Labdarúgás, Európa-bajnokságTizenegyespárbaj után döntőben Olaszország

2021. július 8., csütörtök, Sport

Elsőként az olasz válogatott jutott döntőbe az Európa-bajnokságon, miután az első elődöntőben kedden 1–1 után tizenegyespárbajban 4–2-re legyőzte az ugyancsak társházigazda spanyol csapatot a londoni Wembley Stadionban. Roberto Mancini együttese 2018 szeptembere óta veretlen, azóta 33 mérkőzéséből huszonhatot nyert meg. Az egyszeres Európa-bajnok Squadra Azzurra története során negyedszer jutott fináléba, legutóbb 2012-ben épp a spanyoloktól szenvedett vereséget.

  • Fotó: Facebook / UEFA EURO 2020
    Fotó: Facebook / UEFA EURO 2020

Az olasz válogatott a mérkőzés elején letámadta a spanyolokat, akik egy rövid, kezdeti megilletődöttséget követően egyre nagyobb labdabirtoklási fölénybe kerültek, és többször is hosszú másodpercekig adogattak anélkül, hogy olasz játékos hozzáért volna a játékszerhez. A spanyolok több kisebb helyzetet kialakítottak, viszont az olaszok előtt is adódott lehetőség.

A 25. percben Dani Olmo próbálkozásánál Gianluigi Donnarumma bravúrral védett, az olaszok pedig szinte semmit nem tudtak megvalósítani a mostani Eb-n mutatott lendületes játékukból, elsősorban azért, mert az idő alig több mint egyharmadában volt náluk a labda. A spanyolok irányították a mérkőzést – a Squadra Azzura játékosai­nak 44 percig kapura lövési kísérlete sem volt, akkor Emerson Palmieri a felső lécet találta el –, de gólt nem tudtak szerezni.

A fordulás után Sergio Busquets kapu fölött elszálló lövése jelentette az első komolyabb veszélyt, majd Federico Chiesa kísérleténél kellett a mérkőzés során először védenie a spanyol kapusnak. Az olaszok egy gyors kontra végén, a mérkőzés képe alapján némileg váratlanul megszerezték a vezetést, így a spanyoloknak még nagyobb erőket kellett támadásban mozgósítaniuk. Oyarzabal, majd Koke veszélyeztett, azonban a Mancini-csapat előtt is adódott lehetőség. 

Az utolsó húsz percre mindkét szövetségi kapitány cserékkel frissített együttesén, Luis Enrique tanítványai továbbra is támadásban maradtak, és bár az olaszoknak is volt helyeztük, a csereként beállt Álvaro Morata révén a spanyolok megérdemelten egyenlítettek, ráadásul a folytatásban is lendületesebben játszottak, viszont újabb gólt a rendes játékidőben nem szereztek.

A ráadásban ugyan csökkent az iram, de továbbra is a 2008-ban és 2012-ben Eb-győztes spanyolok tettek többet a győzelemért. Azonban hiába kerültek oda többször is Donnarumma kapuja közelébe, tizenegyespárbaj döntött a fináléba kerülésről. Ebben az olaszok céloztak pontosabban, így döntőbe jutottak.

Eredmény, elődöntő: Olaszország–Spanyolország 1–1 (gól­szerzők: Chiesa 60., illetve Morata 80.) – tizenegyesek­kel: 4–2.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1499
szavazógép
2021-07-08: Sport - :

Két új játékos a Sepsi-SIC együttesénél (Női kosárlabda)

A megyeszékhelyi Sepsi-SIC kosárlabdacsapata a napokban két új játékos leszerződtetését jelentette be közösségi oldalán: a szerb Maja Miljković és az amerikai Brianna Fraser a soron következő szezonban az ötszörös bajnok és hatszoros Román Kupa-győztes zöld-fehérek mezét ölti majd magára. Miljković a török, míg Fraser a magyar pontvadászatot maga mögött hagyva érkezik Sepsiszentgyörgyre.
2021-07-08: Sport - :

Magabiztos győzelemmel kezdtek (Labdarúgás, Bajnokok Ligája)

A Ferencváros 3–0-ra diadalmaskodott a koszovói FC Pristina felett a Groupama Arénában, a Kolozsvári CFR pedig 3–1-re győzött a bosnyák Borac Banja Luka ellen a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban a Bajnokok Ligája-selejtezők első fordulójában. Az előző kiírásban főtáblás magyar bajnok és a romániai aranyérmes is magabiztos előnnyel várhatja a jövő keddi idegenbeli visszavágót.