KiscimboraSarány István: Uzonka könnyei

2021. július 2., péntek, Irodalom

Sok-sok esztendővel ezelőtt hatalmas úr tartotta rettegésben a vidéket. Murgó volt a neve, vára a Murgó hegyén magasodott – kezdte újabb meséjét Nagymama.

  • Solymosi Márk András rajza
    Solymosi Márk András rajza

– Két gyermeke volt Murgónak: az egyik Bacon volt, szép szál, de kegyetlen legény, barátaival sokszor végigrabolta a vidéket. A másik gyermek Uzonka volt, egy gyönyörű leány, aki ellentéte volt bátyjának: szelíd volt, jólelkű, mindenkinek segített. Titokban visszaadta az áldozatoknak az apja vagy a bátyja által elrabolt kincseket. Uzonka beleszeretett egy Piliske nevű fiatalemberbe, aki Murgó várával átellenben, Pilis várában lakott. Ugyanolyan gazdag volt, mint Murgó, de nem ártott senkinek, akin tudott, segített.
Baconnak megtetszettek Piliske lovai, és eltervezte, hogy elrabolja őket. A rablási kísérlet azonban nem sikerült, sőt, Piliske a rabló életét oltotta. Az öreg Murgó bosszút akart állni fia haláláért, azonban Mitács, a Csíki-hegyek varázslója ködbe burkolta Pilis hegyét. Így hatalmas buzogányával nem kapta el a várat, csupán a hegy derekát, s becsapódása helyén források fakadtak. Murgó csapatot toborzott Piliske ellen, de a köd ismét megvédte a várat az ostromtól.
Közben Piliske és Uzonka egymásba szeretett, titokban találkoztak Uzonka virágoskertjében. Egy alkalommal Murgó megleste a fiatalokat, hegyes tőrével Piliskére támadt, de Uzonka közéjük vetette magát, s a tőr az ő szívébe fúródott.
Ahol Uzonka meghalt, bő forrás fakadt, amely a szomjazóknak felüdülést, a betegeknek gyógyulást hoz.
Mire nagymama a mese végére ért, máris elgyalogoltak az uzonkafürdői strandig. Napoztak, lubickoltak, s közben nézték, hogy a Piliske hegyét köd burkolja-e. Mert nagymama szerint a Piliske köde esőt jelent: siratja megölt
kedvesét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1548
szavazógép
2021-07-02: Irodalom - :

Varga Katalin: Gőgös Gúnár Gedeon (Kiscimbora)

– Csak én vagyok bátor széles e határban! Csak én vagyok az úr! – kiáltozott Gedeon, a gúnár kora reggel a baromfiudvarban.
– U-u-úgy ám! – helyeselt a pulyka. – Gedeon még a gazdaasszonynál is bátrabb!
2021-07-02: Irodalom - :

Versek (Kiscimbora)

Tamkó Sirató Károly: Dal a tóról
Ez a tó, ha enyim lenne
mindennap fürödnék benne.