris rekord

Meg sem jelent, máris rekordpéldányszámban kelt el az új, egyben utolsó Harry Potter-epizód. A Harry Potter and the Deathly Hallows ― körülbelül: Harry Potter és a halálos szentek ― című hetedik részt szombaton, helyi idő szerint éjfél után egy perccel kezdik árusítani Nagy-Britanniában, és ugyanabban a pillanatban ― egyelőre angol nyelven ― számos más országban.